mintaj w śmietanie w piekarniku

zdrowe, apetyczne, ze zwykłych potraw na obiad! Mintaj w śmietanie to przepis, który przyda się do codziennego menu. Proces gotowania jest szybki, prosty, nie wymaga specjalnych kłopotów i kosztów. Danie zachwyci Cię delikatnym smakiem i soczystością. Możesz podawać z dowolnym dodatkiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 7 % 2 g
184 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mintaja w śmietanie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wziąłem gotowy prasowany filet rybny. Ale możesz użyć zwykłych filetów lub całych kawałków ryby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, opłucz cebulę i nóż przed pokrojeniem zimną wodą. Jeśli deska do krojenia zostanie przetarta kawałkiem cytryny, nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny ser, najważniejsze jest to, że dobrze topi się w piekarniku i jest smaczny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filety rybne posolić, pieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, użyj ulubionych przypraw do ryb. W takim przypadku przed użyciem należy przeczytać kompozycję na opakowaniu. Jeśli w mieszaninie jest już sól, weź to pod uwagę podczas soli ryby, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnym małym pojemniku połącz śmietanę z majonezem i musztardą. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym bez dodatków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj sos, aż będzie gładki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko nasmaruj żaroodporną formę rafinowanym olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Ułóż pół-pierścienie cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj każdy kawałek ryby z jednej strony powstałym sosem śmietanowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż filety kwaśną śmietaną do dołu na poduszce cebulowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzch polej rybę resztkami kwaśnej śmietany. Umieść formę z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania) rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec około 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij formę z piekarnika i posyp rybę startym serem. Wróć do pieczenia przez kolejne 15 minut, aż będzie złoty.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy