skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pomarańczowe babeczki? Odmierz potrzebne składniki. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło w temperaturze pokojowej. Pomarańczowy wybierz duży, soczysty, słodki.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do przestronnej, szerokiej miski. Przesiewanie nasyci mąkę tlenem, a wypieki będą bardziej puszyste.
Krok 3:
Umyj pomarańczę, osusz. Za pomocą tarki usuń skórkę z pomarańczy (tylko cienką pomarańczową warstwę). Wyciśnij sok z pomarańczy. Możesz to zrobić za pomocą wyciskarki do cytrusów lub ręcznie. Wyszło mi 65 ml soku.
Krok 4:
Połącz miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Zamiast cukru waniliowego można użyć waniliny.
Krok 5:
Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste,lekkie.
Krok 6:
W mieszance olejowej ubij po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym.
Krok 7:
Dodaj każde następne jajko dopiero po całkowitym zakłóceniu poprzedniej masy.
Krok 8:
Dodaj skórkę pomarańczową i sok, dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki.
Krok 10:
Ciasto jest lepkie, jednorodne, o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 11:
Ułóż ciasto w foremkach do muffinek. Napełnij kokilki do 2/3 ich wysokości, ponieważ babeczki wyrosną podczas pieczenia.
Krok 12:
Piecz pomarańczowe babeczki w rozgrzanym piekarniku 180C przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Jeśli wyjdzie ze środka ciasta na sucho, oznacza to, że pieczenie jest gotowe. Czas gotowania może się różnić, ponieważ zależy od specyfiki działania piekarnika. Mam 12 małych babeczek.
Krok 13:
Schłodzić babeczki i podawać. W razie potrzeby możesz posypać babeczki przed podaniem cukrem pudrem. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g