skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Natychmiast musisz ugotować filet z kurczaka, aby gotował się szybciej, możesz pokroić mięso na małe kawałki, ugotować pierś z kurczaka lub inną część w osolonej wodzie do miękkości, spuścić wodę, schłodzić mięso.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, obierz i włóż do rondla, zalej zimną wodą, podpal. Dodaj szczyptę soli. Ziemniaki, w przeciwieństwie do filetów z kurczaka, nie gotujemy do pełnej gotowości, sprawdzamy gotowość końcówką noża. Wyłącz ogień, gdy ziemniaki są jeszcze trochę twarde, spuść wodę, pozwól ziemniakom ostygnąć. Następnie pokrój go w koła.
Krok 3:
Podczas gotowania kurczaka i ziemniaków przygotuj ciasto na ciasto. Ciasto będzie bez drożdży, na bazie margaryny. Margarynę zmiękczamy w temperaturze pokojowej, jeśli nie chcesz czekać, aż zmięknie, możesz stopić ją w kuchence mikrofalowej, ale musisz poczekać, aż ostygnie. Rozetrzyj margarynę szczyptą soli.
Krok 4:
Wbij jajko kurze do miski z margaryną. Wymieszaj składniki.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia. Dodaj mąkę w małych porcjach, mieszając masę łyżką. Gdy ciasto zacznie gromadzić się w grudkę, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami.
Krok 6:
Powinno być gładkie, miękkie ciasto. Ale nie trzeba dodawać zbyt dużej ilości mąki, aby ciasto nie było ciasne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 7:
Schłodzone ziemniaki kroimy w kółka. Schłodzone mięso z kurczaka kroimy w małe kostki. Obierz cebulę z łuski i drobno posiekaj nożem.
Krok 8:
Ciasto "wypoczęte" dzielimy na dwie części. Rozwałkuj każdy z nich w warstwę, aby dopasować ją do formy do pieczenia ciasta. Rozłóż pierwszą część ciasta w natłuszczonej formie.
Krok 9:
Posmaruj ciasto roztopionym masłem. Na wierzchu układamy ziemniaki, mięso z kurczaka i cebulę warstwami. Do smaku sól i pieprz.
Krok 10:
Zamykamy ciasto drugą warstwą ciasta, mocujemy krawędzie, w środku robimy mały otwór, aby para wydostała się podczas pieczenia ciasta. Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem jaja kurzego. Piec ciasto przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g