Klasyczne soki z twarogiem według GOST w piekarniku

bujne, apetyczne, z prostych potraw, najsmaczniejsze! Wiele osób zna i kocha soki z twarogiem od dzieciństwa. Wcześniej były przygotowywane tylko zgodnie z GOST — i są to idealne proporcje składników, właściwy przepis i nienaganny smak. Dlatego te soki nigdy nie zawiodą i nie zawiodą.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 27 % 16 g
węglowodany 56 % 33 g
308 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne soki z twarogiem według GOST? Najpierw przygotuj ciasto. Przygotuj dla niego składniki. Masło weź dobrej jakości. Jest to główny składnik ciasta kruchego, więc jego wybór będzie zależeć od smaku i jakości gotowego produktu. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, aby zmiękło w temperaturze pokojowej. Cukier puder można zastąpić drobnym cukrem. Podziel jedno z dwóch jaj na białko i żółtko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do osobnej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innym dużym pojemniku połącz masło, cukier puder i sól. Masło powinno być miękkie, ale nie stopione.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajko i białko do mieszanki masła. Pozostaw żółtko do smarowania soków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeszcze raz dobrze ubij.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie ugniataj ciasto rękami. Należy to zrobić szybko, nie dłużej niż 1-2 minuty, aby olej nie nagrzewał się zbytnio od ciepła rąk. W ciepłym cieście może oddzielić się od innych produktów, a ciasto kruszy się podczas walcowania, a soki będą twarde i słabo rosną. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj kolejną łyżkę mąki. Ale nie przesadzaj, aby nie było zbyt ciasno.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto powinno być gładkie, maślane, gęste, ale miękkie i plastyczne. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Powinien dobrze ostygnąć. Ale nie próbuj przyspieszać procesu, chłodząc ciasto w zamrażarce. Może tam zbyt stwardnieć i trudno będzie go rozwałkować.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jak zrobić nadzienie? Przygotuj jedzenie. Twaróg do nadzienia weź 5-9% tłuszczu. Nie należy używać twarogu pastowatego, z nim nadzienie okaże się płynne. Odpowiednia jest zawartość tłuszczu w śmietanie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij twaróg w blenderze lub przetrzyj przez sito, aby nadzienie było bardziej jednorodne i delikatne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz twaróg z jajkiem, cukrem, śmietaną i mąką. Wszystko dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzone ciasto pokroić na 3 równe części.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel każdą część ponownie na 3 części, szybko zwiń koloboki. Ponownie włożyłem bułki do lodówki, aby ciasto się nie rozgrzało i wyjmowałem je pojedynczo, gdy tworzyły się bardziej soczyste.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na posypanym mąką stole rozwałkuj każdą część ciasta na owalną tortillę o grubości około 0,5 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż około 1,5 łyżki na połowie rozwałkowanego ciasta. l. nadzienie, lekko nie sięgając po brzegi. Wypoziomuj nadzienie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj nadzienie drugą połową ciasta, lekko dociśnij, aby uzyskać sok w kształcie półkola. Nie łącz brzegów, nadzienie powinno trochę & quot; wystawać & quot; spod górnej warstwy ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W ten sposób uformuj resztę soków. Ułóż soczyście na arkuszu wyłożonym pergaminem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W małej misce ubij żółtko z mlekiem, aż będzie gładkie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Nasmaruj soki na wierzchu powstałą mieszanką.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piecz soki w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut, aż będą lekko złote. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu. Skoncentruj się na cechach swojej techniki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Gotowe wypieki ostudzić i podawać. Smacznego!

jeśli ciasto kruche jest prawidłowo ugotowane, soki są delikatne, umiarkowanie kruche i bardzo smaczne.

kiedyś robiłam ciasto na soczyście z dodatkiem kwaśnej śmietany. Wersja gostowska podobała mi się jeszcze bardziej.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy