skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec babeczki twarogowe w foremkach? Przygotuj niezbędne składniki. Jakiego twarogu lepiej użyć? Ważny punkt: twaróg powinien być tłusty, miękki (nie ziarnisty), dobrze zmielić na jednorodną masę, być umiarkowanie wilgotny (nie surowy). Wybierz sprasowany twaróg w brykietach o zawartości tłuszczu co najmniej 5% (lepiej 9%), jest bardziej jednorodny i dobrze miesza się z resztą składników. Możesz również użyć tłustego twarogu zakupionego na rynku.
Krok 2:
Zmiel twaróg blenderem, przewiń przez maszynkę do mięsa lub przetrzyj przez metalowe sito. Potrzebujemy jednorodnej, przewiewnej masy twarogowej bez grudek.
Krok 3:
Roztop masło w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Pamiętaj, aby schłodzić stopione masło.
Krok 4:
W osobnym pojemniku ubij jajka mikserem lub trzepaczką, aż będą puszyste.
Krok 5:
Dodaj cukier lub słodzik. Zamiast białego cukru możesz wziąć trzcinę, nada karmelowy odcień aromatu pieczenia. Dodaj również sól i cukier waniliowy, który można zastąpić wanilią (na czubku noża). Należy zachować ostrożność przy dawkowaniu waniliny, ponieważ jeśli zostanie pobrana więcej niż to konieczne, nada smakowi goryczy. Kontynuuj ubijanie.
Krok 6:
Dodaj puree z twarogu do masy jajecznej, ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Wlej stopione, schłodzone masło. Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Przesiej mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia do powstałej masy. W razie potrzeby zmień ilość mąki w górę lub w dół. Najważniejsze jest tutaj osiągnięcie pożądanej gęstej konsystencji.
Krok 9:
Ciasto powinno być dość lepkie, nieco grubsze niż na naleśnikach.
Krok 10:
Weź żaroodporne, porcjowane foremki do muffinów. Mam silikonowe, więc nie smarowałem ich niczym, ale jeśli masz metalowe lub ceramiczne, lekko posmaruj ich spód i boki rafinowanym olejem roślinnym. Napełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Jeśli chcesz, użyj jednej dużej formy do ciasta, ale jeśli tak, pamiętaj, że czas pieczenia może się wydłużyć.
Krok 11:
Z wyprzedzeniem (10-20 minut) rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz produkty przez około 20-30 minut, aż będą rumiane i suche. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu i będą zależeć od funkcji piekarnika i wielkości babeczek. Im mniej masz kokilek, a co za tym idzie babeczek, tym mniej czasu zajmie ich przygotowanie. I odwrotnie.
Krok 12:
Wyjmij kokilki. Ostudzić wypieki, przełożyć na płaskie, piękne naczynie. Obficie "sproszkuj" je cukrem pudrem, zaparz aromatyczną herbatę. Miłego picia herbaty!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
zawsze skupiaj się nie na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g