skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ratatouille w piekarniku z serem? Przygotuj jedzenie. Nie używałam pieprzu, ale w klasycznym przepisie jest on koniecznie obecny. Zioła prowansalskie dobrze nadają się jako przyprawy, tymianek można wziąć osobno. Warzywa należy dobrze umyć i wysuszyć.
Krok 2:
Cukinia jest młoda, więc nie wycinam skóry. Pokrój je w pierścienie o szerokości około 5 mm.
Krok 3:
Pokrój również bakłażany w pierścienie i posyp solą na wierzchu, aby wydobyć z nich gorycz.
Krok 4:
Pokrój również pomidory w pierścienie, jeśli masz je, tak jak ja, duże, możesz przeciąć każdy pierścień na pół.
Krok 5:
Umieść warzywa w formie, w której będą pieczone, na przemian: cukinia, bakłażan, papryka, pomidor.
Krok 6:
Posyp solą i ziołami na wierzchu, polej olejem roślinnym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. Sprawdź gotowość widelcem. Warzywa powinny stać się miękkie i soczyste.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 8:
Gotowy Ratatouille posyp serem i pozostaw w piekarniku na kolejne pięć minut, aby ser dobrze się stopił.
aby Ratatouille było delikatne, a warzywa w nim dobrze upieczone, radzę pokroić je cieńsze, mimo to moje były trochę grube. Jeśli weźmiesz pieprz w różnych kolorach, będzie jeszcze piękniejszy. Warzywa można układać nie tylko w paski, ale także w kółko, zwłaszcza jeśli naczynie do pieczenia jest okrągłe, będzie bardzo spektakularne!
możesz dodać cebulę do Ratatouille, również krojąc ją w pierścienie. Weź słodką czerwień, będzie smaczniejsza i piękniejsza.
do oleju podlewanego warzywami przed pieczeniem można dodać posiekany czosnek.
Ratatouille można również ugotować na kuchence. I nawet nie jest konieczne wykonywanie takiego cięcia i skomplikowanej stylizacji. Warzywa są po prostu krojone w kostkę i duszone na patelni jak zwykły gulasz.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g