skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do gotowania udek z kurczaka z ziemniakami w piekarniku. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Połącz śmietanę z papryką, solą, 1 łyżeczką suszonej bazylii, wymieszaj.
Krok 3:
Udka z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi. Włóż podudzia do śmietany, dobrze wymieszaj. Pozostaw podudzia do marynowania na 1-1, 5 godziny. Jeśli czas na to nie pozwala, możesz nieco skrócić czas marynowania.
Krok 4:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Wybierz młode ziemniaki lub odmiany szybko gotujące się do potraw w piekarniku. Jeśli ziemniaki są stare, gęste, nie gotują się dobrze lub nie masz pewności, czy będą miały czas na gotowanie, po prostu włóż je do wrzącej wody w już pokrojonej formie przez około 2-3 minuty (powinny stać się bardziej miękkie, ale pozostać na wpół upieczone), a następnie delikatnie wrzuć do durszlaka i kontynuuj gotowanie.
Krok 5:
Cebulę obrać, umyć, pokroić w cienkie ćwiartki lub półpierścienie.
Krok 6:
Połącz ziemniaki z cebulą i bazylią, sól, dodaj oliwę z oliwek, czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
W naczyniu do pieczenia ułożyć przygotowane ziemniaki, wygładzić.
Krok 8:
Ułóż udka z kurczaka na wierzchu.
Krok 9:
Zamknij formę folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Czas i temperatura pieczenia są podane w przybliżeniu-skup się na piekarniku.
Krok 10:
Następnie zdejmij folię i włóż formę z powrotem do piekarnika na 15 minut, aby kurczak się zrumienił. Podawaj udka z kurczaka z ziemniakami na gorąco. W razie potrzeby przed podaniem można posypać drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
podczas marynowania podudzi można dodać czosnek. Należy go przepuścić przez prasę i wymieszać ze śmietaną.
czas trwania marynowania kurczaka lepiej nie zaniedbać. Im dłużej podudzia są marynowane, tym smaczniejsze, delikatniejsze i bardziej aromatyczne.
do marynowania możesz użyć dowolnej marynaty.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przyprawy i pikantne zioła użyte do przygotowania to kwestia gustu i preferencji, więc możesz dodać to, co lubisz najbardziej.
oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym olejem roślinnym. Lub przed pieczeniem rozłóż kawałki masła na ziemniakach.
to danie jest wszechstronne. Zawsze nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienne dni. Ziemniaki z kurczakiem to dla nas tak znane i proste jedzenie, że na pewno nikt nie odmówi pysznego i pachnącego gorącego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g