cały kurczak w piekarniku w musztardzie

pyszne, aromatyczne, proste i niedrogie. Na święta i dni powszednie. Cały kurczak w musztardzie w piekarniku to mój ulubiony przepis.Wszystko przez marynatę musztardową. A kurczak w nim okazuje się bardzo smaczny i soczysty, a nawet podczas pieczenia okazuje się niesamowicie pyszny sos, w którym nikt nie odmówi zanurzenia chleba.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 16 g
tłuszcze 53 % 20 g
węglowodany 5 % 2 g
242 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec całego kurczaka w piekarniku w musztardzie? Aby przygotować marynatę z kurczaka, weź przestronną miskę. Połącz w nim śmietanę, musztardę i sos sojowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj olej roślinny, sól i suszoną bazylię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj całą marynatę, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź tuszę kurczaka i opłucz ją pod bieżącą, zimną wodą. Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym lub serwetkami papierowymi. Posmaruj kurczaka całkowicie powstałą marynatą ze wszystkich stron. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw do marynowania na kilka godzin. Zwykle marynuję kurczaka rano, aby ugotować go w piekarniku na obiad.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przed pieczeniem przygotuj formę o wymaganym rozmiarze i przykryj ją folią. Włóż marynowanego kurczaka do formy i wlej na nią całą pozostałą marynatę. Przykryj kurczaka kolejnym arkuszem folii i ściśnij folię wokół krawędzi. Umieść kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po godzinie usuń górny arkusz folii z kurczaka i włóż go z powrotem do piekarnika na kolejne 30 minut, aby przyrumienić wierzch kurczaka w otwartej formie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za te pół godziny kurczak stanie się taki rumiany i apetyczny. Przenieś go na talerz i podawaj. Sos, który będzie w formie, nie wylewaj. Przełóż do sosu i podawaj z kurczakiem. Jest pyszny! Smacznego!

kurczak. ugotowane w całości, to wspaniała opcja na gorące danie na każdy świąteczny stół. Podczas pieczenia można przykryć kurczaka surowymi ziemniakami, a następnie nie trzeba się zastanawiać nad przygotowaniem osobnego przystawki. Ziemniaki są doskonale nasycone sokiem z marynaty i będą dość soczyste.
Ogólnie rzecz biorąc, absolutnie każdy dodatek, od pieczonych warzyw po zwykły makaron, nadaje się do takiego kurczaka. Uzupełnienie potrawy sałatką warzywną lub świeżymi warzywami nie będzie zbyteczne.
cała rodzina zbierze się na zapach takiego kurczaka.

Gotuj z przyjemnością! Bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy