bujne placki drożdżowe w piekarniku

bujne, miękkie, pyszne ciasta na herbatę! Wiele osób uwielbia wypieki z ciasta drożdżowego, ale nie wszystkie gospodynie domowe lubią się z nim bawić, ponieważ proces ten nie jest szybki. Ale czasami możesz zrobić maślane ciasto drożdżowe i zadowolić domowników.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 59 % 30 g
274 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na paszteciki według listy. Nadzienie można zrobić dla ciast dowolnego smaku: słodkiego lub niesłodzonego, na przykład mięsa, ale wtedy ilość cukru w cieście musi zostać zmniejszona. Wlej szklankę ciepłego mleka do miski, podgrzej do 36 stopni w kuchence mikrofalowej lub na kuchence.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W mleku rozpuść cukier, dodaj łyżkę mąki pszennej, wymieszaj, aby mąka się rozdzieliła i dodaj suche drożdże. Ponownie wymieszaj i umieść ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W określonym czasie drożdże powinny zostać aktywowane, na powierzchni mieszaniny pojawi się Czapka z pianki drożdżowej, co oznacza, że wszystko jest zrobione poprawnie, produkty wysokiej jakości są używane do przygotowania ciasta. W osobnej misce ubij jajko kurze widelcem, aby mieszanina stała się jednorodna w konsystencji. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i ostudź do temperatury pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszaninę jajek do miski z ciastem. Tam wysyłamy roztopione masło. Mieszać. Przesiej mąkę pszenną, lepiej to zrobić wielokrotnie, aby nasycić mąkę tlenem, dzięki czemu ciasto i produkty z niego będą bardziej przewiewne i miękkie. Wlej mąkę do miski z płynem i wymieszaj masę szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto stanie się trudne do mieszania, rozłóż je na stole i kontynuuj ugniatanie ciasta, wlewając mąkę w części, aż ciasto połączy się w jedną kulkę. Ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc musisz je ugniatać tak długo, jak to możliwe. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, lekko przylegające do dłoni. Włóż ciasto z powrotem do miski i wyjmij w ciepłe miejsce na 2 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie możesz zrobić nadzienie do pasztecików, mam tłuczone ziemniaki. Gotuj ziemniaki jak na puree ziemniaczanym, dodaj masło, sól i czarny pieprz do smaku, zmiel blenderem na gładką masę. Nadzienie jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniatamy ciasto i pozostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzieli się na 10 kawałków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń każdy kawałek w kulkę i zwiń w ciasto. Na środku ciasta kładziemy nadzienie ziemniaczane lub inne nadzienie, mocujemy krawędzie, przygotowanie ciasta jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W natłuszczonej blasze do pieczenia układamy puste placki, odstawiamy na około 10 minut, smarujemy ubitym żółtkiem jaja kurzego. Pieczemy placki w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy