kurczak w sosie śmietanowym w piekarniku

pyszne i obfite, miękkie i soczyste, na lunch lub kolację! Kurczak w sosie śmietanowym w piekarniku jest szybki i prosty w przygotowaniu. Przepis może opanować każda gospodyni domowa. Danie okazuje się piękne, nadaje się do podania nie tylko w dni powszednie, ale także w dni świąteczne
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 7 % 2 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka w sosie śmietanowym w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych części kurczaka. Będę gotować udka z kurczaka. Cebula może być czerwona (jak moja) lub zwykła cebula. Każdy rodzaj grzybów będzie odpowiedni - nadal będzie pyszny na swój sposób. Możesz wziąć grzyby lub grzyby leśne. Używam grzybów leśnych, które są wstępnie gotowane we wrzącej wodzie przez 25 minut. Weź śmietanę 15-20 % tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku sosu śmietanowego wymieszaj przygotowaną śmietanę z solą i przyprawami. Duży wybór przypraw nadaje się do kurczaka. Dlatego skup się na swoim guście. Używam trochę Curry, suszonej bazylii, mielonego czarnego pieprzu i odrobiny czerwonej papryki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Udka z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci. Następnie posmaruj kurczaka powstałą marynatą śmietanową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Może to być metal, ceramika lub szkło. Dno i ściany formy posmarować niewielką ilością oleju roślinnego i ułożyć udka z kurczaka. Na wierzchu ułóż przygotowane grzyby i cebulę, wcześniej obrane i pokrojone w półpierścienie. Jeśli używasz pieczarek, należy je umyć, obrać i pokroić na 2-3 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj wszystko pozostałym sosem śmietanowym. Przykryj formę arkuszem folii i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku. 15 minut przed końcem pieczenia usuń arkusz folii i pozostaw kurczaka, aby wierzch lekko się zrumienił.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe danie z piekarnika. Możesz podać do stołu natychmiast w formie, w której kurczak został upieczony lub umieszczony w przygotowanych talerzach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pyszny, apetyczny i satysfakcjonujący kurczak pieczony w sosie śmietanowym w piekarniku jest gotowy! Uzupełnij danie świeżymi warzywami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy