skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka w sosie śmietanowym w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych części kurczaka. Będę gotować udka z kurczaka. Cebula może być czerwona (jak moja) lub zwykła cebula. Każdy rodzaj grzybów będzie odpowiedni - nadal będzie pyszny na swój sposób. Możesz wziąć grzyby lub grzyby leśne. Używam grzybów leśnych, które są wstępnie gotowane we wrzącej wodzie przez 25 minut. Weź śmietanę 15-20 % tłuszczu.
Krok 2:
W przypadku sosu śmietanowego wymieszaj przygotowaną śmietanę z solą i przyprawami. Duży wybór przypraw nadaje się do kurczaka. Dlatego skup się na swoim guście. Używam trochę Curry, suszonej bazylii, mielonego czarnego pieprzu i odrobiny czerwonej papryki.
Krok 3:
Udka z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci. Następnie posmaruj kurczaka powstałą marynatą śmietanową.
Krok 4:
Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Może to być metal, ceramika lub szkło. Dno i ściany formy posmarować niewielką ilością oleju roślinnego i ułożyć udka z kurczaka. Na wierzchu ułóż przygotowane grzyby i cebulę, wcześniej obrane i pokrojone w półpierścienie. Jeśli używasz pieczarek, należy je umyć, obrać i pokroić na 2-3 części.
Krok 5:
Posmaruj wszystko pozostałym sosem śmietanowym. Przykryj formę arkuszem folii i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku. 15 minut przed końcem pieczenia usuń arkusz folii i pozostaw kurczaka, aby wierzch lekko się zrumienił.
Krok 6:
Wyjmij gotowe danie z piekarnika. Możesz podać do stołu natychmiast w formie, w której kurczak został upieczony lub umieszczony w przygotowanych talerzach.
Krok 7:
Pyszny, apetyczny i satysfakcjonujący kurczak pieczony w sosie śmietanowym w piekarniku jest gotowy! Uzupełnij danie świeżymi warzywami.
Krok 8:
Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g