skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki z warzywami w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Do pieczenia można również użyć cukinii lub cukinii, bakłażana i innych warzyw. Sprawią, że danie będzie smaczniejsze i zdrowsze. Wskazane jest, aby wybrać warzywa tej samej wielkości. Opłucz je, osusz, obierz, usuń nasiona i pokrój na równe rozmiary.
Krok 2:
Jeśli masz tak jak ja młode ziemniaki, dokładnie spłucz je pod bieżącą wodą za pomocą pędzla lub gąbki, osusz ręcznikami papierowymi. Nie trzeba go obierać i ciąć. Jeśli używasz średnich lub dużych bulw, umyj, obierz. Najpierw pokrój na dwie połówki, każdą z nich na plasterki, z reguły są to trzy do czterech kawałków.
Krok 3:
Wyczyść cebulę, opłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na cztery części. Cebulę można zastąpić niebieską lub szalotką.
Krok 4:
Marchewki wybrałam też małe, jednakowe i upiekłam w całości. Większą przecięłam na pół. Jeśli używasz średniej wielkości marchewki, umyj ją, obierz i pokrój w plastry tego samego rozmiaru co ziemniaki.
Krok 5:
Papryka wybierz wielokolorowy, aby danie wyglądało bardziej kolorowo. Opłucz go, oczyść środek z nasion. Nie trzeba kroić małej papryki, można ją upiec w całości jako i ziemniaki z marchewką.
Krok 6:
Pokrój większą, mięsistą paprykę na średniej wielkości plasterki.
Krok 7:
Pomidory są gęste, aby podczas pieczenia nie straciły kształtu. Wziąłem pomidory koktajlowe. Umyj je, osusz z nadmiaru wilgoci ręcznikami papierowymi. Wziąłem pomidory koktajlowe, więc ich nie pokroiłem. Pokrój duże owoce na pół.
Krok 8:
Wskazane jest użycie dyni w kolorze pomarańczowym, zwykle jest słodsza niż odmiany zielone. Powinien być młody, mały, świeży i soczysty. Umyj dynię, osusz i pokrój w małe kostki.
Krok 9:
Ząbki czosnku lepiej nie obrać, ale upiec w łusce. Możesz go wyczyścić przed podaniem potrawy.
Krok 10:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Połóż wszystkie warzywa, sól, pieprz do smaku. W razie potrzeby dodaj pikantne zioła odpowiednie do warzyw (ja użyłam ziół włoskich). Warzywa polać olejem roślinnym (ja użyłam oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, można ją zastąpić rafinowanym olejem słonecznikowym). Delikatnie wymieszaj wszystkie warzywa.
Krok 11:
Piecz warzywa w piekarniku rozgrzanym do 220 ° przez około 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli chcesz, aby mieszanka pieczonych warzyw była bardziej chrupiąca, włącz grill na ostatnie 5-10 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką. Przebij ziemniaki, jeśli są miękkie, to gotowe. Podawaj warzywa na ciepło lub na ciepło jako samodzielne danie z odpowiednim sosem lub jako dodatek do mięsa lub ryb. Smacznego!
pieczone warzywa można przechowywać przez 2 dni w lodówce w hermetycznie zamkniętym pojemniku. Aby podgrzać naczynie, wyślij je do piekarnika (rozgrzanego do 180 stopni) na kilka minut. Pieczone warzywa można również przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g