ratatouille w piekarniku z serem

jasne, piękne, aromatyczne-prawdziwe francuskie danie! Ratatouille to prawdopodobnie najbardziej znane danie kuchni francuskiej. To nic innego jak gulasz warzywny. Tradycyjnie nie była przygotowywana przez najbogatsze rodziny dostępnych warzyw-cukinię, paprykę, pomidor, cebulę i czosnek. Później dodano do niego bakłażana i zaczęto go podawać w restauracjach. Danie wyróżnia się charakterystycznym podaniem, gdy krążki warzyw zmieniają kolor, jest nie tylko smaczne, ale także piękne. Najsmaczniejszy Ratatouille pochodzi z młodych sezonowych warzyw.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 38 % 5 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ratatouille w piekarniku z serem? Przygotuj jedzenie. Nie używałam pieprzu, ale w klasycznym przepisie jest on koniecznie obecny. Zioła prowansalskie dobrze nadają się jako przyprawy, tymianek można wziąć osobno. Warzywa należy dobrze umyć i wysuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinia jest młoda, więc nie wycinam skóry. Pokrój je w pierścienie o szerokości około 5 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój również bakłażany w pierścienie i posyp solą na wierzchu, aby wydobyć z nich gorycz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój również pomidory w pierścienie, jeśli masz je, tak jak ja, duże, możesz przeciąć każdy pierścień na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść warzywa w formie, w której będą pieczone, na przemian: cukinia, bakłażan, papryka, pomidor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp solą i ziołami na wierzchu, polej olejem roślinnym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. Sprawdź gotowość widelcem. Warzywa powinny stać się miękkie i soczyste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy Ratatouille posyp serem i pozostaw w piekarniku na kolejne pięć minut, aby ser dobrze się stopił.

aby Ratatouille było delikatne, a warzywa w nim dobrze upieczone, radzę pokroić je cieńsze, mimo to moje były trochę grube. Jeśli weźmiesz pieprz w różnych kolorach, będzie jeszcze piękniejszy. Warzywa można układać nie tylko w paski, ale także w kółko, zwłaszcza jeśli naczynie do pieczenia jest okrągłe, będzie bardzo spektakularne!
możesz dodać cebulę do Ratatouille, również krojąc ją w pierścienie. Weź słodką czerwień, będzie smaczniejsza i piękniejsza.
do oleju podlewanego warzywami przed pieczeniem można dodać posiekany czosnek.
Ratatouille można również ugotować na kuchence. I nawet nie jest konieczne wykonywanie takiego cięcia i skomplikowanej stylizacji. Warzywa są po prostu krojone w kostkę i duszone na patelni jak zwykły gulasz.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy