skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Od tego w dużej mierze zależy sukces pieczenia.
Krok 2:
Podgrzej wodę do 37-40 stopni, ale nie więcej, ponieważ w gorącym środowisku drożdże po prostu umrą. Wlej suche drożdże do małego pojemnika, napełnij je ciepłą wodą (około 50 ml). Pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Jeśli drożdże nie są przeterminowane i zepsute, na powierzchni ciasta pojawi się Piankowa Czapka.
Krok 3:
Przesiej mąkę do głębokiej miski. Jego ilość może być większa lub mniejsza niż wskazana. Wszystko zależy od jego właściwości. Konieczne jest skupienie się na pożądanej gęstej konsystencji ciasta.
Krok 4:
Dodaj cukier, sól. Wlej aktywowane drożdże. Wszystko wymieszaj.
Krok 5:
Wlej pozostałą ilość ciepłej wody do ciasta.
Krok 6:
Zagnieść wilgotne, gęste i dość lepkie ciasto.
Krok 7:
Przykryj miskę ręcznikiem waflowym i pozostaw w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu na 40 minut. W tym czasie objętość testu wzrośnie 2-3 razy.
Krok 8:
Przenieś wyrośnięte ciasto na powierzchnię roboczą i zmiażdż je rękami nasmarowanymi olejem roślinnym. Rozgrzewka jest potrzebna, aby wydalić dwutlenek węgla z ciasta, co utrudnia proces fermentacji.
Krok 9:
Z ciasta uformuj kulkę, włóż ją z powrotem do miski i pozostaw w ciepłym miejscu pod ręcznikiem na kolejne 40 minut. Możesz ukryć w piekarniku rozgrzanym do 30-40 stopni. Po upływie czasu ciasto należy ponownie ugniatać.
Krok 10:
Dno i ściany formy żaroodpornej (mam prostokątną) posmaruj olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia i posyp mąką.
Krok 11:
Włóż ciasto do formy. Posyp mąką wierzch bochenka, aby jego powierzchnia nie zamarła podczas proofingu.
Krok 12:
Ponownie umieść formę z ciastem w ciepłym miejscu na 30 minut. Możesz ukryć w piekarniku rozgrzanym do 30-40 stopni.
Krok 13:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Piecz chleb przez około 40 minut. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że czas i temperatura pieczenia mogą się różnić od wskazanych, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Skoncentruj się na cechach swojej techniki. Gdy wierzch chleba się zarumieni, przebij go drewnianym szpikulcem, jeśli wyjdzie suchy, wyjmij formę z ciastem z piekarnika. Posyp wierzch bochenka gorącą wodą, przykryj ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i Instant.
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
aby chleb był bardziej przewiewny, lepiej wyrósł podczas pieczenia i nie wyschł, radzę umieścić małą blachę do pieczenia z wodą na dnie piekarnika.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (miękkie ,gęste, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
w razie potrzeby ciasto drożdżowe można zamrozić. Aby to zrobić, przenieś go do hermetycznie zamykanego pojemnika i włóż do zamrażarki. Ciasto można przechowywać przez około 3-4 miesiące w temperaturze -18 stopni. Należy go rozmrozić na dolnej półce lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g