okruchy ziemniaków w piekarniku

najłatwiejszy przepis na pieczone ziemniaki! Co może być smaczniejszego niż gorące pieczone ziemniaki - tylko ziemniaki z nadzieniem! Słynny fast food - okruchy-ziemniaki - można gotować w domu. Proponuję wypróbować najbardziej budżetową opcję-z masłem i serem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 52 % 15 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do gotowania ziemniaków. Spróbuj wybrać duże, równe ziemniaki, bez oczywistych uszkodzeń i zielonych plam. możesz wziąć dowolną zieleń. Mam koperek, ale pietruszka i szczypiorek są świetne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz ziemniaki bardzo dobrze pod bieżącą wodą. Wyszoruj go szczotką, aby zmyć cały brud i piasek. Następnie osusz każdą bulwę ręcznikiem. Weź folię, oderwij kawałek o długości około 50 cm. Powinieneś dostać taką schludną torbę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zawiń wszystkie ziemniaki w ten sam sposób. Umieść go w naczyniu do pieczenia lub natychmiast na blasze do pieczenia. Umieść formę z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 60-80 minut. Tryb góra-dół. Czas pieczenia ziemniaków zależy od ich wielkości. Co najmniej godzinę, a następnie spójrz, sprawdzając gotowość wykałaczką. Przekłuj ziemniaki wykałaczką bezpośrednio w folii. Gotowe ziemniaki są łatwo przekłuwane do samego końca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas pieczenia ziemniaków przygotuj nadzienie. Dobrze opłucz koperek i wysusz. Drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika, ale nie wyłączaj samego piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ziemniaki wzdłuż prosto folią za pomocą ostrego noża, nie dochodząc do końca. Otwórz na dwie połówki. W tym samym czasie nie usuwaj folii, będzie ona służyć jako talerz. Zrób to bardzo ostrożnie, ziemniaki są bardzo gorące. Weź rękawice kuchenne lub rękawice kuchenne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Widelcem zetrzyj miąższ ziemniaka. Sól i pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż kawałek masła. ponieważ ziemniaki są gorące, natychmiast zaczną się topić. Widelcem delikatnie wymieszaj masło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp zieleniną. Na wierzch dodaj starty ser. W ten sam sposób wypełnij wszystkie ziemniaki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przywróć ziemniaki z powrotem do formy. Tutaj popełniłam błąd. Zbyt mocno złożyłem połówki, a ser trochę wyciekł podczas pieczenia. Lepiej wziąć większy kształt i pozostawić ziemniaki otwarte, aby ser pozostał na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz ziemniaki przez kolejne 5-10 minut, aż ser się stopi. Podawaj gotowe ziemniaki natychmiast, z zapałem-z upałem, na stole.

tak jak powiedziałam, trochę się pomyliłam, a ser wyciekł po upieczeniu. Ale same ziemniaki okazały się bardzo smaczne - dobrze ugotowane, kremowe z masła, pikantne z koperku, z rozciągającym się serem na wierzchu.
w kawiarni takie ziemniaki są zwykle podawane z różnymi dodatkami do wyboru-szynką, grzybami, kurczakiem, boczkiem, piklami, warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" o zawartości tłuszczu 45% - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy