zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym w piekarniku

pyszne, satysfakcjonujące danie na lunch lub kolację dla całej rodziny! To świetna okazja, aby urozmaicić menu, danie jest przygotowywane prosto i szybko, okazuje się niezbyt kaloryczne i lekkie Dzięki tej kombinacji składników i metody gotowania, ale smaczne i pachnące.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 21 % 4 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z cukinii z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj składniki według listy. Cukinia do przygotowania tego dania może być używana nawet Dojrzała, nadal okaże się pyszna. Mięso mielone można wziąć mieszane z wieprzowiny i wołowiny, aby uzyskać bardziej tłuste i pożywne danie, lub z mięsa drobiowego, takiego jak indyk, który jest dietetyczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię, jeśli są mleczne, możesz je zetrzeć ze skórą. Dojrzałe owoce obierz, usuń skórkę, usuń rdzeń z nasionami, zetrzyj miąższ na grubej tarce. Gdy cukinia trochę stoi, dadzą sok, musisz wycisnąć nadmiar soku z masy cukinii.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Wlej olej roślinny na patelnię, włącz ogień. Podsmaż cebulę do półprzezroczystości na średnim ogniu, mieszając szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij mięso mielone na patelnię. Można go samodzielnie nakręcić ze świeżego mięsa w maszynce do mięsa lub kupić gotowy w sklepie. Mięso mielone można wykorzystać do dowolnego smaku. Podsmaż mięso mielone na średnim ogniu, ciągle mieszając i rozbijając szpatułką, aby nie pozostało w dużych kawałkach. Smaż mięso mielone do połowy ugotowane, około 10-15 minut, w zależności od rodzaju mięsa, powinno zmienić kolor na ciemny, matowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory i pokrój w cienkie koła. Zetrzyj twardy ser. Obierz czosnek i zetrzyj na drobnej tarce lub przełóż przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W głębokiej misce ubij jaja kurze, dodaj śmietanę, sól, czarny pieprz do smaku. Trzepaczką dokładnie ubij składniki,aż uzyskasz gładką konsystencję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W wysmarowanej tłuszczem formie ułóż dwie trzecie mielonej cukinii.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzchu całe mięso mielone z cebulą i czosnkiem przepuszczonym przez prasę. Połóż krążki pomidora na mielonym mięsie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie pozostałą cukinię posyp tartym serem i zalej mieszanką jajeczno-kwaśną śmietaną. Wyślij formę z cukinią i mięsem mielonym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjmij zapiekankę, ostudź, posyp świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa? Gdy na powierzchni utworzy się lekka złota skorupa, weź szpikulec i przebij zapiekankę w kilku miejscach. Jeśli szpikulec jest suchy, zapiekanka jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony Indyk - 161   kcal/100g

Podobne przepisy