pieczarki pieczarki z serem i pomidorami w piekarniku

bardzo smaczne, bardzo szybkie, bardzo proste, bardzo świąteczne! Grzyby pieczarki z serem i pomidorami w piekarniku są przygotowywane w pośpiechu. Idealnie pasują do każdej uczty, nadają się na bufet. Smaczne nie tylko na gorąco, ale także na zimno. A nadzienie dla nich można zmienić według własnych upodobań!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 20 % 4 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczarki z serem i pomidorami w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Odpowiednie są grzyby, których kapelusz dobrze zachowuje swój kształt. Oczywiście są to przede wszystkim pieczarki, ale mogą być też sezonowe grzyby leśne: borowiki, białe. Aby uzyskać bardziej estetyczny wygląd, lepiej jest używać grzybów tej samej wielkości, więc pieczarki są tutaj idealne. Grzyby leśne tej samej wielkości w tej ilości są trudne do znalezienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj grzyby. Najlepiej użyć specjalnej szczotki i środka do mycia warzyw. Użyj łyżki lub noża, aby ostrożnie usunąć nogi grzybów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozdrobnij nogi grzybów na desce do krojenia nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Aby ułatwić obieranie cebuli, a oczy nie łzawiły z niej, zwilż nóż zimną wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być wszystko, ale do smażenia polecam brać rafinowane odmiany - takie oleje się nie palą. Dodaj cebulę z grzybami na patelnię i smaż wszystko razem, aż będzie miękkie, około 5 do 7 minut. Trochę soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj żaroodporną formę. Włóż do niego czapki grzybowe z otworami do góry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj połowę sera. Ser może być dowolny: zarówno twardy, jak i półstały, odpowiednia jest mozzarella. Dodaj starty ser na patelnię do smażonych grzybów z cebulą i wymieszaj. Nadzienie na czapki grzybowe jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nadziewaj czapki grzybowe gotowanym nadzieniem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pomidora, usuń łodygę i pokrój w kółka. Idealnie, kubki pomidorów powinny mieć taki sam rozmiar jak czapki grzybowe. Ale jeśli nagle masz bardzo duży pomidor, wystarczy pokroić w plasterki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż kliny lub kółka pomidora na grzybach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój pozostały ser w plasterki, aby dopasować go do czapek grzybowych.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż ser na pomidorach. Zasadniczo wierzch przekąski przed pieczeniem można posypać startym serem - prawdopodobnie będzie nawet piękniejszy! Ale ta myśl przyszła mi do głowy po ugotowaniu potrawy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pieczarki pieczarki z serem i pomidorami w piekarniku są gotowe. Ta grzybowa przekąska jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy