skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z twarogu z mąką w piekarniku? Przygotuj składniki. Oprócz produktów podstawowych do przygotowania zapiekanki można użyć dowolnych dodatków do smaku, na przykład rodzynek, innych suszonych owoców, orzechów, jagód lub owoców. Mając to na uwadze, ilość cukru można zmniejszyć w kompozycji. Skupimy się na klasycznej zapiekance z mąką, bez dodatków, gotowe danie można podać do stołu z dżemem lub skondensowanym mlekiem. Włóż twaróg do głębokiej miski.
Krok 2:
Twarożek można stosować z dowolnym procentem tłuszczu, w zależności od pożądanej zawartości kalorii w gotowym naczyniu, oczywiście dla dzieci należy użyć tłustego, naturalnego i świeżego produktu, do postu i utraty wagi można wziąć niskotłuszczowy twaróg. Miałem wiejski domowy twaróg, jest bardzo miękki. Jeśli twaróg jest ziarnisty i suchy, należy go przetrzeć przez sito. Dodaj cukier, szczyptę soli, wbij jajko kurze.
Krok 3:
Mikserem wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany, aby zapiekanka była bardziej delikatna i miękka, kwaśną śmietanę należy również użyć naturalnej i świeżej. Ponownie przebijamy masę blenderem.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę pszenną, mąkę należy przesiać, aby usunąć różnego rodzaju zanieczyszczenia i nasycić ją tlenem, co z kolei sprawi, że zapiekanka będzie bardziej miękka i delikatna.
Krok 5:
Składniki miksujemy blenderem lub łyżką, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji dość gęstego ciasta.
Krok 6:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy mąką, aby po upieczeniu zapiekanka była łatwa do wyjęcia z formy. Ciasto twarogowe rozprowadzamy łyżką do formy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysyłamy formę z półfabrykatem zapiekanki na 35 minut, ale czas pieczenia zależy od pracy piekarnika, wielkości formy, więc musisz skupić się na zewnętrznych wskaźnikach zapiekanki, powinna być dobrze zarumieniona na górze.
Krok 7:
Wyjmij zapiekankę z piekarnika i formy, pozwól jej nieco ostygnąć i podawaj. Taka zapiekanka jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno i można ją podawać z dowolnymi słodkimi sosami, dżemem lub dżemem. Smacznego!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal / 100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g