skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec tuńczyka w piekarniku w folii? Przygotuj jedzenie. Jeśli twoja ryba jest zamrożona, rozmroź ją, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań.
Krok 2:
Oczyść rybę z łusek, umyj i wypatrosz, dobrze usuwając wnętrze. Dobrze wypłucz tusze w środku. Dokładnie osusz tuńczyka ręcznikiem papierowym.
Krok 3:
Dobrze natrzyj rybę solą i pieprzem, wewnątrz i na zewnątrz.
Krok 4:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? W filiżance wymieszaj śmietanę (o dowolnej zawartości tłuszczu), majonez, ząbki czosnku i koperek przepuszczone przez prasę. Koperek wstępnie umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Krok 5:
Wlej sok z cytryny i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Sos do marynaty jest gotowy. Możesz użyć tylko śmietany, bez majonezu, wtedy zmniejszy się zawartość kalorii w naczyniu.
Krok 6:
Weź folię, lepiej złożyć ją w dwie warstwy, aby uzyskać wytrzymałość. Połóż na folii z tuńczyka. Teraz dobrze posmaruj go sosem marynatowym-zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, ze wszystkich stron.
Krok 7:
Ryba powinna być całkowicie pokryta sosem.
Krok 8:
Owinąć tuszę szczelnie folią i wysłać do lodówki na 30 minut. Ten czas wystarczy na marynowanie. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się o 160 stopni. Następnie połóż rybę w folii na blasze do pieczenia i wyślij do pieczenia przez 1 godzinę.
Krok 9:
10 minut przed końcem gotowania pokrój folię, otwórz rybę i upiecz na złoty kolor.
Krok 10:
Podawaj gotową rybę ze świeżymi warzywami, puree ziemniaczanym lub ryżem. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Tuńczyk w oleju roślinnym - 190 kcal/100g
- Tuńczyk we własnym soku - 96 kcal/100g
- Tuńczyk świeży - 101 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g