okoń morski pieczony w piekarniku

porcjowane danie rybne, praktycznie bez kości. Okoń morski pieczony w piekarniku można przygotować na lunch lub kolację. Nie jest do tego wymagane wcześniejsze przygotowanie. Do aromatyzowania ryb użyję świeżej bazylii. Ale możesz go wykluczyć lub zastąpić na przykład suszonym.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 8 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 20 % 3 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec okonia morskiego w piekarniku? Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wskazane jest stosowanie schłodzonej ryby, która nie została zamrożona. Ale jeśli jest tylko zamrożony, pozwól mu się rozmrozić w temperaturze pokojowej. Nie używaj do tego gorącej wody. Z tego powodu gotowa ryba będzie sucha i niezbyt smaczna, ponieważ wszystkie soki znikną z niej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Świeże ryby muszą zostać oczyszczone. Wykonaj podłużne nacięcie na brzuchu i usuń z niego wnętrze. Następnie dobrze spłucz rybę pod bieżącą wodą. Ostrożnie-ryba ma ostre płetwy. W razie potrzeby można je usunąć. Aby pięknie podać rybę do stołu, lepiej nie odcinać głowy i ogona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Skrop rybę wewnątrz i na zewnątrz odrobiną soku z cytryny. To usunie nieprzyjemny, natrętny rybi zapach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie posmaruj rybę wewnątrz i na zewnątrz oliwą z oliwek i posyp odrobiną soli i przyprawy. Jako przyprawę możesz użyć gotowego zestawu przypraw do ryb lub po prostu dodać trochę suszonych ziół. Używam trochę suszonego koperku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Może być ceramiczny, szklany lub metalowy. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Pokrój obraną cebulę w półpierścienie. Pomidory dobrze umyć i pokroić w plastry, usuwając łodygę. Dno formy posmarować odrobiną oliwy z oliwek, ułożyć posiekaną cebulę i pomidory.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ułóż przygotowaną rybę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kilka liści bazylii. Kilka liści wewnątrz i kilka Na Zewnątrz. Umieść formę z rybą w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 25-30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po określonym czasie ryba będzie gotowa. Wyjmij go z piekarnika i przenieś na półmisek do podania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Opcjonalnie możesz uzupełnić danie gotowanymi ziemniakami lub świeżymi warzywami. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Okoń morski - 99   kcal/100g

Podobne przepisy