Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami w piekarniku

pyszne, niedrogie, Na co dzień dla całej rodziny! Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami w piekarniku to wszechstronne, obfite i bardzo smaczne danie. Może być stosowany w codziennym menu na rodzinny lunch lub kolację. Produkty są najczęstsze, które można znaleźć w każdej kuchni.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 52 % 11 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z grzybami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolne grzyby — boczniaki, pieczarki lub grzyby leśne, jak moje. Dobrze umyj i obierz ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grzyby obrać, opłukać i gotować we wrzącej wodzie przez 30 minut. Następnie spuść gorącą wodę, włóż grzyby do durszlaka i spłucz. Nie trzeba wcześniej gotować pieczarek ani boczniaków, wystarczy je obrać i pokroić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym. Obierz cebulę, opłucz i posiekaj. Ułóż posiekaną cebulę na dnie naczynia do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrane ziemniaki pokroić w paski i ułożyć w formie, na wierzchu posiekanej cebuli. Posyp ziemniaki odrobiną soli i przypraw według własnych upodobań.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie połóż gotowane grzyby na ziemniakach. Trochę soli. Równomiernie polej całą powierzchnię śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i obficie posyp całą zapiekankę. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wierzch stanie się apetyczny złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!

myślę, że taką zapiekankę docenią miłośnicy zdrowego odżywiania. W ogóle nie ma mięsa, ale dzięki grzybom jest bardzo satysfakcjonujący, ponieważ grzyby mogą zastąpić mięso pod względem wartości odżywczej.
ziemniaki można przyjmować zarówno na surowo, jak moje, jak i gotowane. Na przykład, jeśli masz już puree, możesz użyć go w takiej zapiekance. Podczas gotowania kieruj się gustami swojej rodziny
zamiast śmietany możesz użyć kwaśnej śmietany lub odrobiny majonezu.
do takiej zapiekanki można dodać dodatkowe składniki, takie jak pomidory, cukinia. A dla smaku możesz użyć niewielkiej ilości posiekanego czosnku.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy