piersi z kurczaka w folii w piekarniku pieczone

pyszne, pachnące i soczyste, odpowiednie na święta! Pieczone piersi z kurczaka w folii w piekarniku to jeden z najlepszych sposobów gotowania drobiu. Mięso owinięte folią gotuje się we własnym soku. To zarówno pyszna przekąska, jak i Świetne gorące danie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 22 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 3 % 1 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec piersi z kurczaka w folii? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Dobrze opłucz piersi z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trochę oleju roślinnego do osobnej miski. Dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawę można dodać mieloną paprykę i suszone aromatyczne zioła, takie jak koperek lub bazylia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej paprykę do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz kilka ząbków czosnku i posiekaj, przepuszczając przez wyciskacz do czosnku lub drobno siekając nożem. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie posmaruj piersi kurczaka powstałą marynatą. Jeśli masz czas, możesz zostawić piersi trochę marynowane. I możesz natychmiast zacząć piec.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż każdą pierś na osobnym arkuszu folii. Zszyj najpierw na górze, a następnie po bokach. Zapakuj go tak, aby później można było szybko otworzyć górę, ale jednocześnie, aby sok nie mógł wypłynąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść piersi zapakowane w folię w naczyniu do pieczenia. W tym celu odpowiednia jest każda forma żaroodporna: ceramiczna, szklana lub metalowa. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 40 do 45 minut. Skoncentruj się na piekarniku. 15 minut przed końcem pieczenia otwórz wierzch folii i pozostaw piersi w piekarniku, aby lekko się zrumieniły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie piersi z kurczaka są pieczone we własnym soku i dobrze nasycone aromatami czosnku i przypraw. Wyjmij gotowe soczyste piersi z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Przygotowując piersi z kurczaka w ten sposób, można je podawać w foliowej łodzi. To wygląda bardzo nietypowo.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uzupełnij porcję świeżymi warzywami. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy