skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z cukinii z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj składniki według listy. Cukinia do przygotowania tego dania może być używana nawet Dojrzała, nadal okaże się pyszna. Mięso mielone można wziąć mieszane z wieprzowiny i wołowiny, aby uzyskać bardziej tłuste i pożywne danie, lub z mięsa drobiowego, takiego jak indyk, który jest dietetyczny.
Krok 2:
Umyj cukinię, jeśli są mleczne, możesz je zetrzeć ze skórą. Dojrzałe owoce obierz, usuń skórkę, usuń rdzeń z nasionami, zetrzyj miąższ na grubej tarce. Gdy cukinia trochę stoi, dadzą sok, musisz wycisnąć nadmiar soku z masy cukinii.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Wlej olej roślinny na patelnię, włącz ogień. Podsmaż cebulę do półprzezroczystości na średnim ogniu, mieszając szpatułką.
Krok 4:
Wyślij mięso mielone na patelnię. Można go samodzielnie nakręcić ze świeżego mięsa w maszynce do mięsa lub kupić gotowy w sklepie. Mięso mielone można wykorzystać do dowolnego smaku. Podsmaż mięso mielone na średnim ogniu, ciągle mieszając i rozbijając szpatułką, aby nie pozostało w dużych kawałkach. Smaż mięso mielone do połowy ugotowane, około 10-15 minut, w zależności od rodzaju mięsa, powinno zmienić kolor na ciemny, matowy.
Krok 5:
Umyj pomidory i pokrój w cienkie koła. Zetrzyj twardy ser. Obierz czosnek i zetrzyj na drobnej tarce lub przełóż przez prasę.
Krok 6:
W głębokiej misce ubij jaja kurze, dodaj śmietanę, sól, czarny pieprz do smaku. Trzepaczką dokładnie ubij składniki,aż uzyskasz gładką konsystencję.
Krok 7:
W wysmarowanej tłuszczem formie ułóż dwie trzecie mielonej cukinii.
Krok 8:
Na wierzchu całe mięso mielone z cebulą i czosnkiem przepuszczonym przez prasę. Połóż krążki pomidora na mielonym mięsie.
Krok 9:
Następnie pozostałą cukinię posyp tartym serem i zalej mieszanką jajeczno-kwaśną śmietaną. Wyślij formę z cukinią i mięsem mielonym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjmij zapiekankę, ostudź, posyp świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa? Gdy na powierzchni utworzy się lekka złota skorupa, weź szpikulec i przebij zapiekankę w kilku miejscach. Jeśli szpikulec jest suchy, zapiekanka jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony Indyk - 161 kcal/100g