skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec szary chleb w piekarniku? Przygotuj produkty do pieczenia chleba. Możesz wziąć świeże drożdże, wtedy będą potrzebować 20 gramów. Jeśli weźmiesz świeże drożdże, to przed dodaniem do ciasta rozcieńczyć je w ciepłej wodzie, w której jest ugniatany.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto. Jest to niezbędne do aktywacji drożdży. Ponadto ciasto na cieście rośnie lepiej w przyszłości. Aby go przygotować, weź miskę i włóż do niej cukier, drożdże, kilka łyżek mąki. Zalej produkty 100 ml ciepłej wody, dobrze wymieszaj, aż znikną grudki. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na 15-20 minut. Dlaczego woda powinna być ciepła? Ciepła woda jest najlepszym medium do aktywacji drożdży.
Krok 3:
Po odpowiednim czasie ciasto powinno się pęcherzykować i lekko unieść. Oznacza to, że drożdże obudziły się i zaczęły działać. Jeśli tak się nie stanie, musisz zacząć od nowa z innymi drożdżami.
Krok 4:
Dodaj pozostałą ciepłą wodę, 150 ml, sól i olej roślinny do ciasta. Wymieszać.
Krok 5:
Przesiej tam oba rodzaje mąki. Do szarego chleba bierzemy część mąki pszennej i 1 część żyta. Podczas przesiewania mąka jest wzbogacana powietrzem, dzięki czemu chleb jest puszysty i miękki. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
Najpierw wymieszaj ciasto łyżką.
Krok 7:
A następnie ugniataj go rękami. Możesz to zrobić za pomocą miksera, ale nie widzę takiej potrzeby. Ciasto jest dobrze zagniatane ręcznie, szybko stanie się gładkie, ale pozostanie bardzo lepkie. Nie spiesz się, aby dodać mąkę. Lepkie, miękkie ciasto i chleb zmiękną. Ciasto ubite mąką da twardy, bez smaku chleb. Zbierz ciasto w grudkę. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Krok 8:
Po około 30 minutach ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 9:
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę i lekko ją zmiażdżyć. Następnie zbierz ciasto w kulkę, zbierając krawędzie na środku. Zaokrąglij obrabiany przedmiot okrężnymi ruchami.
Krok 10:
Przenieś kulkę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na około 30 minut. W tym czasie Bochenek jeszcze nieznacznie wzrośnie. Możesz wykonać na nim nacięcia za pomocą ostrza lub ostrego noża.
Krok 11:
Rozgrzej piekarnik do 180-200°C, tryb góra-dół. Piecz chleb przez około 20 do 40 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Chleb powinien być dobrze zrumieniony na wierzchu. Schłodzić gotowy szary chleb na ruszcie.
bardzo udany przepis! Czysta praca przy robieniu chleba zajęła 10 minut. Chleb był bardzo miękki z rumianą chrupiącą skórką.
powtarzam, że nie trzeba dodawać nadmiaru mąki, niech ciasto będzie lepkie.
jeśli chcesz uzyskać bielszy chleb, weź więcej mąki pszennej. Jeśli jest bardziej czarny, to żyto.
część mąki pszennej można zastąpić pełnoziarnistą lub pierwszej klasy.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g