skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do ciasta pomarańczowego potrzebujemy: mąki; jajka; cukier; pomarańcza; proszek do pieczenia i cukier puder.
Krok 2:
Usuń skórkę z połowy pomarańczy i zetrzyj. W takim przypadku musisz starać się nie wpływać na białą miękką warstwę, ponieważ wtedy skórka będzie gorzka. Dlatego musisz usunąć skórkę cienką warstwą.
Krok 3:
Dekoracja. Drobno posiekaj skórkę z drugiej części pomarańczy nożem.
Krok 4:
Obierz pomarańczę z resztek skórki i podziel na kliny.
Krok 5:
Obierz każdy plasterek z folii i pokrój na 2-3 części.
Krok 6:
Połącz jajka z cukrem i ubij mikserem w puszystą, stabilną pianę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta, ubijając mikserem na niskich obrotach. Dodaj miąższ pomarańczowy i startą skórkę do ciasta. Delikatnie wymieszaj szpatułką, uważając, aby nie wytrącić ciasta.
Krok 7:
Wyłóż spód naczynia do pieczenia pergaminem. Posmaruj dno i ściany masłem. Wlej ciasto pomarańczowe do formy i spłaszcz. Piec ciasto pomarańczowe przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Krok 8:
Wyjmij gotowe ciasto z formy na półmisek, posyp cukrem pudrem i posiekaną skórką. Smacznego!
pomarańcza lepiej wybrać słodką odmianę o grubej skórce. Jeśli pomarańcza jest kwaśna, możesz dodać kolejne 1-2 łyżki do ciasta.l. cukier.
domowe ciasta są zawsze pyszne. Każdy doświadczony kucharz ma w swojej książce kucharskiej wiele ciekawych przepisów na takie ciasta. Szczególnie przyjemne, gdy pyszne ciasto jest również przygotowywane z absolutnie niedrogich produktów, proste i bardzo szybkie. Ten przepis pomoże Ci przygotować wspaniałe domowe ciasto pomarańczowe w piekarniku w prosty i szybki sposób.
ciasto można również podawać z różnymi sosami lub dżemem. Bita śmietana i lody waniliowe są w porządku. Podczas serwowania naczynia stopiona masa częściowo nasyci miąższ ciasta. Zamiast cukru pudru możesz użyć startej czarnej czekolady. Czekolada i pomarańcza idealnie pasują do siebie i uzupełniają się w smaku.
bujne ciasto biszkoptowe z kawałkami pachnących pomarańczy - czego jeszcze potrzebujesz na przytulną herbatę z najbliższymi? Chrupiąca skórka, delikatny cytrusowy aromat i łatwość przygotowania sprawią, że ciasto będzie częstym gościem w każdej kuchni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g