skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chrupiące skrzydełka w piekarniku? Marynata. Aby przygotować marynatę, potrzebujemy: soku pomidorowego; olej roślinny; ocet z czerwonego wina; brązowy cukier; czosnek; suszony imbir (lub świeży - zetrzeć); Zira; Curry; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Czosnek i obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj ocet z cukrem, imbir, czosnek i przyprawy.
Krok 3:
Rozpuść cukier w occie.
Krok 4:
Do soku pomidorowego dodaj ocet z cukrem, mielony imbir, czosnek i przyprawy.
Krok 5:
Wymieszaj marynatę, aby połączyć olej i sok pomidorowy.
Krok 6:
Umyj skrzydełka z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 7:
Wlej marynatę do pojemnika z hermetycznie zamykaną pokrywką lub lepiej do dużej, szczelnej torby. Włóż skrzydełka do marynaty, zamknij pojemnik (worek) i wstrząśnij, aby wszystkie skrzydła pokryły się marynatą.
Krok 8:
Pozostaw skrzydełka do marynowania na 1 godzinę.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik w trybie grillowania do 220°C. rozgrzej ruszt i posmaruj go tłuszczem lub olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczotki lub zmiętych ręczników papierowych. Umieść blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem pod kratkami, aby tłuszcz nie kapał na dno piekarnika. Wyjmij skrzydełka z pojemnika, strząśnij marynatę i umieść je na ruszcie. Piecz skrzydła przez 20-25 minut, często obracając i szczotkując pozostałą marynatą.
Krok 10:
Podawaj skrzydełka od razu, gdy są gorące. Smacznego!
do pewnego czasu skrzydełka były uważane za nieodpowiednie do gotowania i były głównie karmione zwierzętami. Popularność smażonych skrzydełek zyskała w latach 70. Zaczęto je gotować w jednym z barów w amerykańskim mieście Buffalo i od tego czasu stały się bardzo poszukiwane. Jest nawet dzień świętowania skrzydła kurczaka-27 lipca, kiedy w tym mieście wszyscy po prostu się nimi objadają.
jakie są wymagania dotyczące pieczonych skrzydełek mięsnych? Aby były smażone na zewnątrz, z rumianą chrupiącą skórką i miękkie, soczyste w środku. A nawet pokryte aromatycznym polewą lub sosem. A jeśli połączysz wszystkie czynniki razem, otrzymasz kulinarne arcydzieło!
aby osiągnąć właściwy efekt-chrupiąca skórka i soczyste mięso w środku, należy wziąć pod uwagę kilka ważnych niuansów:
- podczas smażenia lub pieczenia ważne jest, aby skrzydła były suche.
- kwaśna marynata jest najlepszym przyjacielem chrupkości.
- po marynacie skrzydełka będą przyjemnie chrupiące, a mięso będzie soczyste. - przed smażeniem lub pieczeniem marynatę należy strząsnąć.
- w razie potrzeby możesz zawinąć skrzydła w bułkę tartą.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g