chleb pita z twarogiem w piekarniku

to po prostu idealna przekąska na każdy stół. Chleb pita i jego Dania mogą być świetną i szybką przekąską podawaną przy stole, gdy goście są już na wyciągnięcie ręki. Można go zabrać ze sobą na łono natury. Dania pita są idealne na bufet. Zobacz, jak zrobić chleb pita z twarogiem w piekarniku.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 38 % 12 g
168 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować chleb pita z twarogiem w piekarniku, potrzebujemy cienkiego ormiańskiego chleba pita, do nadzienia weźmy twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu(Mam 5% tłuszczu , ale im więcej tłuszczu z twarogu, tym smaczniejszy). Bardzo ważne jest, aby twaróg był naturalny, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Na jeden arkusz chleba pita wystarczy około 200 gramów twarogu, czyli jedna paczka twarogu sklepowego. Potrzebujemy również ziół, kilku łyżek kwaśnej śmietany, czosnku, soli i pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś twaróg do głębokiego talerza lub miski i ugniataj widelcem, aby nie napotkać dużych ziaren twarogu. Dodaj posiekane warzywa. Każda zieleń pasuje do Twojego gustu. Mam pół pęczka zielonej cebuli, koperku i pietruszki. Pietruszkę można zastąpić kolendrą. Dodaj trochę kwaśnej śmietany, aby nadzienie nie było zbyt gęste. Śmietanę można zastąpić majonezem lub na przykład jogurtem, jeśli podążasz za figurą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do nadzienia twarogowego dodaj sól, pieprz, wyciśnij czosnek przez prasę i dobrze wymieszaj masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na stole rozkładamy jeden arkusz chleba pita. Rozprowadzamy na nim cienką warstwę twarogu z ziołami. Zwiń chleb pita w płaską rolkę lub po prostu złóż go na kilka warstw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój chleb pita na porcje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś kwadraty chleba pita z twarogiem na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem lub papierem do pieczenia. Ostrożnie za pomocą silikonowej szczotki posmaruj wierzch chleba pita ubitym jajkiem, aby uzyskać złotą skórkę (zamiast jajka możesz posmarować chleb pita stopionym masłem) i wyślij nasz chleb pita z twarogiem do pieczenia w rozgrzanym piekarniku przez 10-20 minut w średniej temperaturze (Czas pieczenia zależy od piekarnika).

mała wskazówka dla gospodyń domowych: chleb pita nie traci swoich właściwości smakowych przez długi czas-można go przechowywać w stanie suszonym do sześciu miesięcy. Aby świeży chleb pita nie zakwitł, przechowuj go w lodówce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy