skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jagnięcinę w piekarniku? Pomarańcze dobrze umyć i zalać wrzącą wodą, a następnie osuszyć serwetkami. Oczywiście mięso-im świeższe, tym lepiej. Niestety nie będzie można zastąpić jagnięciny czymś innym, jest to potrzebne.
Krok 2:
Umyj pomarańcze, sparz wrzącą wodą, osusz serwetkami. Z jednego odetnij nienaganne paski skórki (dekorują gotowe danie). Zawiń te paski w folię i włóż do lodówki, aby nie wyschły. Zetrzyj całą resztę skórki z dwóch pomarańczy na niezbyt drobnej tarce. Trzeci powinien pozostać nienaruszony.
Krok 3:
Wyciśnij sok z obu pomarańczy z odciętą skórką.
Krok 4:
Wymieszaj marynatę z soku pomarańczowego, koniaku, sosu sojowego i 1 łyżeczki miodu (tj.
Krok 5:
Schab jest specyficznym kawałkiem-jest trójkątny. Aby marynata całkowicie ją przykryła, używam płaskiej tacy. Pod jedną stroną wkładam skórki pomarańczowe, aby spód stał ukośnie. W ten sposób schab jest prawie całkowicie pokryty płynem, z wyjątkiem części kostnej. Co 30 minut przez 2 godziny pieczenia kawałek należy odwrócić.
Krok 6:
Około 10 minut przed upływem czasu marynowania mięsa zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni (dla gazu-między średnią a maksymalną mocą, bliżej średniej). Gdy piekarnik się rozgrzeje, schab wyjmij z marynaty i połóż na blasze do pieczenia na średnim poziomie, kościami do dołu i mięsem do góry. Czas pieczenia może wynosić od 18 minut (jak mój) do 25 (dla tych, którzy wolą bardziej wysmażone kawałki. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 7:
Z marynaty odcedź skórkę z cytryny, a następnie wymieszaj resztę miodu.
Krok 8:
Wlej płyn na patelnię i zacznij go odparowywać na dużym ogniu(10 minut). Nie trzeba doprowadzać do gęstej konsystencji, w przeciwnym razie, gdy tylko ten sos trochę ostygnie, nie będzie już można go oderwać od patelni, ponieważ jest na miodzie. Ogólnie rzecz biorąc, 10 minut po ugotowaniu sosu wyłącz piec i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli do czasu podania okaże się, że sos jest zbyt płynny, lepiej go ponownie zagotować.
Krok 9:
Podczas parowania sosu pokrój skórkę zarezerwowaną do dekoracji w cienkie paski (mieliśmy ją w torbie w lodówce).
Krok 10:
Jeśli porcja zostanie wykonana na pomarańczy, pokrój ją w grube koła.
Krok 11:
Po upływie czasu duszenia wyjmij mięso z piekarnika, połóż na folii i lekko posmaruj sosem.
Krok 12:
Uformuj taką kopertę z folii i pozwól mięsu & quot; odpocząć" 10 minut. W międzyczasie przygotuj talerz do podania - rozłóż na nim pomarańczowe kółka (jeśli są używane), polej sosem. Jeśli wstępnie podgrzejesz talerz, sosu nie będzie można wlać strumieniem, rozpłynie się. Ostatni szlif: pokrój kawałek mięsa na 2 połówki, skrzyżuj żeberka i ustaw je na talerzu. Kwadrat jest gotowy, można go posypać skórką pomarańczową.
jagnię należy podawać na gorąco.
Schab odnosi się do wysokiej jakości części tuszy jagnięcej. Jest bardzo łatwy do gotowania i może zepsuć się tylko przez prześwietlenie w piekarniku. Proponuję opcję serwowania, gdy żebra są umieszczane na talerzu "Chata", tworząc klasyczny" kwadrat " - "skrzyżowanie","Klatka". Możesz jednak pokroić je na ostatnim etapie i kawałek po kawałku, rozłożyć wachlarzem lub ułożyć w kształcie piramidy - wszystko to również będzie uważane za "kwadrat".
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii (mięso lub drób),
rozważ funkcje swojego piekarnika
i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g