skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować przepis " pieczone młode ziemniaki w piekarniku w całości & quot; weź młode ziemniaki, bezsmakowy olej słonecznikowy (lub oliwkę do smażenia), czosnek, koperek, suszony tymianek i grubo zmielony sól.
Krok 2:
Młode ziemniaki są zwykle pieczone w skórce, w tym celu ziemniaki są dobrze myte szczotką, oczy są cięte, jeśli są głębokie. W naszej rodzinie uwielbialiśmy też robić paski - obierano skórkę paskiem, w tym miejscu ziemniaki były nagie i pieczone mocniej, uzyskano różowe boki.
Krok 3:
Do dressingu w misce miesza się przyprawy - w tym przypadku mam suszony tymianek, bardzo lubię tę przyprawę, świetnie komponuje się z mięsem, a zwłaszcza z rybami i warzywami. Do tymianku dodaj sól, zmiażdżony czosnek i olej słonecznikowy. Dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Dobrze posmaruj ziemniaki tą mieszanką i wyślij je do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na 50-60 minut.
Krok 5:
Gdy ziemniaki się zarumienią, sprawdź ich gotowość, przekłuwając nożem lub widelcem. Jeśli zastrzyk łatwo wnika w miękką miazgę-ziemniaki są gotowe. W razie potrzeby możesz go odwrócić i upiec drugą stronę, jeśli nie jest smażona na dnie. Zwykle ziemniaki są smażone szybciej od dołu-w końcu spływa tam olej.
Krok 6:
Gotowe ziemniaki można podawać jako niezależne danie lub jako dodatek do dowolnych dań mięsnych lub rybnych, posypując drobno posiekanym koperkiem.
pieczone młode ziemniaki w piekarniku w całości to danie, które zaskakująco łączy się ze wszystkimi daniami głównymi, niezależnie od tego, czy są to ryby, mięso czy drób. Co więcej, absolutnie każdy w przygotowaniu-pieczone, gotowane, smażone, rumiane ziemniaki zawsze uzupełnią i ozdobią którekolwiek z tych potraw. Jest dobry i po prostu z marynowanym lub lekko solonym ogórkiem lub grzybem, sałatką ze świeżych warzyw.
małe lub średnie bulwy są zwykle pieczone w całości. Jeśli natkniesz się na duże młode ziemniaki, możesz je pokroić na połówki lub ćwiartki, dzięki czemu będą jeszcze bardziej podatne na aromatyczne nadzienie olejowe i szybciej się zrumienią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g