skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec całego kurczaka w piekarniku w musztardzie? Aby przygotować marynatę z kurczaka, weź przestronną miskę. Połącz w nim śmietanę, musztardę i sos sojowy.
Krok 2:
Dodaj olej roślinny, sól i suszoną bazylię.
Krok 3:
Wymieszaj całą marynatę, aż będzie gładka.
Krok 4:
Weź tuszę kurczaka i opłucz ją pod bieżącą, zimną wodą. Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym lub serwetkami papierowymi. Posmaruj kurczaka całkowicie powstałą marynatą ze wszystkich stron. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw do marynowania na kilka godzin. Zwykle marynuję kurczaka rano, aby ugotować go w piekarniku na obiad.
Krok 5:
Przed pieczeniem przygotuj formę o wymaganym rozmiarze i przykryj ją folią. Włóż marynowanego kurczaka do formy i wlej na nią całą pozostałą marynatę. Przykryj kurczaka kolejnym arkuszem folii i ściśnij folię wokół krawędzi. Umieść kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 1 godzinę.
Krok 6:
Po godzinie usuń górny arkusz folii z kurczaka i włóż go z powrotem do piekarnika na kolejne 30 minut, aby przyrumienić wierzch kurczaka w otwartej formie.
Krok 7:
Za te pół godziny kurczak stanie się taki rumiany i apetyczny. Przenieś go na talerz i podawaj. Sos, który będzie w formie, nie wylewaj. Przełóż do sosu i podawaj z kurczakiem. Jest pyszny! Smacznego!
kurczak. ugotowane w całości, to wspaniała opcja na gorące danie na każdy świąteczny stół. Podczas pieczenia można przykryć kurczaka surowymi ziemniakami, a następnie nie trzeba się zastanawiać nad przygotowaniem osobnego przystawki. Ziemniaki są doskonale nasycone sokiem z marynaty i będą dość soczyste.
Ogólnie rzecz biorąc, absolutnie każdy dodatek, od pieczonych warzyw po zwykły makaron, nadaje się do takiego kurczaka. Uzupełnienie potrawy sałatką warzywną lub świeżymi warzywami nie będzie zbyteczne.
cała rodzina zbierze się na zapach takiego kurczaka.
Gotuj z przyjemnością! Bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g