ciasto rybne w piekarniku z ciasta drożdżowego

proste produkty, bardzo smaczne i piękne, na przekąskę! Ciasto rybne w piekarniku z pewnością przypadnie do gustu fanom domowych wypieków. Do bujnego ciasta drożdżowego i niesłodzonego nadzienia potrzebne są najbardziej budżetowe produkty. Spróbuj ułożyć ciasto w kształcie plecionej ryby!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 51 % 20 g
229 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto rybne w piekarniku? Odmierz potrzebne składniki do ciasta drożdżowego. Lekko podgrzej mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło na małym ogniu, ostudź, aż będzie ciepłe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę przez sito, aby wzbogaciła się w tlen. Wtedy ciasto będzie dobre i łatwe do wyrośnięcia, a pieczenie okaże się bujne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małej misce połącz drożdże, 0,5 łyżeczki. cukier i około 50 ml ciepłego mleka. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby aktywować drożdże. Na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W szerokim, stabilnym pojemniku ubij jajka solą i resztą (1,5 łyżeczki) cukru, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostałe ciepłe mleko, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj aktywowaną mieszaninę drożdży, lekko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj stopione niepalne masło, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj około 3/4 przesianej mąki, wymieszaj najpierw łyżką. Nie wysypuj całej mąki na raz, aby ciasto nie było zbyt gęste. Mąka może być potrzebna mniej więcej w zależności od jej właściwości i jakości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami i kontrolując jego konsystencję.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagnieść miękkie, giętkie ciasto. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostaw na 70 do 80 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj nadzienie do ciasta. Możesz wziąć dowolny filet rybny, zarówno czerwony, jak i biały. Wybierz przyprawy i przyprawy do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umyj filety rybne, dobrze wysusz. Pokrój filety na małe kawałki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój wstępnie obraną cebulę w cienkie półpierścienie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połącz filety rybne z cebulą. Sól, dodaj kolendrę (lub dowolne przyprawy i przyprawy do smaku). Wymieszać.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto dobrze wyrosło. Jego objętość wzrosła około 2,5 razy. Czas wzrostu będzie zależał od temperatury otoczenia i aktywności drożdży.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Aby uformować ciasto w kształcie ryby, rozwałkuj ciasto na owalną warstwę o grubości 0,5-1 cm, wygodniej było mi przenieść przedmiot na pergamin na tym etapie, aby później nie przeszkadzać uformowanemu ciastu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na środku warstwy ułóż przygotowane nadzienie w kształcie owalnego wzgórza.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Aby nadzienie było bardziej soczyste i smaczne, połóż na nim kawałki masła.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po obu stronach nadzienia wykonaj ukośne cięcia wzdłuż długości nadzienia.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zawiń przednią krawędź ciasta jedna na drugiej, tworząc głowę ryby.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Pokrój boczne paski ciasta na przemian na nadzienie, nakładając je na siebie i lekko dociskając z boków.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    W ten sposób zawiń wszystkie paski ciasta. Wypełnienie powinno być przez nich całkowicie zamknięte.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Z dolnej części formacji uformuj ogon. Aby to zrobić, zawiń boki ciasta jeden na drugim i lekko dociśnij. Pocięłam ogon na 2 części i zrobiłam paski nożem.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Oko ryby można zrobić z pierścienia oliwki. Uformowane ciasto przykryć lekkim ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    W misce wymieszaj żółtko i łyżkę mleka.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Posmaruj ciasto rybne żółtkiem na wierzchu, aby podczas pieczenia nabrało przyjemnego rumianego koloru.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od grubości warstwy nadzienia, a także od indywidualnych cech konkretnego piekarnika. Jeśli wierzch ciasta zbrązowieje przedwcześnie, przykryj go folią.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Podawaj ciasto rybne na ciepło. Smacznego!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy