skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak upiec piersi z kurczaka w folii? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Dobrze opłucz piersi z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci.
Krok 2:

Wlej trochę oleju roślinnego do osobnej miski. Dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawę można dodać mieloną paprykę i suszone aromatyczne zioła, takie jak koperek lub bazylia.
Krok 3:

Następnie wlej paprykę do miski.
Krok 4:

Obierz kilka ząbków czosnku i posiekaj, przepuszczając przez wyciskacz do czosnku lub drobno siekając nożem. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Krok 5:

Dokładnie posmaruj piersi kurczaka powstałą marynatą. Jeśli masz czas, możesz zostawić piersi trochę marynowane. I możesz natychmiast zacząć piec.
Krok 6:

Połóż każdą pierś na osobnym arkuszu folii. Zszyj najpierw na górze, a następnie po bokach. Zapakuj go tak, aby później można było szybko otworzyć górę, ale jednocześnie, aby sok nie mógł wypłynąć.
Krok 7:

Umieść piersi zapakowane w folię w naczyniu do pieczenia. W tym celu odpowiednia jest każda forma żaroodporna: ceramiczna, szklana lub metalowa. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 40 do 45 minut. Skoncentruj się na piekarniku. 15 minut przed końcem pieczenia otwórz wierzch folii i pozostaw piersi w piekarniku, aby lekko się zrumieniły.
Krok 8:

W tym czasie piersi z kurczaka są pieczone we własnym soku i dobrze nasycone aromatami czosnku i przypraw. Wyjmij gotowe soczyste piersi z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Przygotowując piersi z kurczaka w ten sposób, można je podawać w foliowej łodzi. To wygląda bardzo nietypowo.
Krok 9:

Uzupełnij porcję świeżymi warzywami. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g






