awokado z jajkiem w piekarniku

aby danie było bardziej satysfakcjonujące, musisz posypać je startym serem. Awokado z jajkiem jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe, dzięki czemu danie jest odpowiednim śniadaniem. Maksymalna ilość białka i zdrowych tłuszczów zawartych w tych produktach zapewni dobry początek dnia. Jajecznica w awokado jest często nazywana śniadaniem Mistrzów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 57 % 16 g
węglowodany 18 % 5 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 19 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować awokado z jajkiem w piekarniku, potrzebujemy: duże dojrzałe awokado; jajka najlepiej nie Duże, Kategoria C2; zioła prowansalskie; czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Jeśli awokado nie jest stabilne, możesz odciąć ich spód. Łyżką ostrożnie usuń część miąższu, uważając, aby nie uszkodzić ścian i dna owocu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W każdą połowę awokado rozbij jajko. Miałem duże jajka, a awokado nie było zbyt duże, a część białka z każdego jajka była zbędna. Dlatego lepiej jest wcześniej oszacować, że całe jajko zmieści się w wybranym owocu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść awokado w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez około 10-15 minut, aż jajka się ugotują.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gorące awokado z jajkiem przełożyć na półmisek, posypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podawaj natychmiast, gdy przekąska jest gorąca. Smacznego!

ten przepis ma wiele opcji: oprócz jajka do awokado można dodać kawałki bekonu lub pomidorów. Proponuję opcję podstawową.
i możesz urozmaicić przekąskę według własnych upodobań.
po raz pierwszy wypróbowałem połączenie awokado i jajka w grudniu zeszłego roku, po prostu się w nim zakochałem. Jestem obojętny na śniadanie-rano, z wyjątkiem filiżanki kawy lub herbaty, zwykle nie chcę niczego. Jednak wszystko się zmieniło, kiedy zrobiłam pierwszą kanapkę z awokado z jajecznicą i ziołami. Następna w kolejce była kanapka ze smażonymi plasterkami awokado i jajkiem w koszulce (te przepisy są w mojej książce kucharskiej). Wydawało mi się, że po prostu nie ma gdzie smakować lepiej. Ale jajka pieczone w połówkach awokado i posypane ziołami to tylko marzenie kucharza! To danie jest robione szybko. Co jest bardzo ważne rano. Rozbiłem jajka na awokado, włożyłem do piekarnika i poszedłem umyć/zebrać. A za 15 minut otrzymasz pożywne i pyszne śniadanie. Szybki, zdrowy, sycący i bardzo smaczny. Teraz mój problem ze śniadaniem został rozwiązany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy