skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do gotowania ziemniaków. Spróbuj wybrać duże, równe ziemniaki, bez oczywistych uszkodzeń i zielonych plam. możesz wziąć dowolną zieleń. Mam koperek, ale pietruszka i szczypiorek są świetne.
Krok 2:
Opłucz ziemniaki bardzo dobrze pod bieżącą wodą. Wyszoruj go szczotką, aby zmyć cały brud i piasek. Następnie osusz każdą bulwę ręcznikiem. Weź folię, oderwij kawałek o długości około 50 cm. Powinieneś dostać taką schludną torbę.
Krok 3:
Zawiń wszystkie ziemniaki w ten sam sposób. Umieść go w naczyniu do pieczenia lub natychmiast na blasze do pieczenia. Umieść formę z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 60-80 minut. Tryb góra-dół. Czas pieczenia ziemniaków zależy od ich wielkości. Co najmniej godzinę, a następnie spójrz, sprawdzając gotowość wykałaczką. Przekłuj ziemniaki wykałaczką bezpośrednio w folii. Gotowe ziemniaki są łatwo przekłuwane do samego końca.
Krok 4:
Podczas pieczenia ziemniaków przygotuj nadzienie. Dobrze opłucz koperek i wysusz. Drobno posiekaj.
Krok 5:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 6:
Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika, ale nie wyłączaj samego piekarnika.
Krok 7:
Pokrój ziemniaki wzdłuż prosto folią za pomocą ostrego noża, nie dochodząc do końca. Otwórz na dwie połówki. W tym samym czasie nie usuwaj folii, będzie ona służyć jako talerz. Zrób to bardzo ostrożnie, ziemniaki są bardzo gorące. Weź rękawice kuchenne lub rękawice kuchenne.
Krok 8:
Widelcem zetrzyj miąższ ziemniaka. Sól i pieprz.
Krok 9:
Włóż kawałek masła. ponieważ ziemniaki są gorące, natychmiast zaczną się topić. Widelcem delikatnie wymieszaj masło.
Krok 10:
Posyp zieleniną. Na wierzch dodaj starty ser. W ten sam sposób wypełnij wszystkie ziemniaki.
Krok 11:
Przywróć ziemniaki z powrotem do formy. Tutaj popełniłam błąd. Zbyt mocno złożyłem połówki, a ser trochę wyciekł podczas pieczenia. Lepiej wziąć większy kształt i pozostawić ziemniaki otwarte, aby ser pozostał na wierzchu.
Krok 12:
Piecz ziemniaki przez kolejne 5-10 minut, aż ser się stopi. Podawaj gotowe ziemniaki natychmiast, z zapałem-z upałem, na stole.
tak jak powiedziałam, trochę się pomyliłam, a ser wyciekł po upieczeniu. Ale same ziemniaki okazały się bardzo smaczne - dobrze ugotowane, kremowe z masła, pikantne z koperku, z rozciągającym się serem na wierzchu.
w kawiarni takie ziemniaki są zwykle podawane z różnymi dodatkami do wyboru-szynką, grzybami, kurczakiem, boczkiem, piklami, warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" o zawartości tłuszczu 45% - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g