skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mieloną bułkę w piekarniku? Zanim zaczniesz gotować pieczeń, musisz ugotować jajka. Do nadzienia użyj 3 jajek. Napełnij je wodą i zagotuj. Gotuj przez 5-7 minut i spuść gorącą wodę. Zalej jajka zimną wodą i pozwól im ostygnąć. Następnie obierz schłodzone jajka ze skorupy.
Krok 2:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej, bieżącej wodzie. Jest to konieczne, aby oczy nie łzawiły podczas krojenia. Drobno posiekaj cebulę ostrym nożem.
Krok 3:
Włóż wymaganą ilość mielonego mięsa do miski. Dodaj posiekaną cebulę do mielonego mięsa.
Krok 4:
Następnie dodaj jedno jajko. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj. Najwygodniej jest mieszać rękami. Ubij trochę wymieszanego mięsa mielonego na dnie miski. Aby to zrobić, Zbierz mięso mielone w grudkę i upuść je na dno miski. Jednocześnie cała masa mięsa mielonego stanie się gęstsza i będzie lepiej zachowywać się w rolce, nie rozpadając się podczas gotowania.
Krok 5:
Rozłóż warstwę folii i ułóż całe mięso mielone. Mokrymi rękami rozprowadź go na folii, tworząc prostokąt.
Krok 6:
Na środku ułóż ugotowane jajka i posyp je skrobią, aby uzyskać najlepszą przyczepność do mięsa mielonego. Aby jajka były bliżej siebie, możesz wyciąć trochę białka na brzegach.
Krok 7:
Za pomocą folii zwiń rolkę i zawiń krawędzie w cukierki. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Wyjmij gotową bułkę z piekarnika, ale nie rozwijaj od razu. Pozwól mu trochę ostygnąć, przynajmniej do ciepłego stanu. Schłodzony będzie lepiej cięty. Pokrój bułkę w kółka i ułóż na talerzu do serwowania. Smacznego!
do przygotowania pieczeni można użyć mielonego mięsa z dowolnego rodzaju mięsa, najważniejsze jest to, że nie jest bardzo tłuste. W przeciwnym razie podczas pieczenia cały tłuszcz wypłynie, a bułka straci swój kształt.
do nadzienia można dodać grzyby, ser, warzywa. Zamiast jaj kurzych można użyć przepiórki.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii (mięso lub drób),
rozważ funkcje swojego piekarnika
i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g