babeczki twarogowe w foremkach w piekarniku

pyszne i aromatyczne wypieki. Łatwe i proste. Babeczki twarogowe w piekarniku są delikatne, obfite, pachnące. Przepis z kategorii jest niedrogi, niedrogi, prosty i szybki. Proces gotowania jest bardzo prosty, nie zajmuje dużo wysiłku i czasu. Możesz podawać babeczki twarogowe z herbatą, mlekiem, kawą. Pyszne!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 53 % 30 g
317 kcal
IG: 0 / 7 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec babeczki twarogowe w foremkach? Przygotuj niezbędne składniki. Jakiego twarogu lepiej użyć? Ważny punkt: twaróg powinien być tłusty, miękki (nie ziarnisty), dobrze zmielić na jednorodną masę, być umiarkowanie wilgotny (nie surowy). Wybierz sprasowany twaróg w brykietach o zawartości tłuszczu co najmniej 5% (lepiej 9%), jest bardziej jednorodny i dobrze miesza się z resztą składników. Możesz również użyć tłustego twarogu zakupionego na rynku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel twaróg blenderem, przewiń przez maszynkę do mięsa lub przetrzyj przez metalowe sito. Potrzebujemy jednorodnej, przewiewnej masy twarogowej bez grudek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Pamiętaj, aby schłodzić stopione masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnym pojemniku ubij jajka mikserem lub trzepaczką, aż będą puszyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier lub słodzik. Zamiast białego cukru możesz wziąć trzcinę, nada karmelowy odcień aromatu pieczenia. Dodaj również sól i cukier waniliowy, który można zastąpić wanilią (na czubku noża). Należy zachować ostrożność przy dawkowaniu waniliny, ponieważ jeśli zostanie pobrana więcej niż to konieczne, nada smakowi goryczy. Kontynuuj ubijanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj puree z twarogu do masy jajecznej, ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej stopione, schłodzone masło. Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia do powstałej masy. W razie potrzeby zmień ilość mąki w górę lub w dół. Najważniejsze jest tutaj osiągnięcie pożądanej gęstej konsystencji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno być dość lepkie, nieco grubsze niż na naleśnikach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź żaroodporne, porcjowane foremki do muffinów. Mam silikonowe, więc nie smarowałem ich niczym, ale jeśli masz metalowe lub ceramiczne, lekko posmaruj ich spód i boki rafinowanym olejem roślinnym. Napełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Jeśli chcesz, użyj jednej dużej formy do ciasta, ale jeśli tak, pamiętaj, że czas pieczenia może się wydłużyć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z wyprzedzeniem (10-20 minut) rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz produkty przez około 20-30 minut, aż będą rumiane i suche. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu i będą zależeć od funkcji piekarnika i wielkości babeczek. Im mniej masz kokilek, a co za tym idzie babeczek, tym mniej czasu zajmie ich przygotowanie. I odwrotnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij kokilki. Ostudzić wypieki, przełożyć na płaskie, piękne naczynie. Obficie "sproszkuj" je cukrem pudrem, zaparz aromatyczną herbatę. Miłego picia herbaty!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

zawsze skupiaj się nie na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy