skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę pita z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, kurczak). Mam mieszane (wieprzowina i wołowina).
Krok 2:
Obierz cebulę, umyj, posiekaj na drobnej tarce.
Krok 3:
Połącz mięso mielone z jednym jajkiem przygotowanym przez cebulę. Sól, dodaj zmielony czarny pieprz, dobrze wymieszaj. Przyprawy można przyjmować do woli i smaku.
Krok 4:
Ubij drugie jajko w małej misce widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Posmaruj arkusz pita pędzlem do gotowania ubitym jajkiem. Mam rozmiar pita 40 * 50 cm.
Krok 6:
Przykryj drugim arkuszem chleba pita, aby bułka była mocniejsza i nie nasiąkła soczystością nadzienia podczas pieczenia. Posmaruj również drugi arkusz chleba pita jajkiem. Należy to zrobić szybko, ponieważ brzegi chleba pita szybko wysychają.
Krok 7:
Na powierzchni chleba pita równomiernie rozprowadź mięso mielone.
Krok 8:
Zwiń chleb pita wzdłuż w ciasną rolkę.
Krok 9:
Pokrój rolkę w poprzek na 2 części, połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Możesz upiec bułkę w naczyniu do pieczenia. Posmaruj bułkę ubitym jajkiem.
Krok 10:
Piecz bułkę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25 minut. 5 minut przed końcem gotowania ponownie posmarowałem bułkę jajkiem, aby skórka była bardziej rumiana.
Krok 11:
Pokrój gotową bułkę pita z mięsem mielonym na kawałki i podawaj. Smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g