ciasto miodowo-kremowe Klasyczne

najsmaczniejsze, z prostych produktów, na świątecznym stole! Klasyczny kremowy tort miodowy jest tak aromatyczny, że podczas gotowania pyszny zapach będzie stał w całym mieszkaniu. Okazuje się, że jest słodko-kwaśny ze względu na śmietanę. Każde wakacje z nim będą udane!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 61 % 33 g
298 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny krem miodowy? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania ciast miodowych. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Miód może być kandyzowany. Nie polecam zastępowania masła margaryną. Na margarynie gotowe ciasta są bardziej suche i twardsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło, miód i cukier włożyć do nieprzywierającej patelni. Podpal i rozpuść wszystko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj masę przez 3-5 minut na małym ogniu, aż będzie karmelowa. Mieszaj masę, aby nic się nie przypaliło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zdejmij patelnię z ognia i natychmiast dodaj sodę do gorącej masy. Soda zareaguje z miodem, a cała masa zacznie się pienić i zwiększać objętość. Pozostaw go na stole na 10 minut, aby zakończyć reakcję miodu z sodą. Piana opadnie, a ciepło wyjdzie z masy miodowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka wymieszaj trzepaczką. Ciągle mieszając, wprowadź jajka do masy miodowej. Wlewam je jednocześnie z pracującym mikserem, aby jajka interweniowały i nie miały czasu na zaparzenie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Nie musisz dodawać całej mąki na raz - możesz jej potrzebować mniej lub więcej niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ta konsystencja powinna się okazać-masa jest bardzo lepka, ale już się nie rozprzestrzenia. W tej formie pozostaw ciasto na 30 minut. Ciasto ostygnie i można je wziąć rękami. Możliwe, że mąka nie będzie już potrzebna... albo trochę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto jest bardzo miękkie, ale ze względu na masło w kompozycji nie przykleja się do rąk. Rozwałkuj go na arkuszu pergaminu i uformuj okrąg. (16-20cm). Nie trzeba usuwać przycinania. Z nich posypujemy gotowe ciasto. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 3-5 minut. Ciasta miodowe piecze się bardzo szybko. Skoncentruj się na swoim piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzić gotowe ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do kremu weź tłustą śmietanę i mleko skondensowane.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij śmietanę i mleko skondensowane z maksymalną prędkością miksera na puszystą śmietanę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj trochę soku z cytryny do kremu. Taki krem nie zachowa kształtu, ale doskonale nadaje się do namaczania ciast miodowych.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby miód miał gładkie krawędzie, zbieram go w pierścieniu. Plusem jest to, że krem nie wypływa po bokach, a całość zostanie wchłonięta przez ciasta. Włóż zebrane ciasto w pierścieniu do lodówki (najlepiej na noc).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto zostało zaparzone i namoczone. Zdejmij z niego pierścień.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp wierzch i boki ciasta kruszonką, w którą posiekaj Pozostałe skrawki. Udekoruj ciasto według własnego gustu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pyszny pachnący miód jest gotowy! Miłego picia herbaty!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy