skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wołowinę w kawałku w piekarniku w folii? Przygotuj składniki. Aby ugotować wołowinę, potrzebujemy: miąższ wołowy w jednym dużym kawałku, najlepiej bez twardych żył (mam pieczeń wołową); oliwa z oliwek; suszone przyprawy: oregano, mięta i mielona kolendra; czarny mielony pieprz i sól.
Krok 2:
Miąższ wołowy opłucz, osusz. Przetrzyj mięso oliwą z oliwek, suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Pozostaw do marynowania na 2 godziny w lodówce.
Krok 3:
Połóż mięso na podwójnym arkuszu folii. Na wierzch wylej resztki oliwy z oliwek z marynaty. Możesz podgrzać trochę oliwy z oliwek na patelni i smażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Nie zrobiłem tego, ponieważ chciałem delikatnej wołowiny bez smażonej Skórki.
Krok 4:
Dokładnie zawiń wołowinę w podwójny arkusz folii i umieść na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia.
Krok 5:
Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 1 godzinę. Zajęło mi to jeszcze około 25 minut, ponieważ nie przyrumieniłam mięsa przed pieczeniem. Wołowinę można rozpakować i włożyć z powrotem do piekarnika na 20 minut, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Ale w tym przypadku bardzo łatwo jest wysuszyć mięso, zwłaszcza jeśli sam kawałek nie jest bardzo gruby.
Krok 6:
Wyjmij wołowinę z piekarnika, przenieś na półmisek. Podawaj mięso z dowolnym sosem. Podawałam z sosem miętowo-bazyliowym na bazie oliwy z oliwek i orzeszków ziemnych (można zastąpić orzeszkami pinii). Smacznego!
wołowiny nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze, w przeciwnym razie istnieje ryzyko jej wysuszenia. Optymalnie jest gotować pieczeń wołową po usmażeniu w 160 stopniach (w niektórych przepisach pieczenie przeprowadza się w jeszcze niższych temperaturach, na przykład gotuje się w 90 stopniach przez 2-3 godziny). Wiele zależy również od tego, który kawałek jest używany, jeśli polędwica jest gotowana szybciej, kajdany są dłuższe.
stopień wysmażenia pieczonej wołowiny zależy od temperatury mięsa pod koniec pieczenia:
60 stopni-z krwią;
70 stopni - średnio wysmażone;
80 Stopni - Pełne pieczenie.
aby dokładnie określić, jak mocno ugotowany jest kawałek, potrzebujesz termometru do gotowania. Jeśli go nie ma, kieruj się w następujący sposób: wołowina o wadze 1 kg w temperaturze 160 stopni z reguły musi być pieczona przez 30-40 minut (w zależności od używanego kawałka).
pieczone mięso z piekarnika należy natychmiast owinąć folią i pozostawić na 30-40 minut na odpoczynek. Ze względu na powolne chłodzenie soki w kawałku są równomiernie rozłożone, pieczeń wołowa okaże się bardzo soczysta i miękka.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii (mięso lub drób),
rozważ funkcje swojego piekarnika
i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g