skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty według listy. Podudzie z indyka biorę świeże, rozmiar i waga indyka mogą się różnić, więc możesz wziąć jedną podudzie o określonej wadze lub możesz wziąć bardzo małe dwie. Biorę rosyjską musztardę, suche przyprawy dla drobiu, sól to około jedna łyżeczka, może trochę więcej do smaku. Do smaku można również dodać zmielony czarny pieprz.
Krok 2:
Podudzie z indyka muszą być świeże, mają naturalny kolor i nie mają nieprzyjemnego zapachu. Jeśli do gotowania używa się zamrożonego podudzia, należy go naturalnie rozmrozić, jeśli nie ma na to czasu, można użyć kuchenki mikrofalowej. Ten przepis działa również, jeśli używasz podudzia z indyka bez kości. Opłucz mięso z indyka pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowym lub zwykłym ręcznikiem. Umieść w głębokiej tacy lub formie .
Krok 3:
Podudzie z indyka dokładnie posmaruj solą i musztardą ze wszystkich stron, aby były całkowicie pokryte. Jeśli indyk jest większy niż określona waga, możesz wziąć więcej musztardy. Musztarda sprawia, że mięso z indyka jest bardzo soczyste. Przykryj podudzie folią i umieść w chłodnym miejscu, aby marynować przez 2 godziny. Im większy Indyk, tym więcej czasu powinien marynować.
Krok 4:
Po dwóch godzinach zetrzyj podudzie z indyka suchymi przyprawami, aby całkowicie zakryły całą podudzie. Tutaj możesz wziąć dowolne przyprawy, możesz również użyć czosnku, suchych lub świeżych pachnących ziół-tymianku, rozmarynu. Owinąć goleń folią, włożyć do naczynia do pieczenia lub na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2 godziny. Przezroczysty sok pochodzi z gotowej podudzia podczas przekłuwania ostrym nożem.
Krok 5:
Wyjmij gotową podudzie z piekarnika, ostrożnie rozłóż i połóż na dużym naczyniu. Ostrym nożem odetnij cienkie kawałki z krawędzi podudzia i podawaj. Makaron, gotowany ryż i kasza gryczana, warzywa nadają się jako dodatek do tego mięsa. Pieczone mięso z indyka jest dobre i schłodzone, może być używane jako plasterek do kanapek, a także do przygotowywania innych potraw (sałatek, zimnych przekąsek).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Podudzie z indyka - 142 kcal/100g