skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierniki na śmietanie? Odmierz potrzebne składniki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Jeśli miód zgęstnieje, rozpuść go w łaźni wodnej. Wyjmij masło z wyprzedzeniem, aby stało się miękkie.
Krok 2:
Około 1/5 mąki wlać osobno. Resztę mąki połączyć z przyprawami i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Weź ilość przypraw do smaku.
Krok 3:
Przesiej mieszaninę mąki do przestronnego pojemnika, aby mąka została wzbogacona w tlen. W rezultacie ciasto będzie dobrze rosło, a pierniki okażą się bujne i miękkie.
Krok 4:
Ubij jajko i żółtko trzepaczką z solą i cukrem, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Dodaj płynny miód i śmietanę, dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Rozłóż miękkie masło, dodaj skórkę z cytryny, lekko ubij.
Krok 7:
Wlej mąkę przesianą przyprawami i proszkiem do pieczenia do powstałej masy, wymieszaj łyżką. Pozostaw mąkę w małych porcjach, jednocześnie ugniatając ciasto rękami. Mąka może potrzebować więcej lub mniej niż określona ilość. Zależy to od właściwości i jakości mąki, gęstości śmietany, wielkości jaj.
Krok 8:
Podczas wyrabiania ciasta obserwuj jego konsystencję. Ciasto powinno być miękkie, jednorodne, prawie nie przyklejające się do rąk. Nie powinno być zbyt fajne. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 9:
Stół lekko posyp mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 1-1, 5 cm.
Krok 10:
Wytnij pierniki z ciasta okrągłym nacięciem. Zbierz kawałki ciasta w Kolobok, ponownie zwiń i uformuj pierniki.
Krok 11:
Umieść pierniki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia będą rosły.
Krok 12:
Piecz pierniki w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor przez 20-25 minut. Czas gotowania może się różnić, ponieważ zależy od funkcji piekarnika. Gotowe pierniki całkowicie ostudzić.
Krok 13:
Do dekoracji przygotuj lukier. Nie tylko sprawi, że pierniki będą eleganckie, ale także ochroni je przed wysychaniem.
Krok 14:
Mikserem na najniższej prędkości ubij białko z cukrem pudrem na gładką, gładką masę. Dodawaj sok z cytryny kroplami, mieszając lukier i obserwując jego konsystencję. Jeśli lukier jest gęsty, dodaj trochę więcej soku z cytryny. Jeśli wręcz przeciwnie, jest płynny, dodaj cukier puder.
Krok 15:
Schłodzone wypieki przykryj lukrem.
Krok 16:
Możesz dodatkowo ozdobić pierniki posypką cukierniczą. Ale to jest opcjonalne. Dobrze wysusz lukier.
Krok 17:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g