skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto drożdżowe, przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj niewielką ilość ciepłego mleka z drożdżami, aby rozpuściły się w mleku. Następnie dodaj kilka łyżek mąki i cukier. Wymieszaj i odstaw na chwilę, aby rozpocząć proces fermentacji. Będzie to widoczne po pojawiających się bąbelkach.
Krok 3:
Wlej ciasto do miski na ciasto. Dodaj jajko, stopione masło i resztki ciepłego mleka. Wymieszaj i stopniowo dodając mąkę, zagniataj ciasto.
Krok 4:
Przykryj gotowe ciasto i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby pasowało.
Krok 5:
Z gotowego ciasta możesz wyrzeźbić bułki.
Krok 6:
Do nadzienia weź dowolny dżem. Użyję maliny.
Krok 7:
Podziel ciasto na kilka części. Zorientuj się według rozmiaru zamierzonych bułek.
Krok 8:
Każdą kulkę ciasta rozgnieć lekko rękami w tortillę. Umieść łyżkę dżemu na środku każdej tortilli. Ściśnij krawędzie szwem w dół.
Krok 9:
Nasmaruj przygotowane naczynie do pieczenia olejem roślinnym i ułóż bułki szwem w dół. Niech leżą trochę luźno. Formę można użyć prostej okrągłej lub dużej blachy do pieczenia. Im większy kształt, tym więcej bułek będzie pasować. U mnie w formie 20 cm zmieściło się 6 bułek. Posmaruj wierzch bułek olejem roślinnym, mlekiem lub żółtkiem.
Krok 10:
Umieść formę z bułkami w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na 25-30 minut. Schłodzić gotowe bułki.
Krok 11:
Oddziel schłodzone bułeczki od siebie i poczęstuj się. Smacznego!
takie ciasto jest dość uniwersalne. Może być stosowany zarówno do pieczenia bułek, jak i do robienia pasztecików. Każde nadzienie do tego ciasta jest odpowiednie-słodkie lub nie słodkie. Może myć mięso mielone, duszoną kapustę, nadzienie twarogowe lub na przykład jabłko.
samo ciasto wcale nie jest trudne do zrobienia. I bardzo szybko rośnie w cieple.
domowe wypieki są bardzo poszukiwane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g