pierniki na śmietanie

domowe, miękkie, pachnące! Bardzo proste i smaczne! Każdy początkujący będzie w stanie ugotować pierniki na śmietanie - wszystko jest tutaj dostępne i jasne. Możesz polać je polewą czekoladową lub cukrową, udekorować według uznania, podać na świątecznym stole. Ciasto jest bardzo delikatne, a smak pyszny!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 13 % 9 g
węglowodany 78 % 52 g
315 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierniki na śmietanie? Odmierz potrzebne składniki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Jeśli miód zgęstnieje, rozpuść go w łaźni wodnej. Wyjmij masło z wyprzedzeniem, aby stało się miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Około 1/5 mąki wlać osobno. Resztę mąki połączyć z przyprawami i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Weź ilość przypraw do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mieszaninę mąki do przestronnego pojemnika, aby mąka została wzbogacona w tlen. W rezultacie ciasto będzie dobrze rosło, a pierniki okażą się bujne i miękkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko i żółtko trzepaczką z solą i cukrem, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj płynny miód i śmietanę, dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż miękkie masło, dodaj skórkę z cytryny, lekko ubij.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mąkę przesianą przyprawami i proszkiem do pieczenia do powstałej masy, wymieszaj łyżką. Pozostaw mąkę w małych porcjach, jednocześnie ugniatając ciasto rękami. Mąka może potrzebować więcej lub mniej niż określona ilość. Zależy to od właściwości i jakości mąki, gęstości śmietany, wielkości jaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas wyrabiania ciasta obserwuj jego konsystencję. Ciasto powinno być miękkie, jednorodne, prawie nie przyklejające się do rąk. Nie powinno być zbyt fajne. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Stół lekko posyp mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 1-1, 5 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wytnij pierniki z ciasta okrągłym nacięciem. Zbierz kawałki ciasta w Kolobok, ponownie zwiń i uformuj pierniki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść pierniki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia będą rosły.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz pierniki w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor przez 20-25 minut. Czas gotowania może się różnić, ponieważ zależy od funkcji piekarnika. Gotowe pierniki całkowicie ostudzić.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do dekoracji przygotuj lukier. Nie tylko sprawi, że pierniki będą eleganckie, ale także ochroni je przed wysychaniem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mikserem na najniższej prędkości ubij białko z cukrem pudrem na gładką, gładką masę. Dodawaj sok z cytryny kroplami, mieszając lukier i obserwując jego konsystencję. Jeśli lukier jest gęsty, dodaj trochę więcej soku z cytryny. Jeśli wręcz przeciwnie, jest płynny, dodaj cukier puder.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Schłodzone wypieki przykryj lukrem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Możesz dodatkowo ozdobić pierniki posypką cukierniczą. Ale to jest opcjonalne. Dobrze wysusz lukier.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy