skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne soki z twarogiem według GOST? Najpierw przygotuj ciasto. Przygotuj dla niego składniki. Masło weź dobrej jakości. Jest to główny składnik ciasta kruchego, więc jego wybór będzie zależeć od smaku i jakości gotowego produktu. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, aby zmiękło w temperaturze pokojowej. Cukier puder można zastąpić drobnym cukrem. Podziel jedno z dwóch jaj na białko i żółtko.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do osobnej miski.
Krok 3:
W innym dużym pojemniku połącz masło, cukier puder i sól. Masło powinno być miękkie, ale nie stopione.
Krok 4:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Dodaj jajko i białko do mieszanki masła. Pozostaw żółtko do smarowania soków.
Krok 6:
Jeszcze raz dobrze ubij.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie ugniataj ciasto rękami. Należy to zrobić szybko, nie dłużej niż 1-2 minuty, aby olej nie nagrzewał się zbytnio od ciepła rąk. W ciepłym cieście może oddzielić się od innych produktów, a ciasto kruszy się podczas walcowania, a soki będą twarde i słabo rosną. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj kolejną łyżkę mąki. Ale nie przesadzaj, aby nie było zbyt ciasno.
Krok 8:
Ciasto powinno być gładkie, maślane, gęste, ale miękkie i plastyczne. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Powinien dobrze ostygnąć. Ale nie próbuj przyspieszać procesu, chłodząc ciasto w zamrażarce. Może tam zbyt stwardnieć i trudno będzie go rozwałkować.
Krok 9:
Jak zrobić nadzienie? Przygotuj jedzenie. Twaróg do nadzienia weź 5-9% tłuszczu. Nie należy używać twarogu pastowatego, z nim nadzienie okaże się płynne. Odpowiednia jest zawartość tłuszczu w śmietanie.
Krok 10:
Ubij twaróg w blenderze lub przetrzyj przez sito, aby nadzienie było bardziej jednorodne i delikatne.
Krok 11:
Połącz twaróg z jajkiem, cukrem, śmietaną i mąką. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Schłodzone ciasto pokroić na 3 równe części.
Krok 13:
Podziel każdą część ponownie na 3 części, szybko zwiń koloboki. Ponownie włożyłem bułki do lodówki, aby ciasto się nie rozgrzało i wyjmowałem je pojedynczo, gdy tworzyły się bardziej soczyste.
Krok 14:
Na posypanym mąką stole rozwałkuj każdą część ciasta na owalną tortillę o grubości około 0,5 cm.
Krok 15:
Połóż około 1,5 łyżki na połowie rozwałkowanego ciasta. l. nadzienie, lekko nie sięgając po brzegi. Wypoziomuj nadzienie.
Krok 16:
Przykryj nadzienie drugą połową ciasta, lekko dociśnij, aby uzyskać sok w kształcie półkola. Nie łącz brzegów, nadzienie powinno trochę & quot; wystawać & quot; spod górnej warstwy ciasta.
Krok 17:
W ten sposób uformuj resztę soków. Ułóż soczyście na arkuszu wyłożonym pergaminem.
Krok 18:
W małej misce ubij żółtko z mlekiem, aż będzie gładkie.
Krok 19:
Nasmaruj soki na wierzchu powstałą mieszanką.
Krok 20:
Piecz soki w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut, aż będą lekko złote. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu. Skoncentruj się na cechach swojej techniki.
Krok 21:
Gotowe wypieki ostudzić i podawać. Smacznego!
jeśli ciasto kruche jest prawidłowo ugotowane, soki są delikatne, umiarkowanie kruche i bardzo smaczne.
kiedyś robiłam ciasto na soczyście z dodatkiem kwaśnej śmietany. Wersja gostowska podobała mi się jeszcze bardziej.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g