skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Masło powinno być zimne, dlatego należy je wyjąć z lodówki w ostatniej chwili, tuż przed dodaniem.
Krok 2:
Przesiej mąkę. W misce blendera włóż mąkę, zimne masło pokrojone na kawałki i sól.
Krok 3:
Ubij wszystko w drobną bułkę tartą.
Krok 4:
Dodaj jajko i śmietanę.
Krok 5:
Szybko zagnieść giętkie, delikatne ciasto. Musisz szybko ugniatać, aby ciepło z dłoni nie stopiło masła.
Krok 6:
Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 7:
Gdy ciasto się ochładza, przygotuj nadzienie.
Krok 8:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Grubo posiekane ziemniaki z dużym prawdopodobieństwem nie zostaną upieczone, a ciasto zacznie się palić od dołu. Dlatego natychmiast pokrój mniejsze ziemniaki.
Krok 9:
Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego. Miałem mieszankę wieprzowiny i wołowiny. Ale odpowiednie jest również mięso mielone z jednego rodzaju mięsa, a także kurczak lub indyk. Wybierz ten, który bardziej Ci się podoba, ale z umiarkowaną ilością tłuszczu. Jeśli mięso mielone ma zbyt dużo tłuszczu, podczas pieczenia uwolni się dużo wilgoci, która namoczy ciasto od dołu..
Krok 10:
Dodaj mięso mielone i śmietanę do ziemniaków.
Krok 11:
Posyp solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Podziel schłodzone ciasto na dwie nierówne części. Większość rozwałkuj w okrąg większy niż średnica naczynia do pieczenia. Włóż ciasto do formy i zrób wysokie boki. Mam średnicę formy 20 cm, ale możesz wziąć więcej - do 26 cm, po prostu twoje ciasto nie będzie tak wysokie. Aby wygodniej było wyjąć ciasto, wykładam formę paskami papieru do pieczenia. Pociągając je, możesz łatwo wyjąć ciasto z formy, nie uszkadzając go.
Krok 13:
Rozłóż nadzienie na cieście i spłaszcz.
Krok 14:
Drugą część ciasta rozwałkuj w okrąg równy średnicy naczynia do pieczenia.
Krok 15:
Przykryj nadzienie drugą warstwą ciasta. Ostrożnie ściśnij krawędzie. W środku zrób otwór, aby para mogła uciec. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 1 godzinę lub trochę dłużej. Okresowo sprawdzaj ciasto, aby ciasto nie paliło się od dołu i od boków. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Jeśli sok w środku ciasta jest przezroczysty, mięso jest gotowe.
Krok 16:
Wyjmij gotowe ciasto z formy i pokrój na kawałki. Można podawać na ciepło, na ciepło i na zimno. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g