udka z kurczaka z ziemniakami w piekarniku

pachnące ziemniaki z rumianymi udkami z kurczaka. Bardzo wygodna opcja gotowania kurczaka i przystawki, a każda gospodyni to rozumie. W końcu rezultatem jest pełne gorące danie, które można podać na obiad lub lunch. Obfite, smaczne i bez większych kłopotów.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 28 % 7 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do gotowania udek z kurczaka z ziemniakami w piekarniku. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz śmietanę z papryką, solą, 1 łyżeczką suszonej bazylii, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Udka z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi. Włóż podudzia do śmietany, dobrze wymieszaj. Pozostaw podudzia do marynowania na 1-1, 5 godziny. Jeśli czas na to nie pozwala, możesz nieco skrócić czas marynowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Wybierz młode ziemniaki lub odmiany szybko gotujące się do potraw w piekarniku. Jeśli ziemniaki są stare, gęste, nie gotują się dobrze lub nie masz pewności, czy będą miały czas na gotowanie, po prostu włóż je do wrzącej wody w już pokrojonej formie przez około 2-3 minuty (powinny stać się bardziej miękkie, ale pozostać na wpół upieczone), a następnie delikatnie wrzuć do durszlaka i kontynuuj gotowanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać, umyć, pokroić w cienkie ćwiartki lub półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz ziemniaki z cebulą i bazylią, sól, dodaj oliwę z oliwek, czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W naczyniu do pieczenia ułożyć przygotowane ziemniaki, wygładzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż udka z kurczaka na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij formę folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Czas i temperatura pieczenia są podane w przybliżeniu-skup się na piekarniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie zdejmij folię i włóż formę z powrotem do piekarnika na 15 minut, aby kurczak się zrumienił. Podawaj udka z kurczaka z ziemniakami na gorąco. W razie potrzeby przed podaniem można posypać drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

podczas marynowania podudzi można dodać czosnek. Należy go przepuścić przez prasę i wymieszać ze śmietaną.
czas trwania marynowania kurczaka lepiej nie zaniedbać. Im dłużej podudzia są marynowane, tym smaczniejsze, delikatniejsze i bardziej aromatyczne.
do marynowania możesz użyć dowolnej marynaty.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !


przyprawy i pikantne zioła użyte do przygotowania to kwestia gustu i preferencji, więc możesz dodać to, co lubisz najbardziej.
oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym olejem roślinnym. Lub przed pieczeniem rozłóż kawałki masła na ziemniakach.

to danie jest wszechstronne. Zawsze nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienne dni. Ziemniaki z kurczakiem to dla nas tak znane i proste jedzenie, że na pewno nikt nie odmówi pysznego i pachnącego gorącego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy