bułki bez drożdży w piekarniku na mleku

bardzo szybki, budżetowy, bujny, pyszny! Bułki bez drożdży w piekarniku na mleku są przygotowywane znacznie łatwiej i szybciej niż drożdże: nie musisz robić ciasta i czekać na jego wzrost. Po ugniataniu ciasta wystarczy odpocząć przez 10 minut, a bułki można wyrzeźbić i natychmiast włożyć do piekarnika.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 78 % 42 g
243 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki bez drożdży w piekarniku na mleku? Przygotuj składniki. Wszystkie produkty powinny być ciepłe, temperatura pokojowa, wtedy ciasto okaże się bardziej puszyste. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, bezwonny olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz jajko, cukier, wanilinę i sól. (Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i szczotki). Dokładnie wymieszaj produkty, aż będą gładkie i wszystkie kryształy się rozpuszczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłe mleko i olej roślinny. Mieszaj ponownie, aż będzie gładka. Na powierzchni ciasta pojawi się bujna biała czapka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do miski do mieszanki jajeczno-mlecznej. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść gładkie, jednorodne ciasto, w razie potrzeby dodając trochę mąki. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw "odpocznij" na 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel leżące ciasto na 6 identycznych kawałków. Rzuć z nich równe kulki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż bułki w wyłożonym pergaminem naczyniu do pieczenia. Możesz upiec je na blasze do pieczenia, to nie ma znaczenia. Ostrym nożem wykonaj nacięcia w kształcie płatka śniegu na każdej bułce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby udekorować wierzch bułek, weź mleko i cukier. Zamiast mleka możesz użyć śmietany, będzie smaczniejsza, ale bardziej kaloryczna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą pędzla posmaruj bułeczki mlekiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp bułeczki cukrem. Cukier może być biały lub brązowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut, aż będą złote. Gotowe bułeczki podawaj na ciepło z mlekiem lub herbatą. Smacznego!

dzisiaj przygotujemy bułeczki bez drożdży na bazie mleka.
Ogólnie rzecz biorąc, te bułeczki są wspaniałe, ponieważ można je przygotować na bazie dowolnego produktu mlecznego oprócz mleka: na kefirze, na Śnieżce, na kwaśnym mleku, na ryazhenku. Chociaż w cieście nie ma drożdży, zastępuje je proszek do pieczenia, który doskonale współdziała z każdym kwaśnym środowiskiem. Z tego powodu twoje bułeczki nadal będą rosły. Może nie będą tak bujne jak drożdże, ale na swój sposób smaczne. I mniej kaloryczne, co jest również ogromnym plusem.
podczas wyrabiania ciasta zaleca się stosowanie produktów o tej samej temperaturze. Aby uzyskać smak, do ciasta można dodać inne przyprawy: cynamon, mielony imbir, szafran, skórkę. Dla smaku suszone owoce, orzechy, świeże owoce lub jagody, dżem są również umieszczane w bułkach.
z ciasta bez drożdży najlepiej formować małe produkty, które szybko rosną w piekarniku i dobrze się pieczą.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy