ciasto z zieloną cebulą w piekarniku

bujny, przepyszny, pyszny, dla całej rodziny! Ciasto z galaretką z zieloną cebulą w piekarniku-przepis na ciasto, na które ciasto nie jest rozwałkowane na stole, ale wlewa się do formy. W ten sposób różni się od zwykłych ciast. Przygotowanie takiego ciasta jest znacznie szybsze i łatwiejsze, ale okazuje się równie smaczne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 50 % 15 g
144 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galaretowate ciasto z zieloną cebulą w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Najpierw do nadzienia. Weź dużo cebuli, ponieważ podczas obróbki cieplnej znacznie traci swoją objętość. Jajka wstępnie ugotować i ostudzić. Jeśli są małe, weź 6 sztuk. Zamiast kwaśnej śmietany możesz dodać do nadzienia stopione masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić nadzienie? Dobrze opłucz zieloną cebulę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie drobno posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Lub zetrzyj na grubej tarce. Następnym razem pocieram, aby nadzienie było delikatniejsze i bardziej jednolite.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż posiekaną cebulę, jajka do dużej miski, dodaj śmietanę, sól i pieprz. Do nadzienia można również dodać dowolne warzywa do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Nadzienie jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz zrób test. Przygotuj dla niego jedzenie. Kefir i śmietana nadają się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jak zrobić ciasto? W dużej misce ubij 4 całe jajka, podziel piąte-dodaj białko do ciasta, pozostaw żółtko do smarowania górnej części ciasta. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij jajka trzepaczką. Dodaj śmietanę i kefir. Mieszaj żywność, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól i proszek do pieczenia do mąki. Wymieszać. Przesiej mąkę partiami do płynnych składników, mieszając po każdym dodaniu. Mąka zajmie ci więcej lub mniej niż ja, miej to na uwadze. Powinno być jednorodne ciasto, nieco grubsze niż naleśniki. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź naczynie do pieczenia. Przepis jest przeznaczony do wielkości formy 24 * 24 cm, mam trochę mniej-22 * 22, ciasto okazało się wysokie. Posmaruj go odrobiną oleju roślinnego i posyp bułką tartą, aby ciasto dobrze wyszło po upieczeniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej połowę ciasta na spód formy. Rozłóż na nim równomiernie całe nadzienie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na wierzch polej nadzienie drugą połową ciasta. Weź łyżkę kwaśnej śmietany i dodaj do niej żółtko Pozostałe z ciasta. Wymieszaj je i użyj szpatułki, aby posmarować wierzch ciasta powstałą mieszanką. Możesz również posypać go sezamem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około godzinę. Moje ciasto piecze się dłużej, około godziny 15, ponieważ było wysokie. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Określ gotowość drewnianym patyczkiem - powinien wyjść z ciasta na sucho.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe ciasto lekko ostudzić, wyjąć z formy i pokroić na kawałki. Podawaj z mlekiem lub herbatą. Smacznego!

aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy