pieczone młode ziemniaki w piekarniku w całości

pieczone młode ziemniaki w piekarniku są pyszne i satysfakcjonujące! Pieczone młode ziemniaki w piekarniku w całości to od dawna znane popularne danie. Jeśli wcześniej był dostępny tylko późną wiosną lub wczesnym latem, teraz młode ziemniaki można znaleźć w sklepach prawie przez cały rok.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 71 % 17 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować przepis " pieczone młode ziemniaki w piekarniku w całości & quot; weź młode ziemniaki, bezsmakowy olej słonecznikowy (lub oliwkę do smażenia), czosnek, koperek, suszony tymianek i grubo zmielony sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Młode ziemniaki są zwykle pieczone w skórce, w tym celu ziemniaki są dobrze myte szczotką, oczy są cięte, jeśli są głębokie. W naszej rodzinie uwielbialiśmy też robić paski - obierano skórkę paskiem, w tym miejscu ziemniaki były nagie i pieczone mocniej, uzyskano różowe boki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do dressingu w misce miesza się przyprawy - w tym przypadku mam suszony tymianek, bardzo lubię tę przyprawę, świetnie komponuje się z mięsem, a zwłaszcza z rybami i warzywami. Do tymianku dodaj sól, zmiażdżony czosnek i olej słonecznikowy. Dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze posmaruj ziemniaki tą mieszanką i wyślij je do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na 50-60 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ziemniaki się zarumienią, sprawdź ich gotowość, przekłuwając nożem lub widelcem. Jeśli zastrzyk łatwo wnika w miękką miazgę-ziemniaki są gotowe. W razie potrzeby możesz go odwrócić i upiec drugą stronę, jeśli nie jest smażona na dnie. Zwykle ziemniaki są smażone szybciej od dołu-w końcu spływa tam olej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ziemniaki można podawać jako niezależne danie lub jako dodatek do dowolnych dań mięsnych lub rybnych, posypując drobno posiekanym koperkiem.

pieczone młode ziemniaki w piekarniku w całości to danie, które zaskakująco łączy się ze wszystkimi daniami głównymi, niezależnie od tego, czy są to ryby, mięso czy drób. Co więcej, absolutnie każdy w przygotowaniu-pieczone, gotowane, smażone, rumiane ziemniaki zawsze uzupełnią i ozdobią którekolwiek z tych potraw. Jest dobry i po prostu z marynowanym lub lekko solonym ogórkiem lub grzybem, sałatką ze świeżych warzyw.

małe lub średnie bulwy są zwykle pieczone w całości. Jeśli natkniesz się na duże młode ziemniaki, możesz je pokroić na połówki lub ćwiartki, dzięki czemu będą jeszcze bardziej podatne na aromatyczne nadzienie olejowe i szybciej się zrumienią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy