skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prostą szarlotkę Charlotte? Odmierz potrzebne składniki. Weź duże jajka. Do ciasta dobrze nadają się słodko-kwaśne odmiany jabłek. Jeśli jabłka są małe, możesz wziąć 3 owoce.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Zwiększy to nasycenie mąki tlenem, dzięki czemu ciasto będzie lepiej rosło podczas pieczenia. A ciasto okaże się bujne i przewiewne.
Krok 3:
Umyj jabłka, osusz. Obierz jabłka z nasion. Skórę można również odciąć, jeśli jest zbyt gruba i szorstka. Nie obierałam skóry. Pokrój jabłka w średnią kostkę.
Krok 4:
Połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią. W takim przypadku dodaj wanilinę do mieszanki mąki.
Krok 5:
Ubij jajka z cukrem na wysokich obrotach miksera, aż będą puszyste,lekkie. Kiedy trzepaczki miksera pozostawiają widoczne, wyraźne ślady podczas procesu ubijania, oznacza to, że jajka są wystarczająco dobrze ubite i możesz przestać ubijać.
Krok 6:
Stopniowo dodawaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia do ubitej masy jajecznej w małych porcjach. Można to zrobić przez sito, tym samym dwukrotnie przesiewając mąkę. Wlewając mąkę, jednocześnie wymieszaj ciasto szpatułką delikatnymi ruchami zgarniającymi, aby zachować jak największą przewiewność.
Krok 7:
Ciasto jest jednorodne, przewiewne, lekkie.
Krok 8:
Przykryj spód naczynia do pieczenia (średnica 22 cm) pergaminem. W razie potrzeby posmaruj pergamin odrobiną oleju, nie musisz smarować boków formy. Wlej jedną trzecią ciasta do formy, delikatnie spłaszcz.
Krok 9:
Rozłóż połowę pokrojonych jabłek na wierzchu.
Krok 10:
Następnie ułóż jeszcze jedną trzecią ciasta i posyp pozostałymi kostkami jabłek.
Krok 11:
Wylej resztę ciasta, delikatnie spłaszcz. Możesz natychmiast włożyć wszystkie jabłka do ciasta i wymieszać.
Krok 12:
Natychmiast włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180C na około 35-40 minut. Czas i tryb pieczenia mogą się różnić, skup się na pracy piekarnika. Przez pierwsze 25 minut nie otwieraj piekarnika, aby Charlotte nie osiadła od nagłego spadku temperatury. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca. Jeśli wyjdzie sucha ze środka ciasta, Charlotte jest gotowa. Pozostaw trochę w formie, a następnie wyjmij i ostudź na ruszcie.
Krok 13:
Pokrój ciasto na porcje i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g