skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec chleb na kefirze? Do ciasta użyjemy kefiru, chociaż możesz również wziąć zsiadłe mleko. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby osiągnął temperaturę pokojową - będzie to lepsze dla ciasta. Wlej kefir do wygodnej miski, dodaj cukier i sól, wymieszaj i pozostaw mieszaninę na 5 minut.
Krok 2:
Przesiej do miski z mieszanką kefiru dużą połowę przygotowanej mąki i całą sodę. Nie trzeba dodatkowo gasić sody, ponieważ zostanie ugaszona kefirem. Wymieszaj zawartość łyżką, dodaj pozostałą mąkę i ugniataj lepkie ciasto rękami na stole lub w odpowiednim naczyniu. Aby zapobiec przywieraniu ciasta, posmaruj ręce olejem roślinnym. Uformuj ciasto w kulkę, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 10 minut do odpoczynku.
Krok 3:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, przenieś ciasto i wykonaj w nim 3-4 nacięcia, aby lepiej się upiekło. Włóż chleb do piekarnika na 35-40 minut. Podczas pieczenia formę można obracać, aby chleb zrumienił się ze wszystkich stron w ten sam sposób.
Krok 4:
Sprawdź gotowość chleba wykałaczką. Podczas pieczenia powinien dobrze się upiec, wyrosnąć i uzyskać złotą skórkę.
Krok 5:
Gdy chleb ostygnie, można go pokroić na kawałki i podać. Smacznego!
chleb kefirowy bez drożdży gotuje się w kilka minut.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g