skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mintaja w śmietanie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wziąłem gotowy prasowany filet rybny. Ale możesz użyć zwykłych filetów lub całych kawałków ryby.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, opłucz cebulę i nóż przed pokrojeniem zimną wodą. Jeśli deska do krojenia zostanie przetarta kawałkiem cytryny, nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli.
Krok 3:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny ser, najważniejsze jest to, że dobrze topi się w piekarniku i jest smaczny.
Krok 4:
Filety rybne posolić, pieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, użyj ulubionych przypraw do ryb. W takim przypadku przed użyciem należy przeczytać kompozycję na opakowaniu. Jeśli w mieszaninie jest już sól, weź to pod uwagę podczas soli ryby, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
Krok 5:
W osobnym małym pojemniku połącz śmietanę z majonezem i musztardą. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym bez dodatków.
Krok 6:
Mieszaj sos, aż będzie gładki.
Krok 7:
Lekko nasmaruj żaroodporną formę rafinowanym olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Ułóż pół-pierścienie cebuli.
Krok 8:
Posmaruj każdy kawałek ryby z jednej strony powstałym sosem śmietanowym.
Krok 9:
Ułóż filety kwaśną śmietaną do dołu na poduszce cebulowej.
Krok 10:
Na wierzch polej rybę resztkami kwaśnej śmietany. Umieść formę z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania) rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec około 15 minut.
Krok 11:
Wyjmij formę z piekarnika i posyp rybę startym serem. Wróć do pieczenia przez kolejne 15 minut, aż będzie złoty.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g