skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułki bez drożdży w piekarniku na mleku? Przygotuj składniki. Wszystkie produkty powinny być ciepłe, temperatura pokojowa, wtedy ciasto okaże się bardziej puszyste. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, bezwonny olej roślinny.
Krok 2:
W misce połącz jajko, cukier, wanilinę i sól. (Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i szczotki). Dokładnie wymieszaj produkty, aż będą gładkie i wszystkie kryształy się rozpuszczą.
Krok 3:
Wlej ciepłe mleko i olej roślinny. Mieszaj ponownie, aż będzie gładka. Na powierzchni ciasta pojawi się bujna biała czapka.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do miski do mieszanki jajeczno-mlecznej. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 5:
Zagnieść gładkie, jednorodne ciasto, w razie potrzeby dodając trochę mąki. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 6:
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw "odpocznij" na 10 minut.
Krok 7:
Podziel leżące ciasto na 6 identycznych kawałków. Rzuć z nich równe kulki.
Krok 8:
Ułóż bułki w wyłożonym pergaminem naczyniu do pieczenia. Możesz upiec je na blasze do pieczenia, to nie ma znaczenia. Ostrym nożem wykonaj nacięcia w kształcie płatka śniegu na każdej bułce.
Krok 9:
Aby udekorować wierzch bułek, weź mleko i cukier. Zamiast mleka możesz użyć śmietany, będzie smaczniejsza, ale bardziej kaloryczna.
Krok 10:
Za pomocą pędzla posmaruj bułeczki mlekiem.
Krok 11:
Posyp bułeczki cukrem. Cukier może być biały lub brązowy.
Krok 12:
Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut, aż będą złote. Gotowe bułeczki podawaj na ciepło z mlekiem lub herbatą. Smacznego!
dzisiaj przygotujemy bułeczki bez drożdży na bazie mleka.
Ogólnie rzecz biorąc, te bułeczki są wspaniałe, ponieważ można je przygotować na bazie dowolnego produktu mlecznego oprócz mleka: na kefirze, na Śnieżce, na kwaśnym mleku, na ryazhenku. Chociaż w cieście nie ma drożdży, zastępuje je proszek do pieczenia, który doskonale współdziała z każdym kwaśnym środowiskiem. Z tego powodu twoje bułeczki nadal będą rosły. Może nie będą tak bujne jak drożdże, ale na swój sposób smaczne. I mniej kaloryczne, co jest również ogromnym plusem.
podczas wyrabiania ciasta zaleca się stosowanie produktów o tej samej temperaturze. Aby uzyskać smak, do ciasta można dodać inne przyprawy: cynamon, mielony imbir, szafran, skórkę. Dla smaku suszone owoce, orzechy, świeże owoce lub jagody, dżem są również umieszczane w bułkach.
z ciasta bez drożdży najlepiej formować małe produkty, które szybko rosną w piekarniku i dobrze się pieczą.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g