ciasto z ziemniakami i mięsem mielonym w piekarniku

Robienie takiego ciasta to przyjemność. Pikantne ciasta z ziemniakami i mięsem-w zależności od podania mogą być świetną przekąską, która zaostrzy apetyt, a także głównym gorącym daniem. Rzeczywiście, takie ciasto ma wszystko, czego potrzebujesz do pełnego obiadu - warzywa mięsne i ciasto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 44 % 21 g
węglowodany 40 % 19 g
296 kcal
IG: 26 / 0 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Masło powinno być zimne, dlatego należy je wyjąć z lodówki w ostatniej chwili, tuż przed dodaniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę. W misce blendera włóż mąkę, zimne masło pokrojone na kawałki i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij wszystko w drobną bułkę tartą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko i śmietanę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szybko zagnieść giętkie, delikatne ciasto. Musisz szybko ugniatać, aby ciepło z dłoni nie stopiło masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto się ochładza, przygotuj nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Grubo posiekane ziemniaki z dużym prawdopodobieństwem nie zostaną upieczone, a ciasto zacznie się palić od dołu. Dlatego natychmiast pokrój mniejsze ziemniaki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego. Miałem mieszankę wieprzowiny i wołowiny. Ale odpowiednie jest również mięso mielone z jednego rodzaju mięsa, a także kurczak lub indyk. Wybierz ten, który bardziej Ci się podoba, ale z umiarkowaną ilością tłuszczu. Jeśli mięso mielone ma zbyt dużo tłuszczu, podczas pieczenia uwolni się dużo wilgoci, która namoczy ciasto od dołu..

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mięso mielone i śmietanę do ziemniaków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel schłodzone ciasto na dwie nierówne części. Większość rozwałkuj w okrąg większy niż średnica naczynia do pieczenia. Włóż ciasto do formy i zrób wysokie boki. Mam średnicę formy 20 cm, ale możesz wziąć więcej - do 26 cm, po prostu twoje ciasto nie będzie tak wysokie. Aby wygodniej było wyjąć ciasto, wykładam formę paskami papieru do pieczenia. Pociągając je, możesz łatwo wyjąć ciasto z formy, nie uszkadzając go.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż nadzienie na cieście i spłaszcz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Drugą część ciasta rozwałkuj w okrąg równy średnicy naczynia do pieczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj nadzienie drugą warstwą ciasta. Ostrożnie ściśnij krawędzie. W środku zrób otwór, aby para mogła uciec. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 1 godzinę lub trochę dłużej. Okresowo sprawdzaj ciasto, aby ciasto nie paliło się od dołu i od boków. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Jeśli sok w środku ciasta jest przezroczysty, mięso jest gotowe.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy i pokrój na kawałki. Można podawać na ciepło, na ciepło i na zimno. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy