skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prosty biszkopt kefirowy na ciasto w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wyjmij jaja kurze i kefir z lodówki, aby miały czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Połącz mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.
Krok 3:
W osobnym pojemniku ubij trzy jajka, dodaj cukier (lub słodzik, który nie boi się obróbki cieplnej) i dobrze ubij mikserem na średniej prędkości przez około 10 minut. Masa jajeczna powinna wybielić, zgęstnieć. Wlej rafinowany olej roślinny i kefir. Polecam trochę podgrzać kefir. Kontynuuj ubijanie masy jajeczno-kefirowej, aż będzie gładka i aż na powierzchni pojawią się bąbelki.
Krok 4:
Dodaj całą mieszankę mąki na raz. Ponieważ mąka różni się właściwościami, jej ilość może wymagać nieco więcej lub mniej. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji.
Krok 5:
Ubij masę mikserem na średniej prędkości. Konsystencja ciasta powinna być gładka, jednorodna, podobna do gęstej śmietany. Pozostaw ciasto na 5 minut w ciepłym miejscu, aby soda się aktywowała.
Krok 6:
Przykryj formę do ciasta (średnica 18 cm) papierem do pieczenia, posmaruj spód i boki kawałkiem masła, aby biszkopt się nie przypalił. Na wszelki wypadek zawiń formę Na Zewnątrz folią. Wlać ciasto, wygładzić powierzchnię silikonową szpatułką.
Krok 7:
Przykryj ciasto folią. Wyślij formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 1 godziny. Każdy piekarnik jest inny, ponieważ Czas pieczenia może się różnić. Sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym suchym szpikulcem lub wykałaczką. Przebij nim biszkopt w kilku miejscach, jeśli wyjdzie suchy, to gotowe. Wyjmij formę z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Uwolnij ciasto z formy i ostudź na ruszcie.
Krok 8:
Gotowy biszkopt na kefirze na ciasto można owinąć folią spożywczą i pozostawić na 1 dzień. Więc nie pęknie i nie rozpadnie się podczas cięcia. Pokrój go na 2-3 ciasta i posmaruj dowolnym kremem, na przykład kwaśną śmietaną. Ale taki biszkopt można obficie posypać cukrem pudrem i podawać w tej formie do herbaty. Będzie pysznie.) Miłego picia herbaty!
aby uzyskać smak, możesz dodać cukier waniliowy 10 g lub wanilię do ciasta wraz z cukrem na czubku noża.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g