skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić ciasto wiśniowe? Przygotuj na początek produkty do nadzienia. Możesz wziąć świeże lub mrożone czereśnie. Jeśli wybierzesz drugi, rozmroź go wcześniej i spuść nadmiar płynu.
Krok 2:

Umyj świeże wiśnie i usuń z nich pestki.
Krok 3:

Rozpuść masło na patelni. Radzę nie dodawać całego oleju na raz, lepiej włożyć połowę, a następnie, jeśli to konieczne, dodać więcej. Umieść przygotowane wiśnie na patelni, dodaj cukier waniliowy.
Krok 4:

Dusić jagody, mieszając, aż płyn i olej częściowo odparują, około 5 minut. Należy pamiętać, że jagody nie powinny swobodnie unosić się w cieczy - masa powinna być umiarkowanie gęsta. Jednocześnie trzymanie wiśni w ogniu zbyt długo nie jest tego warte: musi zachować swój kształt.
Krok 5:

Przenieś czereśnie do naczynia do pieczenia (czereśnie były bardzo soczyste i okazało się, moim zdaniem, dużo płynu, więc usunąłem nadmiar płynu łyżką, więc nadzienie wygląda teraz tak, jak powinno).
Krok 6:

Przygotuj produkty do ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Umyj cytrynę, zalej wrzącą wodą, osusz i zetrzyj z niej skórkę. Przesiej mąkę, mieszając z proszkiem do pieczenia.
Krok 7:

Wbij jajka do miski, dodaj cukier i ubij je w puszystą pianę.
Krok 8:

Dodaj skórkę z cytryny i przesianą mąkę do ubitych jajek. Dodaj mąkę w porcjach, ponieważ może Ci to zająć więcej lub mniej niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 9:

Wymieszaj ciasto mikserem, aż będzie gładkie. Zrób to na niskich obrotach, aby nie poplamić wszystkiego mąką. Ciasto powinno być płynne, nie zbyt płynne.
Krok 10:

Włóż ciasto do formy na wierzch wiśni, aby wiśnie były całkowicie zamknięte. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Odwróć gotowe ciasto na talerz, aby jagody znalazły się na wierzchu.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g


