zapiekanka z makaronem i serem w piekarniku

bardzo szybko, smacznie, prosto, ze zwykłych potraw, na obiad! Zapiekanka z makaronem i serem w piekarniku będzie dobra zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jest tak łatwa w przygotowaniu, że poradzi sobie nawet dziecko. Możesz go uzupełnić grzybami, warzywami, wędlinami, świeżymi ziołami. To jest pyszne!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 13 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 56 % 33 g
289 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z makaronem i serem w piekarniku? Przygotuj składniki. Możesz wziąć makaron w dowolnym kształcie i dostępności, każdy twardy ser będzie odpowiedni. Jajka umyć i osuszyć papierowymi serwetkami. Wlej wodę do garnka i umieść na kuchence. Polecam wodę butelkowaną lub filtrowaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę w rondlu, dodaj szczyptę soli. Włóż makaron do przegotowanej wody, natychmiast wymieszaj łyżką, aby nie przykleił się do dna. Gotuj makaron na średnim ogniu, aż będzie miękki. Spuść wodę, posyp makaron olejem roślinnym, aby się nie sklejały, pozwól im trochę ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce ubij surowe jaja kurze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij je trzepaczką lub widelcem z dodatkiem soli i czarnego mielonego pieprzu, aż uzyskasz gładką konsystencję.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko do miski z mieszanką jajeczną, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj naczynie żaroodporne masłem. Możesz wziąć dużą lub małą porcję formy, a następnie podać w nich zapiekankę bezpośrednio na stół. Przenieś ugotowany makaron do wysmarowanej tłuszczem formy. Napełnij je mieszanką mleczno-jajeczną, aby zrównała się z makaronem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Posyp makaron startym serem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Zapiekanka gotuje się przez około 20 minut, ale skup się na pracy piekarnika. Ponadto czas gotowania zależy od wielkości formy, w której gotowana jest zapiekanka. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, gdy zarumieni się na wierzchu. Ponieważ wszystkie składniki zapiekanki są prawie gotowe, nie należy jej długo trzymać w piekarniku, w przeciwnym razie wyschnie, mieszanka mleczno-jajeczna mocno odparuje, danie będzie bez smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj gotową zapiekankę na gorąco, w razie potrzeby z majonezem lub kwaśną śmietaną, świeżymi warzywami. Smacznego!

ten przepis jest odpowiedni na okazję, gdy makaron został z obiadu. Łatwy i pyszny obiad dla całej rodziny będzie gotowy w ciągu kilku minut. Pozostaje uzupełnić zapiekankę z makaronu i sera świeżymi warzywami, w razie potrzeby kawałkiem mięsa i sosem. Chociaż danie można nazwać niezależnym i bardzo satysfakcjonującym, ponieważ składa się z białka i węglowodanów i nie wymaga żadnych dodatków. Ponadto to danie można przypisać budżetowi, składniki są dostępne, zawsze można je znaleźć w każdym domu.

jak prawidłowo ugotować makaron?  Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy