skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować chleb pita z twarogiem w piekarniku, potrzebujemy cienkiego ormiańskiego chleba pita, do nadzienia weźmy twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu(Mam 5% tłuszczu , ale im więcej tłuszczu z twarogu, tym smaczniejszy). Bardzo ważne jest, aby twaróg był naturalny, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Na jeden arkusz chleba pita wystarczy około 200 gramów twarogu, czyli jedna paczka twarogu sklepowego. Potrzebujemy również ziół, kilku łyżek kwaśnej śmietany, czosnku, soli i pieprzu.
Krok 2:
Przenieś twaróg do głębokiego talerza lub miski i ugniataj widelcem, aby nie napotkać dużych ziaren twarogu. Dodaj posiekane warzywa. Każda zieleń pasuje do Twojego gustu. Mam pół pęczka zielonej cebuli, koperku i pietruszki. Pietruszkę można zastąpić kolendrą. Dodaj trochę kwaśnej śmietany, aby nadzienie nie było zbyt gęste. Śmietanę można zastąpić majonezem lub na przykład jogurtem, jeśli podążasz za figurą.
Krok 3:
Do nadzienia twarogowego dodaj sól, pieprz, wyciśnij czosnek przez prasę i dobrze wymieszaj masę.
Krok 4:
Na stole rozkładamy jeden arkusz chleba pita. Rozprowadzamy na nim cienką warstwę twarogu z ziołami. Zwiń chleb pita w płaską rolkę lub po prostu złóż go na kilka warstw.
Krok 5:
Pokrój chleb pita na porcje.
Krok 6:
Przenieś kwadraty chleba pita z twarogiem na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem lub papierem do pieczenia. Ostrożnie za pomocą silikonowej szczotki posmaruj wierzch chleba pita ubitym jajkiem, aby uzyskać złotą skórkę (zamiast jajka możesz posmarować chleb pita stopionym masłem) i wyślij nasz chleb pita z twarogiem do pieczenia w rozgrzanym piekarniku przez 10-20 minut w średniej temperaturze (Czas pieczenia zależy od piekarnika).
mała wskazówka dla gospodyń domowych: chleb pita nie traci swoich właściwości smakowych przez długi czas-można go przechowywać w stanie suszonym do sześciu miesięcy. Aby świeży chleb pita nie zakwitł, przechowuj go w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g