skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto rybne w piekarniku? Odmierz potrzebne składniki do ciasta drożdżowego. Lekko podgrzej mleko.
Krok 2:
Roztop masło na małym ogniu, ostudź, aż będzie ciepłe.
Krok 3:
Przesiej mąkę przez sito, aby wzbogaciła się w tlen. Wtedy ciasto będzie dobre i łatwe do wyrośnięcia, a pieczenie okaże się bujne.
Krok 4:
W małej misce połącz drożdże, 0,5 łyżeczki. cukier i około 50 ml ciepłego mleka. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby aktywować drożdże. Na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka.
Krok 5:
W szerokim, stabilnym pojemniku ubij jajka solą i resztą (1,5 łyżeczki) cukru, aż będą gładkie.
Krok 6:
Wlej pozostałe ciepłe mleko, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj aktywowaną mieszaninę drożdży, lekko wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj stopione niepalne masło, wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj około 3/4 przesianej mąki, wymieszaj najpierw łyżką. Nie wysypuj całej mąki na raz, aby ciasto nie było zbyt gęste. Mąka może być potrzebna mniej więcej w zależności od jej właściwości i jakości.
Krok 10:
Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami i kontrolując jego konsystencję.
Krok 11:
Zagnieść miękkie, giętkie ciasto. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostaw na 70 do 80 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 12:
Przygotuj nadzienie do ciasta. Możesz wziąć dowolny filet rybny, zarówno czerwony, jak i biały. Wybierz przyprawy i przyprawy do smaku.
Krok 13:
Umyj filety rybne, dobrze wysusz. Pokrój filety na małe kawałki.
Krok 14:
Pokrój wstępnie obraną cebulę w cienkie półpierścienie.
Krok 15:
Połącz filety rybne z cebulą. Sól, dodaj kolendrę (lub dowolne przyprawy i przyprawy do smaku). Wymieszać.
Krok 16:
Ciasto dobrze wyrosło. Jego objętość wzrosła około 2,5 razy. Czas wzrostu będzie zależał od temperatury otoczenia i aktywności drożdży.
Krok 17:
Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Aby uformować ciasto w kształcie ryby, rozwałkuj ciasto na owalną warstwę o grubości 0,5-1 cm, wygodniej było mi przenieść przedmiot na pergamin na tym etapie, aby później nie przeszkadzać uformowanemu ciastu.
Krok 18:
Na środku warstwy ułóż przygotowane nadzienie w kształcie owalnego wzgórza.
Krok 19:
Aby nadzienie było bardziej soczyste i smaczne, połóż na nim kawałki masła.
Krok 20:
Po obu stronach nadzienia wykonaj ukośne cięcia wzdłuż długości nadzienia.
Krok 21:
Zawiń przednią krawędź ciasta jedna na drugiej, tworząc głowę ryby.
Krok 22:
Pokrój boczne paski ciasta na przemian na nadzienie, nakładając je na siebie i lekko dociskając z boków.
Krok 23:
W ten sposób zawiń wszystkie paski ciasta. Wypełnienie powinno być przez nich całkowicie zamknięte.
Krok 24:
Z dolnej części formacji uformuj ogon. Aby to zrobić, zawiń boki ciasta jeden na drugim i lekko dociśnij. Pocięłam ogon na 2 części i zrobiłam paski nożem.
Krok 25:
Oko ryby można zrobić z pierścienia oliwki. Uformowane ciasto przykryć lekkim ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Krok 26:
W misce wymieszaj żółtko i łyżkę mleka.
Krok 27:
Posmaruj ciasto rybne żółtkiem na wierzchu, aby podczas pieczenia nabrało przyjemnego rumianego koloru.
Krok 28:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od grubości warstwy nadzienia, a także od indywidualnych cech konkretnego piekarnika. Jeśli wierzch ciasta zbrązowieje przedwcześnie, przykryj go folią.
Krok 29:
Podawaj ciasto rybne na ciepło. Smacznego!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g