skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pieczarki z serem i pomidorami w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Odpowiednie są grzyby, których kapelusz dobrze zachowuje swój kształt. Oczywiście są to przede wszystkim pieczarki, ale mogą być też sezonowe grzyby leśne: borowiki, białe. Aby uzyskać bardziej estetyczny wygląd, lepiej jest używać grzybów tej samej wielkości, więc pieczarki są tutaj idealne. Grzyby leśne tej samej wielkości w tej ilości są trudne do znalezienia.
Krok 2:
Dobrze umyj grzyby. Najlepiej użyć specjalnej szczotki i środka do mycia warzyw. Użyj łyżki lub noża, aby ostrożnie usunąć nogi grzybów.
Krok 3:
Rozdrobnij nogi grzybów na desce do krojenia nożem.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Aby ułatwić obieranie cebuli, a oczy nie łzawiły z niej, zwilż nóż zimną wodą.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być wszystko, ale do smażenia polecam brać rafinowane odmiany - takie oleje się nie palą. Dodaj cebulę z grzybami na patelnię i smaż wszystko razem, aż będzie miękkie, około 5 do 7 minut. Trochę soli.
Krok 6:
Przygotuj żaroodporną formę. Włóż do niego czapki grzybowe z otworami do góry.
Krok 7:
Zetrzyj połowę sera. Ser może być dowolny: zarówno twardy, jak i półstały, odpowiednia jest mozzarella. Dodaj starty ser na patelnię do smażonych grzybów z cebulą i wymieszaj. Nadzienie na czapki grzybowe jest gotowe.
Krok 8:
Nadziewaj czapki grzybowe gotowanym nadzieniem.
Krok 9:
Umyj pomidora, usuń łodygę i pokrój w kółka. Idealnie, kubki pomidorów powinny mieć taki sam rozmiar jak czapki grzybowe. Ale jeśli nagle masz bardzo duży pomidor, wystarczy pokroić w plasterki.
Krok 10:
Ułóż kliny lub kółka pomidora na grzybach.
Krok 11:
Pokrój pozostały ser w plasterki, aby dopasować go do czapek grzybowych.
Krok 12:
Połóż ser na pomidorach. Zasadniczo wierzch przekąski przed pieczeniem można posypać startym serem - prawdopodobnie będzie nawet piękniejszy! Ale ta myśl przyszła mi do głowy po ugotowaniu potrawy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 13:
Pieczarki pieczarki z serem i pomidorami w piekarniku są gotowe. Ta grzybowa przekąska jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g