pieczony tuńczyk w piekarniku w folii

zdrowy, apetyczny, rozpływa się w ustach, niesamowicie pyszny! Tuńczyk pieczony w piekarniku w folii okazuje się niezwykle delikatny i soczysty. Ta ryba ma niską kaloryczność, więc potrawy z tuńczykiem można bezpiecznie włączyć do diety, nawet jeśli jesteś na diecie. Takie danie można również podać na świątecznym stole.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 80 % 20 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 4 % 1 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec tuńczyka w piekarniku w folii? Przygotuj jedzenie. Jeśli twoja ryba jest zamrożona, rozmroź ją, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę z łusek, umyj i wypatrosz, dobrze usuwając wnętrze. Dobrze wypłucz tusze w środku. Dokładnie osusz tuńczyka ręcznikiem papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze natrzyj rybę solą i pieprzem, wewnątrz i na zewnątrz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? W filiżance wymieszaj śmietanę (o dowolnej zawartości tłuszczu), majonez, ząbki czosnku i koperek przepuszczone przez prasę. Koperek wstępnie umyć, osuszyć i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sok z cytryny i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Sos do marynaty jest gotowy. Możesz użyć tylko śmietany, bez majonezu, wtedy zmniejszy się zawartość kalorii w naczyniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź folię, lepiej złożyć ją w dwie warstwy, aby uzyskać wytrzymałość. Połóż na folii z tuńczyka. Teraz dobrze posmaruj go sosem marynatowym-zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ryba powinna być całkowicie pokryta sosem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Owinąć tuszę szczelnie folią i wysłać do lodówki na 30 minut. Ten czas wystarczy na marynowanie. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się o 160 stopni. Następnie połóż rybę w folii na blasze do pieczenia i wyślij do pieczenia przez 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    10 minut przed końcem gotowania pokrój folię, otwórz rybę i upiecz na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj gotową rybę ze świeżymi warzywami, puree ziemniaczanym lub ryżem. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Tuńczyk w oleju roślinnym - 190   kcal/100g
  • Tuńczyk we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Tuńczyk świeży - 101   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy