tortille bez drożdży

Szybki, prosty, zdrowy - najlepszy zamiennik chleba na każdy dzień. Tortille w piekarniku bez drożdży przekonają Cię szybkością gotowania i dostępnością żywności. To delikatne, miękkie, niesłodzone wypieki bez grama mąki pszennej i bez jajek. Nie licząc sody, soli i oleju, składa się z dwóch składników!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 83 % 33 g
169 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortille bez drożdży? Przygotuj wszystkie produkty. Mam kefir 3,2% tłuszczu. Należy pamiętać, że ilość użytej mąki będzie zależeć od zawartości tłuszczu w kefirze: mniej tłusty kefir będzie wymagał nieco więcej mąki niż wskazano. Wcześniej wyjmij kefir z lodówki, aby miał czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem. Jakość wypieków będzie w dużej mierze zależeć od tego. W misce o odpowiedniej wielkości połącz przesianą mąkę, sodę i sól. Zrób wgłębienie na środku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać do suchych składników płynnych-kefir i rafinowany olej roślinny. Nie trzeba gasić sody oczyszczonej octem, ponieważ sfermentowany napój mleczny doskonale poradzi sobie z tym zadaniem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść miękkie ciasto. Mąka może wymagać więcej lub mniej. Wszystko zależy od jego właściwości i zawartości tłuszczu używanego kefiru. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien być miękki, lepki, plastyczny, ale nie stromy. Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 20 minut, odpocznij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto na cztery równe części. Z każdego kawałka uformuj ciasta o grubości nie większej niż 1 cm, nakłuj powierzchnię każdego przedmiotu widelcem, aby równomiernie unosiły się podczas pieczenia. Połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec około 20-25 minut. Czas i temperatura pieczenia mogą różnić się od wskazanych. Skoncentruj się na cechach swojej techniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy wierzch pieczenia się zarumieni, sprawdź gotowość drewnianą wykałaczką. Przebij, jeśli wyszedł suchy, to gotowe. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Całkowicie ostudź tortille. Podawaj je zamiast chleba do różnych potraw. Będzie pyszny z herbatą lub kawą. Lub przygotuj pyszne kanapki(takie jak ser śmietankowy i warzywa).

tortille żytnie są miękkie i puszyste. Są przechowywane w papierowej torbie przez długi czas.

do ciasta możesz dodać 1 łyżeczkę słodu żytniego. Dzięki niemu wypieki będą jeszcze bardziej aromatyczne. Możesz również wlać łyżkę płynnego naturalnego miodu. W razie potrzeby rozpuść go wcześniej w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.

obrabiany przedmiot można posypać nasionami lnu przed pieczeniem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy