chleb na kefirze w piekarniku

pachnące, domowe-smaczne i satysfakcjonujące! Chleb na kefirze w piekarniku jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Rumiana skórka nadaje mu apetyczny wygląd. Idealnie nadaje się do pierwszego i drugiego dania. Tak długo nie starzeje się, ale nadal smakuje najlepiej na świeżo. Z pieca-i od razu na stół!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 77 % 41 g
233 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec chleb na kefirze? Do ciasta użyjemy kefiru, chociaż możesz również wziąć zsiadłe mleko. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby osiągnął temperaturę pokojową - będzie to lepsze dla ciasta. Wlej kefir do wygodnej miski, dodaj cukier i sól, wymieszaj i pozostaw mieszaninę na 5 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej do miski z mieszanką kefiru dużą połowę przygotowanej mąki i całą sodę. Nie trzeba dodatkowo gasić sody, ponieważ zostanie ugaszona kefirem. Wymieszaj zawartość łyżką, dodaj pozostałą mąkę i ugniataj lepkie ciasto rękami na stole lub w odpowiednim naczyniu. Aby zapobiec przywieraniu ciasta, posmaruj ręce olejem roślinnym. Uformuj ciasto w kulkę, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 10 minut do odpoczynku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, przenieś ciasto i wykonaj w nim 3-4 nacięcia, aby lepiej się upiekło. Włóż chleb do piekarnika na 35-40 minut. Podczas pieczenia formę można obracać, aby chleb zrumienił się ze wszystkich stron w ten sam sposób.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sprawdź gotowość chleba wykałaczką. Podczas pieczenia powinien dobrze się upiec, wyrosnąć i uzyskać złotą skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy chleb ostygnie, można go pokroić na kawałki i podać. Smacznego!

chleb kefirowy bez drożdży gotuje się w kilka minut.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy