skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb owsiany? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć absolutnie dowolne płatki owsiane, zarówno szybkie, jak i długie gotowanie. Ale z płatkami długiego gotowania chleb okaże się bardziej bujny i smaczny. Nawet najtańsze płatki są w porządku. Ilość mąki jest przybliżona, może odejść zarówno więcej, jak i mniej niż określona w przepisie.
Krok 2:
Podgrzej wodę do około 40 stopni. Ważne jest, aby go nie przegrzewać, w zbyt gorącym środowisku drożdże, żywe organizmy, umrą. Ale nie ma dla nich zbyt zimnej szansy na przebudzenie. Idealna woda do aktywacji drożdży powinna być przyjemna dla dłoni, zauważalnie ciepła. Weź miskę ciasta, wlej do niej płatki. Dodaj sól i drożdże. Wystarczy wlać suche, kruszyć świeże. Zalej płatki ciepłą wodą, dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Przykryj miskę ręcznikiem i odstaw na 20 minut. W tym czasie dobre, aktywne drożdże będą musiały się obudzić i zarobić. Na powierzchni pojawi się piana. Płatki w tym samym czasie zmoczą się i zwiększą rozmiar.
Krok 4:
Przesiej mąkę, dzięki czemu nie tylko usuniesz ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasycisz ją tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne. Zacznij dodawać przesianą mąkę do masy owsianej. Wlej go w małych porcjach, po każdym mieszając ciasto. Gdy masa zgęstnieje, zatrzymaj się. Nadmiar mąki sprawi, że chleb będzie twardy. Zajęło mi mniej mąki niż jest napisane w przepisie.
Krok 5:
Weź formę odpowiednią do pieczenia chleba. Odpowiednie są wszelkie żaroodporne-żelazo, silikon, ceramika, szkło. Nie trzeba smarować silikonu, inne posmarować olejem roślinnym. Mam silikonową formę, Rozmiar 20*9 cm, włóż ciasto do formy, spłaszcz górę szpatułką.
Krok 6:
Umieść formę z chlebem na zimno!!! piekarnik, a dopiero potem włącz go, ustawiając temperaturę na 225°C. chleb będzie gotowy za 25-30 minut. Podczas pieczenia bardzo się podnosi, miej to na uwadze. Chleb powinien być dobrze zrumieniony.
Krok 7:
Natychmiast wyjmij gotowy bochenek z formy, przenosząc go na ruszt. Przykryj chleb ręcznikiem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Świeży chleb ma twardą skórkę, ale po umieszczeniu w torbie staje się bardziej miękki. Wewnątrz chleb jest miękki i puszysty. Smacznego!
bardzo wątpiłem, czy taki chleb okaże się bez ugniatania, proofingu i podgrzewania piekarnika. Dlatego ugotowałem tylko połowę porcji. Ale wszystko wyszło świetnie-chleb się podniósł, upiekł i okazał się bardzo smaczny! Jeśli będziesz piec pełną porcję, Wybierz większą formę niż moja.
ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g