skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować awokado z jajkiem w piekarniku, potrzebujemy: duże dojrzałe awokado; jajka najlepiej nie Duże, Kategoria C2; zioła prowansalskie; czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Jeśli awokado nie jest stabilne, możesz odciąć ich spód. Łyżką ostrożnie usuń część miąższu, uważając, aby nie uszkodzić ścian i dna owocu.
Krok 3:
W każdą połowę awokado rozbij jajko. Miałem duże jajka, a awokado nie było zbyt duże, a część białka z każdego jajka była zbędna. Dlatego lepiej jest wcześniej oszacować, że całe jajko zmieści się w wybranym owocu.
Krok 4:
Umieść awokado w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez około 10-15 minut, aż jajka się ugotują.
Krok 5:
Gorące awokado z jajkiem przełożyć na półmisek, posypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podawaj natychmiast, gdy przekąska jest gorąca. Smacznego!
ten przepis ma wiele opcji: oprócz jajka do awokado można dodać kawałki bekonu lub pomidorów. Proponuję opcję podstawową.
i możesz urozmaicić przekąskę według własnych upodobań.
po raz pierwszy wypróbowałem połączenie awokado i jajka w grudniu zeszłego roku, po prostu się w nim zakochałem. Jestem obojętny na śniadanie-rano, z wyjątkiem filiżanki kawy lub herbaty, zwykle nie chcę niczego. Jednak wszystko się zmieniło, kiedy zrobiłam pierwszą kanapkę z awokado z jajecznicą i ziołami. Następna w kolejce była kanapka ze smażonymi plasterkami awokado i jajkiem w koszulce (te przepisy są w mojej książce kucharskiej). Wydawało mi się, że po prostu nie ma gdzie smakować lepiej. Ale jajka pieczone w połówkach awokado i posypane ziołami to tylko marzenie kucharza! To danie jest robione szybko. Co jest bardzo ważne rano. Rozbiłem jajka na awokado, włożyłem do piekarnika i poszedłem umyć/zebrać. A za 15 minut otrzymasz pożywne i pyszne śniadanie. Szybki, zdrowy, sycący i bardzo smaczny. Teraz mój problem ze śniadaniem został rozwiązany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g