skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tortille bez drożdży? Przygotuj wszystkie produkty. Mam kefir 3,2% tłuszczu. Należy pamiętać, że ilość użytej mąki będzie zależeć od zawartości tłuszczu w kefirze: mniej tłusty kefir będzie wymagał nieco więcej mąki niż wskazano. Wcześniej wyjmij kefir z lodówki, aby miał czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem. Jakość wypieków będzie w dużej mierze zależeć od tego. W misce o odpowiedniej wielkości połącz przesianą mąkę, sodę i sól. Zrób wgłębienie na środku.
Krok 3:
Wlać do suchych składników płynnych-kefir i rafinowany olej roślinny. Nie trzeba gasić sody oczyszczonej octem, ponieważ sfermentowany napój mleczny doskonale poradzi sobie z tym zadaniem.
Krok 4:
Zagnieść miękkie ciasto. Mąka może wymagać więcej lub mniej. Wszystko zależy od jego właściwości i zawartości tłuszczu używanego kefiru. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien być miękki, lepki, plastyczny, ale nie stromy. Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 20 minut, odpocznij.
Krok 5:
Podziel ciasto na cztery równe części. Z każdego kawałka uformuj ciasta o grubości nie większej niż 1 cm, nakłuj powierzchnię każdego przedmiotu widelcem, aby równomiernie unosiły się podczas pieczenia. Połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec około 20-25 minut. Czas i temperatura pieczenia mogą różnić się od wskazanych. Skoncentruj się na cechach swojej techniki.
Krok 6:
Gdy wierzch pieczenia się zarumieni, sprawdź gotowość drewnianą wykałaczką. Przebij, jeśli wyszedł suchy, to gotowe. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Całkowicie ostudź tortille. Podawaj je zamiast chleba do różnych potraw. Będzie pyszny z herbatą lub kawą. Lub przygotuj pyszne kanapki(takie jak ser śmietankowy i warzywa).
tortille żytnie są miękkie i puszyste. Są przechowywane w papierowej torbie przez długi czas.
do ciasta możesz dodać 1 łyżeczkę słodu żytniego. Dzięki niemu wypieki będą jeszcze bardziej aromatyczne. Możesz również wlać łyżkę płynnego naturalnego miodu. W razie potrzeby rozpuść go wcześniej w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.
obrabiany przedmiot można posypać nasionami lnu przed pieczeniem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g