czerwona ryba w sosie śmietanowym w piekarniku

nieporównywalnie pyszne, rozpływa się w ustach, na romantyczną kolację! Czerwona ryba pieczona w piekarniku okazuje się niezwykle soczysta, delikatna, aromatyczna dzięki kremowemu sosowi. Nie rozpada się, piecze równomiernie. W ten sposób możesz ugotować dowolną rybę, nawet suchego różowego łososia.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 54 % 21 g
węglowodany 13 % 5 g
262 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rybę w sosie śmietanowym? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolną czerwoną rybę, najważniejsze jest to, że jest to filet. Dobrze umyj i osusz ryby i warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z czerwonej ryby posolić i posypać mielonym pieprzem. Umieść filety w naczyniu do pieczenia. Ułóż gałązki tymianku na wierzchu. Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Przytrzymaj w wyłączonym piekarniku przez kolejne 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj potrawy do sosu. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale im wyższa, tym bogatszy będzie smak. Wybierz również ser topiony według własnego gustu, ale weź go bez dodatków. Możesz zastąpić oliwę z oliwek inną roślinną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej posiekany czosnek, aż będzie jasno pachnący. Nie smaż zbyt długo, ponieważ czosnek zaczyna się palić wystarczająco szybko, a my nie potrzebujemy takiego czosnku w sosie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszając, wlej śmietanę na patelnię. Smażyć, mieszając, na małym ogniu przez około 10 minut. Oliwa z oliwek pozostająca na patelni podczas smażenia czosnku powinna całkowicie połączyć się ze śmietaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj topiony ser na patelnię i mieszaj, aż będzie gładki. Możesz pokroić go na kawałki, ale i tak szybko się rozproszy pod wpływem temperatury.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj umyty i wysuszony koperek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij rybę z piekarnika, przenieś na talerz. Na wierzch posyp koperkiem i polej sosem śmietanowym. Smacznego!

ryby można ugotować trochę inaczej: nie gotuj wszystkiego osobno, ale przygotuj sos i polej surową czerwoną rybą i piecz w 180 stopniach przez 25 minut. Dzięki tej metodzie gotowania lepiej przykryć formę folią, aby sos nie odparował zbytnio.
takie danie stanie się prawdziwym centrum przyciągania i głównym daniem na świątecznym stole. Ugotowałem to danie z dużego pstrąga Karelskiego, ale odpowiednie są również małe ryby o wadze około 300 g. są bardziej przystępne cenowo, chociaż zawierają wiele małych kości.
najzdrowszą częścią ryby jest jej tłuszcz, który zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 w optymalnym stosunku. Normalizują poziom cholesterolu, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, przyczyniają się do wzmocnienia odporności i normalizacji ciśnienia. Przy regularnym stosowaniu potraw z produktu korzystne właściwości czerwonej ryby ujawniają się całkowicie & amp; mdash; depresja mija, zmniejsza się ryzyko rozwoju onkologii, znikają kryzysy nadciśnieniowe. Ryba pomaga wzmocnić tętnice, uelastycznia naczynia krwionośne i poprawia pracę narządów wewnętrznych.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser "Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy