skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na paszteciki według listy. Nadzienie można zrobić dla ciast dowolnego smaku: słodkiego lub niesłodzonego, na przykład mięsa, ale wtedy ilość cukru w cieście musi zostać zmniejszona. Wlej szklankę ciepłego mleka do miski, podgrzej do 36 stopni w kuchence mikrofalowej lub na kuchence.
Krok 2:
W mleku rozpuść cukier, dodaj łyżkę mąki pszennej, wymieszaj, aby mąka się rozdzieliła i dodaj suche drożdże. Ponownie wymieszaj i umieść ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 3:
W określonym czasie drożdże powinny zostać aktywowane, na powierzchni mieszaniny pojawi się Czapka z pianki drożdżowej, co oznacza, że wszystko jest zrobione poprawnie, produkty wysokiej jakości są używane do przygotowania ciasta. W osobnej misce ubij jajko kurze widelcem, aby mieszanina stała się jednorodna w konsystencji. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 4:
Wlej mieszaninę jajek do miski z ciastem. Tam wysyłamy roztopione masło. Mieszać. Przesiej mąkę pszenną, lepiej to zrobić wielokrotnie, aby nasycić mąkę tlenem, dzięki czemu ciasto i produkty z niego będą bardziej przewiewne i miękkie. Wlej mąkę do miski z płynem i wymieszaj masę szpatułką.
Krok 5:
Gdy ciasto stanie się trudne do mieszania, rozłóż je na stole i kontynuuj ugniatanie ciasta, wlewając mąkę w części, aż ciasto połączy się w jedną kulkę. Ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc musisz je ugniatać tak długo, jak to możliwe. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, lekko przylegające do dłoni. Włóż ciasto z powrotem do miski i wyjmij w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Krok 6:
W międzyczasie możesz zrobić nadzienie do pasztecików, mam tłuczone ziemniaki. Gotuj ziemniaki jak na puree ziemniaczanym, dodaj masło, sól i czarny pieprz do smaku, zmiel blenderem na gładką masę. Nadzienie jest gotowe.
Krok 7:
Ugniatamy ciasto i pozostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzieli się na 10 kawałków.
Krok 8:
Zwiń każdy kawałek w kulkę i zwiń w ciasto. Na środku ciasta kładziemy nadzienie ziemniaczane lub inne nadzienie, mocujemy krawędzie, przygotowanie ciasta jest gotowe.
Krok 9:
W natłuszczonej blasze do pieczenia układamy puste placki, odstawiamy na około 10 minut, smarujemy ubitym żółtkiem jaja kurzego. Pieczemy placki w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g