skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z makaronem i serem w piekarniku? Przygotuj składniki. Możesz wziąć makaron w dowolnym kształcie i dostępności, każdy twardy ser będzie odpowiedni. Jajka umyć i osuszyć papierowymi serwetkami. Wlej wodę do garnka i umieść na kuchence. Polecam wodę butelkowaną lub filtrowaną.
Krok 2:
Zagotuj wodę w rondlu, dodaj szczyptę soli. Włóż makaron do przegotowanej wody, natychmiast wymieszaj łyżką, aby nie przykleił się do dna. Gotuj makaron na średnim ogniu, aż będzie miękki. Spuść wodę, posyp makaron olejem roślinnym, aby się nie sklejały, pozwól im trochę ostygnąć.
Krok 3:
W misce ubij surowe jaja kurze.
Krok 4:
Ubij je trzepaczką lub widelcem z dodatkiem soli i czarnego mielonego pieprzu, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Krok 5:
Wlej mleko do miski z mieszanką jajeczną, wymieszaj.
Krok 6:
Nasmaruj naczynie żaroodporne masłem. Możesz wziąć dużą lub małą porcję formy, a następnie podać w nich zapiekankę bezpośrednio na stół. Przenieś ugotowany makaron do wysmarowanej tłuszczem formy. Napełnij je mieszanką mleczno-jajeczną, aby zrównała się z makaronem.
Krok 7:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Posyp makaron startym serem.
Krok 8:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Zapiekanka gotuje się przez około 20 minut, ale skup się na pracy piekarnika. Ponadto czas gotowania zależy od wielkości formy, w której gotowana jest zapiekanka. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, gdy zarumieni się na wierzchu. Ponieważ wszystkie składniki zapiekanki są prawie gotowe, nie należy jej długo trzymać w piekarniku, w przeciwnym razie wyschnie, mieszanka mleczno-jajeczna mocno odparuje, danie będzie bez smaku.
Krok 9:
Podawaj gotową zapiekankę na gorąco, w razie potrzeby z majonezem lub kwaśną śmietaną, świeżymi warzywami. Smacznego!
ten przepis jest odpowiedni na okazję, gdy makaron został z obiadu. Łatwy i pyszny obiad dla całej rodziny będzie gotowy w ciągu kilku minut. Pozostaje uzupełnić zapiekankę z makaronu i sera świeżymi warzywami, w razie potrzeby kawałkiem mięsa i sosem. Chociaż danie można nazwać niezależnym i bardzo satysfakcjonującym, ponieważ składa się z białka i węglowodanów i nie wymaga żadnych dodatków. Ponadto to danie można przypisać budżetowi, składniki są dostępne, zawsze można je znaleźć w każdym domu.
jak prawidłowo ugotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g