pieczone krewetki z serem

idealne zbilansowane pyszne danie dietetyczne PP! Jeśli stosujesz odpowiednie odżywianie lub dietę, krewetki zapiekane z serem świetnie nadają się na przekąskę lub lekką kolację. Danie jest witaminowe, smaczne i bardzo zdrowe!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 13 % 3 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec krewetki z serem? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Wyjmij krewetki z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Kiedy muszę szybko rozmrozić krewetki, napełniam je zimną wodą, po 20-30 minutach spuszczam wodę i osuszam małże ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek. Odetnij ogony fasoli. Jeśli używasz dojrzałych strąków, Usuń wąsy po bokach. Opłucz cytrynę, cebulę i czosnek. Rozdrobnij ser solankowy rękami lub nożem na małe fragmenty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz krewetki ze skorup, Usuń głowy i ogony. Usuń żyłę z tyłu każdego małża. Osusz mięso krewetek serwetkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij krewetki do głębokiego talerza lub innego pojemnika. Dodaj oliwę lub dowolny bezwonny olej roślinny, wyciśnij pół cytryny, sól, pieprz. Posiekaj czosnek nożem lub przełóż przez prasę, wyślij na talerz. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do marynowania na 5-10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie zalej strąki fasoli wrzącą wodą i pozostaw w ten sposób na kilka minut. Jeśli fasola nie jest bardzo młoda, wrzuć ją do wrzącej wody i gotuj przez jedną lub dwie minuty, a następnie będzie bardziej miękka w gotowym naczyniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż zieloną fasolkę równą warstwą na dnie naczynia do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż marynowane krewetki na wierzchu, a także cebulę, wstępnie pokrojoną w niezbyt cienkie pióra. Aby uzyskać bardziej apetyczny wygląd gotowego dania, użyłem czerwonej cebuli, ale możesz wziąć zwykłą cebulę. Marynatę, która pozostała z krewetek, rozprowadź na produktach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10 minut w temperaturze 180-200 stopni w trybie "góra-dół". Czas pieczenia może się nieznacznie wydłużyć, skup się na krewetkach, powinny się zarumienić i skręcić w pierścienie. Wyjmij krewetki z piekarnika i natychmiast posyp serem. Gdy danie jest gorące, ser lekko się rozpuści, nadając krewetkom z warzywami szczególny akcent. Rozłóż oliwki na serze i krewetkach. Posyp naczynie ziołami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W razie potrzeby przed podaniem skrop ponownie sokiem z cytryny i lekko pieprzem. Gotowe!

zamiast zielonej zielonej fasoli można użyć młodych szparagów. Idealnie komponuje się ze wszystkimi składnikami przepisu, a ponadto zawiera wiele witamin.

bardzo lubię pod koniec gotowania posypać pieczone krewetki serem mrożoną lub świeżą mieszanką ziół prowansalskich. Krewetki, oliwki, ser i pachnące zioła to idealne połączenie.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy