bułeczki z dżemem z ciasta drożdżowego w piekarniku

ciasto drożdżowe to świetne bułeczki. Takie pachnące bułeczki przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Są bardzo smaczne i apetyczne! Można do nich podawać herbatę, kawę, mleko lub kompot. Szczególnie smaczne, jak każde ciasto, w ciepłej formie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 80 % 47 g
258 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto drożdżowe, przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj niewielką ilość ciepłego mleka z drożdżami, aby rozpuściły się w mleku. Następnie dodaj kilka łyżek mąki i cukier. Wymieszaj i odstaw na chwilę, aby rozpocząć proces fermentacji. Będzie to widoczne po pojawiających się bąbelkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciasto do miski na ciasto. Dodaj jajko, stopione masło i resztki ciepłego mleka. Wymieszaj i stopniowo dodając mąkę, zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj gotowe ciasto i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby pasowało.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z gotowego ciasta możesz wyrzeźbić bułki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do nadzienia weź dowolny dżem. Użyję maliny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na kilka części. Zorientuj się według rozmiaru zamierzonych bułek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Każdą kulkę ciasta rozgnieć lekko rękami w tortillę. Umieść łyżkę dżemu na środku każdej tortilli. Ściśnij krawędzie szwem w dół.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj przygotowane naczynie do pieczenia olejem roślinnym i ułóż bułki szwem w dół. Niech leżą trochę luźno. Formę można użyć prostej okrągłej lub dużej blachy do pieczenia. Im większy kształt, tym więcej bułek będzie pasować. U mnie w formie 20 cm zmieściło się 6 bułek. Posmaruj wierzch bułek olejem roślinnym, mlekiem lub żółtkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść formę z bułkami w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na 25-30 minut. Schłodzić gotowe bułki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oddziel schłodzone bułeczki od siebie i poczęstuj się. Smacznego!

takie ciasto jest dość uniwersalne. Może być stosowany zarówno do pieczenia bułek, jak i do robienia pasztecików. Każde nadzienie do tego ciasta jest odpowiednie-słodkie lub nie słodkie. Może myć mięso mielone, duszoną kapustę, nadzienie twarogowe lub na przykład jabłko.
samo ciasto wcale nie jest trudne do zrobienia. I bardzo szybko rośnie w cieple.
domowe wypieki są bardzo poszukiwane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy