skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec karpia w folii? Przygotuj wskazane składniki. Weź karpia w sprawdzonym sklepie i upewnij się, że jest świeży. Waga mojej ryby wynosi 900 gramów. Używam suchych przypraw specjalnie do ryb, możesz wziąć swoje ulubione przyprawy lub odrzucić je według własnego gustu. Ze świeżej cytryny potrzebujesz 4-6 plasterków. Weź sól do smaku. Przygotuj folię i blachę do pieczenia / naczynie do pieczenia. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 2:
Aby upiec karpia, należy go obrać i wypatroszyć. W dużych sklepach sprzedaje się go już wypatroszonego. Jeśli ryba jest cała, należy wypatroszyć wnętrze, wykonując nacięcie wzdłuż brzucha od ogona do głowy. Skrzela należy również usunąć, aby gotowa ryba nie była gorzka. Następnie karpia należy oczyścić z łusek - można to zrobić za pomocą specjalnego urządzenia do czyszczenia ryb lub tępej strony noża. Zwykle czyszczę ryby w torbie, aby utrzymać kuchnię w czystości.
Krok 3:
Nie odcinam ogona i płetw, ale możesz je wyciąć nożyczkami, jeśli chcesz. Wytrzyj tuszę rybną ręcznikiem. W osobnej misce wymieszaj sól i suche przyprawy i przetrzyj rybę ze wszystkich stron i wewnątrz. Pamiętaj, że gotowe zestawy często zawierają sól. Przygotowaną rybę ułożyć na podwójnej warstwie folii, a następnie na blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia.
Krok 4:
Umyj cytrynę i pokrój w kliny. Włóż plasterki cytryny do tuszy rybnej. Możesz również ułożyć plasterki cytryny na karpie według własnych upodobań.
Krok 5:
Owinąć przygotowaną rybę folią i włożyć blachę do pieczenia z karpiami do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut (skup się na piekarniku). W przypadku złotej skórki 10 minut przed gotowaniem folię można usunąć i upiec pozostały czas bez niej.
Krok 6:
Ostrożnie wyjmij pieczoną rybę z piekarnika i usuń folię. Połóż karpia na półmisku i udekoruj według własnych upodobań i pragnień. Podawaj pieczoną rybę na gorąco. Do dekoracji zaproponuj dania z warzyw, ziemniaków, ryżu. Pieczona ryba w folii jest bardzo soczysta, smaczna i zdrowa.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii,
rozważ funkcje swojego piekarnika
i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Karp smażony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g