pieczeń mielona z jajkiem w piekarniku

bardzo smaczne, bardzo proste, z oryginalnym wzorem! Pieczeń z mięsa mielonego w piekarniku z całym jajkiem w środku wygląda bardzo imponująco w przekroju i przy okazji będzie musiała być na świątecznym stole. Przygotowywany bez długiego majstrowania przy trzech produktach, są to mięso mielone, jajka i cebula. Każda gospodyni sobie poradzi!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 63 % 22 g
węglowodany 6 % 2 g
252 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mieloną bułkę w piekarniku? Zanim zaczniesz gotować pieczeń, musisz ugotować jajka. Do nadzienia użyj 3 jajek. Napełnij je wodą i zagotuj. Gotuj przez 5-7 minut i spuść gorącą wodę. Zalej jajka zimną wodą i pozwól im ostygnąć. Następnie obierz schłodzone jajka ze skorupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej, bieżącej wodzie. Jest to konieczne, aby oczy nie łzawiły podczas krojenia. Drobno posiekaj cebulę ostrym nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż wymaganą ilość mielonego mięsa do miski. Dodaj posiekaną cebulę do mielonego mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj jedno jajko. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj. Najwygodniej jest mieszać rękami. Ubij trochę wymieszanego mięsa mielonego na dnie miski. Aby to zrobić, Zbierz mięso mielone w grudkę i upuść je na dno miski. Jednocześnie cała masa mięsa mielonego stanie się gęstsza i będzie lepiej zachowywać się w rolce, nie rozpadając się podczas gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż warstwę folii i ułóż całe mięso mielone. Mokrymi rękami rozprowadź go na folii, tworząc prostokąt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na środku ułóż ugotowane jajka i posyp je skrobią, aby uzyskać najlepszą przyczepność do mięsa mielonego. Aby jajka były bliżej siebie, możesz wyciąć trochę białka na brzegach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą folii zwiń rolkę i zawiń krawędzie w cukierki. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Wyjmij gotową bułkę z piekarnika, ale nie rozwijaj od razu. Pozwól mu trochę ostygnąć, przynajmniej do ciepłego stanu. Schłodzony będzie lepiej cięty. Pokrój bułkę w kółka i ułóż na talerzu do serwowania. Smacznego!

do przygotowania pieczeni można użyć mielonego mięsa z dowolnego rodzaju mięsa, najważniejsze jest to, że nie jest bardzo tłuste. W przeciwnym razie podczas pieczenia cały tłuszcz wypłynie, a bułka straci swój kształt.
do nadzienia można dodać grzyby, ser, warzywa. Zamiast jaj kurzych można użyć przepiórki.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii (mięso lub drób), rozważ funkcje swojego piekarnika i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy