ciasto wiśniowe

najsmaczniejszy, jasny, pachnący, soczysty, prosty, niedrogi! Ciasto czereśniowe to pyszny słodki zmiennokształtny, który jest bardzo dobry w gotowaniu latem. Wykonany jest z prostego ciasta na jajach bez produktów mlecznych. Podawaj z lodami lub z kawą, herbatą, kompotem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 67 % 30 g
195 kcal
IG: 16 / 26 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto wiśniowe? Przygotuj na początek produkty do nadzienia. Możesz wziąć świeże lub mrożone czereśnie. Jeśli wybierzesz drugi, rozmroź go wcześniej i spuść nadmiar płynu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj świeże wiśnie i usuń z nich pestki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło na patelni. Radzę nie dodawać całego oleju na raz, lepiej włożyć połowę, a następnie, jeśli to konieczne, dodać więcej. Umieść przygotowane wiśnie na patelni, dodaj cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dusić jagody, mieszając, aż płyn i olej częściowo odparują, około 5 minut. Należy pamiętać, że jagody nie powinny swobodnie unosić się w cieczy - masa powinna być umiarkowanie gęsta. Jednocześnie trzymanie wiśni w ogniu zbyt długo nie jest tego warte: musi zachować swój kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś czereśnie do naczynia do pieczenia (czereśnie były bardzo soczyste i okazało się, moim zdaniem, dużo płynu, więc usunąłem nadmiar płynu łyżką, więc nadzienie wygląda teraz tak, jak powinno).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj produkty do ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Umyj cytrynę, zalej wrzącą wodą, osusz i zetrzyj z niej skórkę. Przesiej mąkę, mieszając z proszkiem do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wbij jajka do miski, dodaj cukier i ubij je w puszystą pianę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj skórkę z cytryny i przesianą mąkę do ubitych jajek. Dodaj mąkę w porcjach, ponieważ może Ci to zająć więcej lub mniej niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj ciasto mikserem, aż będzie gładkie. Zrób to na niskich obrotach, aby nie poplamić wszystkiego mąką. Ciasto powinno być płynne, nie zbyt płynne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ciasto do formy na wierzch wiśni, aby wiśnie były całkowicie zamknięte. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Odwróć gotowe ciasto na talerz, aby jagody znalazły się na wierzchu.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy