skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z grzybami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolne grzyby — boczniaki, pieczarki lub grzyby leśne, jak moje. Dobrze umyj i obierz ziemniaki.
Krok 2:
Grzyby obrać, opłukać i gotować we wrzącej wodzie przez 30 minut. Następnie spuść gorącą wodę, włóż grzyby do durszlaka i spłucz. Nie trzeba wcześniej gotować pieczarek ani boczniaków, wystarczy je obrać i pokroić.
Krok 3:
Przygotuj naczynie do pieczenia. Nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym. Obierz cebulę, opłucz i posiekaj. Ułóż posiekaną cebulę na dnie naczynia do pieczenia.
Krok 4:
Obrane ziemniaki pokroić w paski i ułożyć w formie, na wierzchu posiekanej cebuli. Posyp ziemniaki odrobiną soli i przypraw według własnych upodobań.
Krok 5:
Następnie połóż gotowane grzyby na ziemniakach. Trochę soli. Równomiernie polej całą powierzchnię śmietaną.
Krok 6:
Zetrzyj ser na grubej tarce i obficie posyp całą zapiekankę. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wierzch stanie się apetyczny złoty kolor.
Krok 7:
Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!
myślę, że taką zapiekankę docenią miłośnicy zdrowego odżywiania. W ogóle nie ma mięsa, ale dzięki grzybom jest bardzo satysfakcjonujący, ponieważ grzyby mogą zastąpić mięso pod względem wartości odżywczej.
ziemniaki można przyjmować zarówno na surowo, jak moje, jak i gotowane. Na przykład, jeśli masz już puree, możesz użyć go w takiej zapiekance. Podczas gotowania kieruj się gustami swojej rodziny
zamiast śmietany możesz użyć kwaśnej śmietany lub odrobiny majonezu.
do takiej zapiekanki można dodać dodatkowe składniki, takie jak pomidory, cukinia. A dla smaku możesz użyć niewielkiej ilości posiekanego czosnku.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g