skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec cukinię w piekarniku z mięsem mielonym i serem? przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź młodą cukinię, mały rozmiar. Taka cukinia ma miękką skórkę, a rdzeń z nasionami jeszcze nie dojrzał. Mięso mielone można kupić gotowe lub zrobić samemu, przewijając mięso przez maszynkę do mięsa. W tym celu możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa. Mam wieprzowinę i wołowinę.
Krok 2:
Obierz cebulę i czosnek i spłucz w zimnej wodzie. Cebulę do mięsa mielonego można przewinąć przez maszynkę do mięsa, posiekać w siekaczu lub po prostu drobno posiekać. Posiekaną cebulę i czosnek wymieszać z mielonym mięsem. Dodaj trochę soli i przyprawy.
Krok 3:
Cukinię pokrój w małe kikuty o wysokości 4-6 cm, w środku zrób wgłębienie, usuwając rdzeń. Nie musisz robić dziury. Zostaw małe dno. Wytnij rdzeń wygodnie łyżeczką.
Krok 4:
Do pieczenia weź dowolną formę żaroodporną-wykonaną ze szkła, ceramiki lub metalu. Posmaruj spód i boki formy odrobiną oleju roślinnego i ułóż przygotowaną cukinię. Napełnij każdą cukinię przygotowanym mięsem mielonym. Ściśnij go mocno.
Krok 5:
Na wierzch posmaruj mieloną śmietaną.
Krok 6:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w plasterki. na każdą cukinię połóż okrąg pomidora.
Krok 7:
Zetrzyj ser na drobnej tarce i posyp nim całą cukinię. Umieść formę z cukinią w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 30 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 8:
Podczas pieczenia sok pojawi się z cukinii i będzie miał czas na odparowanie. A sama cukinia stanie się miękka. Ser na powierzchni cukinii zdąży się stopić i lekko zrumienić. wyjmij formę z piekarnika i przenieś cukinię na talerz. Są pyszne na gorąco. Smacznego!
jeśli używasz dużej, dojrzałej cukinii, włóż pokrojoną i bez rdzenia do kuchenki mikrofalowej na 1-2 minuty. Lub zanurz je we wrzącej wodzie. Jest to konieczne, aby cukinia miała czas na gotowanie na równi z resztą składników. Młode cukinie można natychmiast upiec. gotują się bardzo szybko.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g