ciasto pomarańczowe łatwe w piekarniku

kawałki soczystych pomarańczy w bujnym cieście biszkopt. Proste ciasto pomarańczowe w piekarniku będzie prawdziwą ucztą dla miłośników słodkich herbat z przyjaciółmi lub rodziną. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak, który stanie w kuchni, podbije serce od pierwszego oddechu!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 83 % 44 g
232 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do ciasta pomarańczowego potrzebujemy: mąki; jajka; cukier; pomarańcza; proszek do pieczenia i cukier puder.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę z połowy pomarańczy i zetrzyj. W takim przypadku musisz starać się nie wpływać na białą miękką warstwę, ponieważ wtedy skórka będzie gorzka. Dlatego musisz usunąć skórkę cienką warstwą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dekoracja. Drobno posiekaj skórkę z drugiej części pomarańczy nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz pomarańczę z resztek skórki i podziel na kliny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz każdy plasterek z folii i pokrój na 2-3 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz jajka z cukrem i ubij mikserem w puszystą, stabilną pianę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta, ubijając mikserem na niskich obrotach. Dodaj miąższ pomarańczowy i startą skórkę do ciasta. Delikatnie wymieszaj szpatułką, uważając, aby nie wytrącić ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż spód naczynia do pieczenia pergaminem. Posmaruj dno i ściany masłem. Wlej ciasto pomarańczowe do formy i spłaszcz. Piec ciasto pomarańczowe przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy na półmisek, posyp cukrem pudrem i posiekaną skórką. Smacznego!

pomarańcza lepiej wybrać słodką odmianę o grubej skórce. Jeśli pomarańcza jest kwaśna, możesz dodać kolejne 1-2 łyżki do ciasta.l. cukier.
domowe ciasta są zawsze pyszne. Każdy doświadczony kucharz ma w swojej książce kucharskiej wiele ciekawych przepisów na takie ciasta. Szczególnie przyjemne, gdy pyszne ciasto jest również przygotowywane z absolutnie niedrogich produktów, proste i bardzo szybkie. Ten przepis pomoże Ci przygotować wspaniałe domowe ciasto pomarańczowe w piekarniku w prosty i szybki sposób.
ciasto można również podawać z różnymi sosami lub dżemem. Bita śmietana i lody waniliowe są w porządku. Podczas serwowania naczynia stopiona masa częściowo nasyci miąższ ciasta. Zamiast cukru pudru możesz użyć startej czarnej czekolady. Czekolada i pomarańcza idealnie pasują do siebie i uzupełniają się w smaku.

bujne ciasto biszkoptowe z kawałkami pachnących pomarańczy - czego jeszcze potrzebujesz na przytulną herbatę z najbliższymi? Chrupiąca skórka, delikatny cytrusowy aromat i łatwość przygotowania sprawią, że ciasto będzie częstym gościem w każdej kuchni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy