wołowina w folii, pieczona w kawałku w piekarniku

w folii wołowina staje się miękka i bardzo soczysta. Stopień wysmażenia pieczonej wołowiny można zrobić według własnego gustu. Nie lubię mięsa z krwią, tak samo jak średnio wysmażone. Lubię mięso doprowadzone do pełnego ugotowania.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 66 % 21 g
tłuszcze 34 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
188 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wołowinę w kawałku w piekarniku w folii? Przygotuj składniki. Aby ugotować wołowinę, potrzebujemy: miąższ wołowy w jednym dużym kawałku, najlepiej bez twardych żył (mam pieczeń wołową); oliwa z oliwek; suszone przyprawy: oregano, mięta i mielona kolendra; czarny mielony pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miąższ wołowy opłucz, osusz. Przetrzyj mięso oliwą z oliwek, suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Pozostaw do marynowania na 2 godziny w lodówce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż mięso na podwójnym arkuszu folii. Na wierzch wylej resztki oliwy z oliwek z marynaty. Możesz podgrzać trochę oliwy z oliwek na patelni i smażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Nie zrobiłem tego, ponieważ chciałem delikatnej wołowiny bez smażonej Skórki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie zawiń wołowinę w podwójny arkusz folii i umieść na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 1 godzinę. Zajęło mi to jeszcze około 25 minut, ponieważ nie przyrumieniłam mięsa przed pieczeniem. Wołowinę można rozpakować i włożyć z powrotem do piekarnika na 20 minut, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Ale w tym przypadku bardzo łatwo jest wysuszyć mięso, zwłaszcza jeśli sam kawałek nie jest bardzo gruby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij wołowinę z piekarnika, przenieś na półmisek. Podawaj mięso z dowolnym sosem. Podawałam z sosem miętowo-bazyliowym na bazie oliwy z oliwek i orzeszków ziemnych (można zastąpić orzeszkami pinii). Smacznego!

wołowiny nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze, w przeciwnym razie istnieje ryzyko jej wysuszenia. Optymalnie jest gotować pieczeń wołową po usmażeniu w 160 stopniach (w niektórych przepisach pieczenie przeprowadza się w jeszcze niższych temperaturach, na przykład gotuje się w 90 stopniach przez 2-3 godziny). Wiele zależy również od tego, który kawałek jest używany, jeśli polędwica jest gotowana szybciej, kajdany są dłuższe.

stopień wysmażenia pieczonej wołowiny zależy od temperatury mięsa pod koniec pieczenia:
60 stopni-z krwią;
70 stopni - średnio wysmażone;
80 Stopni - Pełne pieczenie.
aby dokładnie określić, jak mocno ugotowany jest kawałek, potrzebujesz termometru do gotowania. Jeśli go nie ma, kieruj się w następujący sposób: wołowina o wadze 1 kg w temperaturze 160 stopni z reguły musi być pieczona przez 30-40 minut (w zależności od używanego kawałka).

pieczone mięso z piekarnika należy natychmiast owinąć folią i pozostawić na 30-40 minut na odpoczynek. Ze względu na powolne chłodzenie soki w kawałku są równomiernie rozłożone, pieczeń wołowa okaże się bardzo soczysta i miękka.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii (mięso lub drób), rozważ funkcje swojego piekarnika i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g

Podobne przepisy