cukinia w piekarniku z mięsem mielonym i serem

bardzo smaczne, ze zwykłych produktów, na świąteczny stół! Cukinię z mięsem mielonym i serem ugotujesz w 30 minut - i tyle samo piecze się w piekarniku. Można je podawać jako gorącą przekąskę lub drugie danie. Z czosnkiem są bardzo pachnące i pięknie wyglądają!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 24 % 4 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec cukinię w piekarniku z mięsem mielonym i serem? przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź młodą cukinię, mały rozmiar. Taka cukinia ma miękką skórkę, a rdzeń z nasionami jeszcze nie dojrzał. Mięso mielone można kupić gotowe lub zrobić samemu, przewijając mięso przez maszynkę do mięsa. W tym celu możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa. Mam wieprzowinę i wołowinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek i spłucz w zimnej wodzie. Cebulę do mięsa mielonego można przewinąć przez maszynkę do mięsa, posiekać w siekaczu lub po prostu drobno posiekać. Posiekaną cebulę i czosnek wymieszać z mielonym mięsem. Dodaj trochę soli i przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinię pokrój w małe kikuty o wysokości 4-6 cm, w środku zrób wgłębienie, usuwając rdzeń. Nie musisz robić dziury. Zostaw małe dno. Wytnij rdzeń wygodnie łyżeczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do pieczenia weź dowolną formę żaroodporną-wykonaną ze szkła, ceramiki lub metalu. Posmaruj spód i boki formy odrobiną oleju roślinnego i ułóż przygotowaną cukinię. Napełnij każdą cukinię przygotowanym mięsem mielonym. Ściśnij go mocno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na wierzch posmaruj mieloną śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój w plasterki. na każdą cukinię połóż okrąg pomidora.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i posyp nim całą cukinię. Umieść formę z cukinią w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 30 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia sok pojawi się z cukinii i będzie miał czas na odparowanie. A sama cukinia stanie się miękka. Ser na powierzchni cukinii zdąży się stopić i lekko zrumienić. wyjmij formę z piekarnika i przenieś cukinię na talerz. Są pyszne na gorąco. Smacznego!

jeśli używasz dużej, dojrzałej cukinii, włóż pokrojoną i bez rdzenia do kuchenki mikrofalowej na 1-2 minuty. Lub zanurz je we wrzącej wodzie. Jest to konieczne, aby cukinia miała czas na gotowanie na równi z resztą składników. Młode cukinie można natychmiast upiec. gotują się bardzo szybko.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy