skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki z serem i grzybami w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Umyj pieczarki, osusz. Połóż na ręczniku kuchennym, aby wchłonął nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste. Pokrój pieczarki na talerze. Możesz użyć grzybów leśnych zarówno świeżych, jak i mrożonych. W takim przypadku należy je najpierw ugotować.
Krok 3:
Obierz cebulę, umyj. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie lub pióra.
Krok 4:
Pokrój wstępnie obrane ziemniaki w plasterki.
Krok 5:
Do pokrojonych ziemniaków dodaj mieszankę ziół, czarny mielony pieprz, sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy i przyprawy do smaku i pożądania.
Krok 6:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Połóż połowę kręgów ziemniaków na dnie.
Krok 7:
Rozłóż połowę piór cebuli na ziemniakach.
Krok 8:
Następnie równomiernie ułóż połowę pokrojonych griów.
Krok 9:
Do nalewania połącz śmietanę i śmietanę, dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Wypełnij ułożone warstwy połową kwaśnej śmietany.
Krok 11:
Powtórz warstwy w tej samej kolejności.
Krok 12:
Na wierzch z pozostałą śmietaną. Piecz ziemniaki z grzybami w piekarniku rozgrzanym do 190C przez około 40 minut. Sprawdź gotowość, przekłuwając kółko ziemniaka nożem. Jeśli ziemniaki są miękkie, danie jest gotowe. Czas i tryb gotowania mogą się różnić, ponieważ zależą od funkcji piekarnika.
Krok 13:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
Krok 14:
Wyjmij formę z piekarnika, posyp startym serem na wierzchu. Włóż ziemniaki z powrotem do piekarnika na 5 minut, aby ser się stopił.
Krok 15:
Natychmiast podawaj gotowe ziemniaki z serem i grzybami.
Krok 16:
Smacznego!
pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g