puszysty biszkopt na kefirze w piekarniku na ciasto proste

pyszne, proste, niedrogie, bujne i przewiewne! Biszkopt na kefirze w piekarniku jest wysoki, wilgotny w środku, porowaty. Doskonale zachowuje swój kształt, dlatego łatwo go pokroić w ciasta, które można posmarować ulubionym kremem. Ale taki biszkopt jest idealny w postaci pysznej uczty na herbatę.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 72 % 43 g
281 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prosty biszkopt kefirowy na ciasto w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wyjmij jaja kurze i kefir z lodówki, aby miały czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku ubij trzy jajka, dodaj cukier (lub słodzik, który nie boi się obróbki cieplnej) i dobrze ubij mikserem na średniej prędkości przez około 10 minut. Masa jajeczna powinna wybielić, zgęstnieć. Wlej rafinowany olej roślinny i kefir. Polecam trochę podgrzać kefir. Kontynuuj ubijanie masy jajeczno-kefirowej, aż będzie gładka i aż na powierzchni pojawią się bąbelki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj całą mieszankę mąki na raz. Ponieważ mąka różni się właściwościami, jej ilość może wymagać nieco więcej lub mniej. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij masę mikserem na średniej prędkości. Konsystencja ciasta powinna być gładka, jednorodna, podobna do gęstej śmietany. Pozostaw ciasto na 5 minut w ciepłym miejscu, aby soda się aktywowała.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj formę do ciasta (średnica 18 cm) papierem do pieczenia, posmaruj spód i boki kawałkiem masła, aby biszkopt się nie przypalił. Na wszelki wypadek zawiń formę Na Zewnątrz folią. Wlać ciasto, wygładzić powierzchnię silikonową szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj ciasto folią. Wyślij formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 1 godziny. Każdy piekarnik jest inny, ponieważ Czas pieczenia może się różnić. Sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym suchym szpikulcem lub wykałaczką. Przebij nim biszkopt w kilku miejscach, jeśli wyjdzie suchy, to gotowe. Wyjmij formę z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Uwolnij ciasto z formy i ostudź na ruszcie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy biszkopt na kefirze na ciasto można owinąć folią spożywczą i pozostawić na 1 dzień. Więc nie pęknie i nie rozpadnie się podczas cięcia. Pokrój go na 2-3 ciasta i posmaruj dowolnym kremem, na przykład kwaśną śmietaną. Ale taki biszkopt można obficie posypać cukrem pudrem i podawać w tej formie do herbaty. Będzie pysznie.) Miłego picia herbaty!

aby uzyskać smak, możesz dodać cukier waniliowy 10 g lub wanilię do ciasta wraz z cukrem na czubku noża.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy