zapiekanka z twarogu z mąką w piekarniku

bardzo smaczna i zdrowa opcja śniadaniowa! Wszyscy wiedzą, że twaróg jest bardzo przydatnym produktem, ale niestety nie wszyscy kochają go w swojej naturalnej formie, zwłaszcza dzieci. Gotowanie zapiekanek to świetny sposób na przekształcenie zwykłego twarogu w pyszny przysmak.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 12 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 36 % 14 g
213 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z twarogu z mąką w piekarniku? Przygotuj składniki. Oprócz produktów podstawowych do przygotowania zapiekanki można użyć dowolnych dodatków do smaku, na przykład rodzynek, innych suszonych owoców, orzechów, jagód lub owoców. Mając to na uwadze, ilość cukru można zmniejszyć w kompozycji. Skupimy się na klasycznej zapiekance z mąką, bez dodatków, gotowe danie można podać do stołu z dżemem lub skondensowanym mlekiem. Włóż twaróg do głębokiej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twarożek można stosować z dowolnym procentem tłuszczu, w zależności od pożądanej zawartości kalorii w gotowym naczyniu, oczywiście dla dzieci należy użyć tłustego, naturalnego i świeżego produktu, do postu i utraty wagi można wziąć niskotłuszczowy twaróg. Miałem wiejski domowy twaróg, jest bardzo miękki. Jeśli twaróg jest ziarnisty i suchy, należy go przetrzeć przez sito. Dodaj cukier, szczyptę soli, wbij jajko kurze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mikserem wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany, aby zapiekanka była bardziej delikatna i miękka, kwaśną śmietanę należy również użyć naturalnej i świeżej. Ponownie przebijamy masę blenderem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę pszenną, mąkę należy przesiać, aby usunąć różnego rodzaju zanieczyszczenia i nasycić ją tlenem, co z kolei sprawi, że zapiekanka będzie bardziej miękka i delikatna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Składniki miksujemy blenderem lub łyżką, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji dość gęstego ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy mąką, aby po upieczeniu zapiekanka była łatwa do wyjęcia z formy. Ciasto twarogowe rozprowadzamy łyżką do formy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysyłamy formę z półfabrykatem zapiekanki na 35 minut, ale czas pieczenia zależy od pracy piekarnika, wielkości formy, więc musisz skupić się na zewnętrznych wskaźnikach zapiekanki, powinna być dobrze zarumieniona na górze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij zapiekankę z piekarnika i formy, pozwól jej nieco ostygnąć i podawaj. Taka zapiekanka jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno i można ją podawać z dowolnymi słodkimi sosami, dżemem lub dżemem. Smacznego!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal / 100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy