kurczak w piekarniku z kurczakiem

tradycyjne, pierwotnie rosyjskie danie świąteczne! Kórnik jest bardzo popularnym ciastem jako danie na świąteczny stół. Okazuje się nie tylko bardzo smaczny, ale także satysfakcjonujący, pożywny. Proces gotowania nie jest trudny, ale przygotowanie składników zajmuje dużo czasu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 50 % 22 g
233 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Natychmiast musisz ugotować filet z kurczaka, aby gotował się szybciej, możesz pokroić mięso na małe kawałki, ugotować pierś z kurczaka lub inną część w osolonej wodzie do miękkości, spuścić wodę, schłodzić mięso.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz i włóż do rondla, zalej zimną wodą, podpal. Dodaj szczyptę soli. Ziemniaki, w przeciwieństwie do filetów z kurczaka, nie gotujemy do pełnej gotowości, sprawdzamy gotowość końcówką noża. Wyłącz ogień, gdy ziemniaki są jeszcze trochę twarde, spuść wodę, pozwól ziemniakom ostygnąć. Następnie pokrój go w koła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania kurczaka i ziemniaków przygotuj ciasto na ciasto. Ciasto będzie bez drożdży, na bazie margaryny. Margarynę zmiękczamy w temperaturze pokojowej, jeśli nie chcesz czekać, aż zmięknie, możesz stopić ją w kuchence mikrofalowej, ale musisz poczekać, aż ostygnie. Rozetrzyj margarynę szczyptą soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajko kurze do miski z margaryną. Wymieszaj składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia. Dodaj mąkę w małych porcjach, mieszając masę łyżką. Gdy ciasto zacznie gromadzić się w grudkę, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno być gładkie, miękkie ciasto. Ale nie trzeba dodawać zbyt dużej ilości mąki, aby ciasto nie było ciasne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzone ziemniaki kroimy w kółka. Schłodzone mięso z kurczaka kroimy w małe kostki. Obierz cebulę z łuski i drobno posiekaj nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto "wypoczęte" dzielimy na dwie części. Rozwałkuj każdy z nich w warstwę, aby dopasować ją do formy do pieczenia ciasta. Rozłóż pierwszą część ciasta w natłuszczonej formie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj ciasto roztopionym masłem. Na wierzchu układamy ziemniaki, mięso z kurczaka i cebulę warstwami. Do smaku sól i pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zamykamy ciasto drugą warstwą ciasta, mocujemy krawędzie, w środku robimy mały otwór, aby para wydostała się podczas pieczenia ciasta. Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem jaja kurzego. Piec ciasto przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy